Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції з конституційного права України на 2008-....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 10 Конституційний статус органів судової влади в Україні.

Питання теми

1 Поняття і сутність судової влади.

2 Конституційні принципи правосуддя та судочинства.

3 Судова система України.

4 Конституційно - правовий статус суддів.

5 Вища Рада юстиції України та Державна судова адміністрація України.

Основні терміни теми: судова влада, суд, правосуддя, народні засідателі, присяжні, судоустрій, судочинство, судова система, суди загальної юрисдикції, спеціалізовані суди, місцеві суди, апеляційні суди, Апеляційний суд України, Касаційний суд України, Верховний Суд України, професійний суддя, Вища Рада юстиції України, Державна судова адміністрація України.

1 Поняття і сутність судової влади.

Особливе місце серед гілок державної влади займає судова владаодна з трьох самостійних і незалежних гілок державної влади, діяльність якої спрямована на практичне застосування прийнятих законодавчою владою законів та інших нормативних актів і забезпечення верховенства права у житті суспільства, здійснення правосуддя.

Суб'єктами судової влади є суди - органи держави, які здійснють правосуддя у формі розгляду і вирішення кримінальних, цивільних, адміністративних, господарських, конституційних та деяких інших категорій справ на підставах чинного законодавства відповідно до встановлених процесуальних правил.

Судова влада має свою історію. Вона виникає разом з виникненням держави.

У додержавному суспільстві конфлікти та суперечки вирішувалися старійшинами та вождями племен, особливими зборами родів і племен. Існували звичаї позасудового порядку вирішення конфліктів як, наприклад, кривава помста.

У рабовласницькій державі спочатку функції державного управління не були диференційовані. Одні і ті самі органи здійснювали управління, керували військовими силами і здійснювали судові функції. В міру розвитку рабовласницької держави і викорінення родових відносин почала складатися судова система і суд як самостійний орган держави. В Афінах і в стародавньому Римі суди вже були відділені від адміністрації, мали судові колегії, створювався інститут судового захисту.

Для судів феодальних держав характерні широкі судові повноваження великих землевласників, які мали судовий імунітет і право вершити суд над своїми кріпаками , а також наявність селянських, церковних та інших судів. Буржуазія, що зародилася у надрах феодального суспільства, у боротьбі за політичну владу виступила проти феодальної судової системи. Ідеологи буржуазних революцій ХVП-ХVІП ст. висунули ряд демократичних принципів організації судів, які є актуальними і сьогодні для судочинства будь-якої демократичної держави.

Роль суду в різних країнах неоднакова. Вона досить значна у всіх розвинених країнах (зокрема, Великобританія, Німеччина, Франція). Особливо велику роль відіграють суди в США, державну систему якої часто називають "правлінням суддів". Традиційно менше значення суду в Скандинавських країнах, де існують стійкі демократичні традиції. Незначна роль судів у країнах Сходу та Африки, де населення майже не звертається до судів, віддає перевагу пошукам згоди або використовує традиційні процедури вирішення проблем (звертання до вождів, старійшин). Ще менша їх роль у країнах з тоталітарними режимами, в яких не існує самостійної судової влади.

У становленні незалежної, соціальної та правової Української держави важлива роль належить судовій владі. Верховна Рада України у 1992 р. схвалила Концепцію судово-правової реформи, яка передбачила комплекс заходів, спрямованих на розбудову судової системи, створення правової основи для діяльності судів, їх незалежного фінансового і матеріально-технічного забезпечення. Конституція України 1996 р. вперше на конституційному рівні закріпила судову владу як рівноправну і самостійну в системі двох інших (законодавчої та виконавчої) гілок влади (ст. 6).

Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Це означає, що всі суспільні відносини, врегульовані нормами права, в разі виникнення спору можуть бути предметом судового розгляду.

Жоден законодавчий чи виконавчий орган не має права здійснювати функції й повноваження, що належать до компетенції судів. Тільки суди наділені правом у встановленому законом порядку визнавати особу винною у скоєнні злочину, призначати кримінальне покарання.

Завдання судової влади в Україні полягають у забезпеченні захисту прав і свобод громадян, конституційного ладу, національної безпеки, територіальної цілісності, дотримання законності й справедливості в суспільстві. При цьому захист передбачених Конституцією України прав і свобод людини й громадянина становить головний зміст діяльності органів судової влади.

Отже, судова влада - специфічна гілка державної влади, яку здійснюють уповноважені на те органи - суди, і призначенням якої є розв'язання правових конфліктів між фізичними, юридичними особами, різними структурами держави та здійснення судового контролю.

В умовах становлення правової держави та реального втілення принципу верховенства права виникає необхідність у проведенні радикальної судово-правової реформи як найважливішого інструменту побудови в Україні демократичного суспільства, яке визначене Конституцією.

Існуюча на сьогодні в Україні система здійснення правосуддя не відповідає європейським стандартам і не гарантує право особи на справедливий суд, а відтак не вважається дієвим інститутом захисту прав людини. Головною метою реформи є створення науково обґрунтованої системи правосуддя в Україні. Завданнями ж є визначення шляхів удосконалення законодавства у цій сфері, усунення негативних тенденцій в роботі судової влади. Указом Президента України від 10 травня 2006 схвалено Концепцію вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів. Президент України подав до Верховної Ради законопроекти: "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій України" і "Про внесення змін до Закону України "Про статус суддів", якими запропоновано викласти зазначені закони у новій редакції.

Згідно з положеннями судово – правової реформи судова система має бути побудована за принципами спеціалізації, територіальності та інстанційності. З огляду на забезпечення спеціалізації, окрім спеціалізації суддів, пропонується окремо утворити кримінальні суди, адміністративні ти цивільні суди (передбачається, що господарські суди згодом стануть частиною судів цивільної юрисдикції), а також ліквідувати інститут військових судів. Конституційний Суд України залишається частиною органів правосуддя і є єдиним органом конституційної юрисдикції.

Судочинство має ґрунтуватися на принципах законності, рівності учасників процесу, диспозитивності, змагальності, розумного строку розгляду справ, гласності, відкритості (публічності), обов'язковості рішень суду.