Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції з конституційного права України на 2008-....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 9 Конституційно - правовий статус Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади

Питання теми

1 Система органів державної виконавчої влади.

2 Правовий статус Кабінету Міністрів України. 3 Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади.

4 Місцеві органи виконавчої влади, їх організація та правовий статус.

Основні терміни теми: виконавча влада, органи виконавчої влади, уряд, Кабінет Міністрів України, центральні органи виконавчої влади, міністерство, державний комітет, департамент, місцевий орган виконавчої влади, місцеві державні адміністрації, голова місцевої державної адміністрації

1 Система органів державної виконавчої влади.

Виконавча влада – це одна з трьох самостійних і незалежних гілок державної влади, яка безпосередньо управляє державою за допомогою органів державної виконавчої влади.

Органи виконавчої влади - сукупність державних органів, що організовують і здійснюють державне управління (виконавчо-розпорядчу діяльність держави).

Для позначення цих органів використають термін „адміністративний апарат” або „апарат державного управління.”

Характерними рисами органів виконавчої влади є те, що вони:

- формуються шляхом призначення;

- здійснюють виконавчо-розпорядчу діяльність;

- наділені правотворчими повноваженнями, на основі яких видають підзаконні акти;

- здійснюють свою діяльність на засадах поєднання єдиноначальності та колегіальності. Залежно від обсягу і характеру компетенції виконавчих органів серед них розрізняють: органи загальної, міжгалузевої та галузевої компетенції.

Як правило, систему органів виконавчої складають:

- вищі органи, якими є президент і кабінет міністрів (уряд). В деяких країнах президент є лише главою держави, а тому до органів виконавчої влади не належить;

- центральні, якими є міністерства і відомства (державні комітети тощо);

- місцеві, якими є місцеві державні адміністрації;

- органи безпосереднього управління, якими є адміністрації державних підприємств і установ.

У президентських республіках систему виконавчої влади очолює Президент. У державах з парламентськими формами правління, а також у багатьох республіках із змішаною формою правління глава держави не входить до системи виконавчої влади.

Центральне місце серед органів виконавчої влади посідає уряд, який є носієм виконавчої влади в масштабах усієї країни.

Уряд - це колегіальний орган загальної компетенції, який здійснює керівництво виконавчо-розпорядчою діяльністю органів виконавчої влади. Конституції і законодавство визначають різноманітні назви урядів - власне уряд, кабінет, кабінет міністрів, Рада міністрів (СРСР), Державна рада (Норвегія, Швеція), Федеральна рада (Швейцарія), Федеральний уряд (ФРН), Адміністративна рада (КНДР) тощо.

Організація уряду характеризується суттєвими відмінностями, зумовленими національними особливостями державно-правового розвитку окремих країн. Його структура, порядок формування, компетенція та особливості відносин з іншими державними органами визначаються як формою правління, так і особливостями політичного режиму та територіального устрою.

Органами державної виконавчої влади України є Кабінет Міністрів, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації та територіальні органи центральних органів виконавчої влади.