Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції з конституційного права України на 2008-....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.79 Mб
Скачать

2 Конституція Пилипа Орлика та конституційний процес xviiі - хіх століть.

Першою спробою створити конституцію української держави було підписання 5 квітня 1710р в м. Бендерах договору під назвою „Конституція прав і свобод Запорізького війська” (Конституція Пилипа Орлика). Даний документ вважається безпосереднім початком історії українських конституцій, який хоч і не розглядав Україну як цілком самостійну державу, водночас установлював низку демократичних для тієї доби державних інститутів.

Конституція Пилипа Орлика написана під впливом передових на той час західноєвропейських наукових доктрин (природного права, поділу влади тощо) і складається з преамбули та 16 параграфів, де сформульовані головні принципи побудови держави. Вона передбачала створення незалежної української держави в межах етнографічної національної території, держави, яка визнає право міст на самоврядування та державу, певною мірою також і соціальну, оскільки були окремі приписи щодо соціального захисту малоімущих, визнавала непорушність трьох складових частин правового суспільства законодавчої (Генеральна Рада), виконав­чої (гетьман та його уряд) і судової (Генеральний Суд) влади. Ця Конституція після сво­го прийняття діяла декілька років на Правобережній Україні (до 1714 р.).

Після об'єднання з Росією на Лівобережній Україні формально була збережена вся попередня правова система, що вбирала в себе норми Литовського статуту, магдебурзького права, актів гетьманської влади, звичаєвого права тощо. Така правова система мала багато внутрішніх суперечностей, прогалин у регулюванні та інших недоліків. До того ж вона погано відповідала тим феодально-кріпосницьким відносинам, які все більше утверджувалися в Україні. У зв'язку з цим виникла потреба у кодифікації українського права. Складений у 1743 р. спеціальною кодифікаційною комісією збірник норм феодального права дістав назву „Права, за якими судиться малоросійський народ”. Це був оригінальний і досить детальний документ, який складався з передмови і 30 розділів. Провідною його ідеєю є захист феодального ладу, юридичне закріплення панівного становища нової української еліти. Водночас обґрунтовувалося право Лівобережної України на самоврядування, що суперечило тогочасній російській політиці і тому він не був затверджений царським урядом.

У ХІХ – на початку ХХ ст. в Україні оприлюднюються програми українських політичних партій, які стояли на позиціях державотворення. Це такі конституційні про­екти, як „Начерки Конституції Республіки” та більш докладний проект Конституції України під назвою „Вольный союз” („Вільна спілка”), який розробив у 1884 р. український вчений і політичний діяч Михайло Драгоманов. У проекті Конституції пропонується реор­ганізувати царську Росію у федеративну республіку, де громадянам були б забезпечені широкі осо­бисті та політичні права, реально створено інститут народовладдя, враховуючи як систему вищих представницьких органів, так і органів регіонального та місцевого самоврядування. Конституційно-правові традиції, закладені М.Драгомановим, продовжив Михайло Грушевський, ідеї якого щодо майбутнього конституційного ладу в Росії були викладені в статті "Конституційне питання і українство в Росії” (1905р.). В статті він пропонував свій варіант механізму національно-територіальної децентралізації Російської імперії, в т.ч. зосереджував увагу на переносі прямих виборів до всеросійського парламенту у національні (обласні) сейми, депутати яких вже згодом сформують цю структуру представницької влади. Також, як і Драгоманов, Грушевський значну увагу приділяв правам регіонів — областей, кожним з яких повинний був управляти обраний сейм, причому більша національна територія обумовлювала більші повноваження сейму.

Більш прогресивний проект Конституції України представлено Миколою Міхновським ("Основний Закон самостійної України — Спілки народу українського", 1905 р.) Цей проект передбачав вже повну самостійність України з республіканською формою правління, з оригінальною системою територіального устрою (9 земель), з інститутом Президента України як керівника держави і голови виконавчої влади.