Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції з конституційного права України на 2008-....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 12 Прокуратура в системі державного механізму України

Питання теми

1 Поняття правового статусу Прокуратури України.

2 Система і структура органів прокуратури.

3 Функції і повноваження прокуратури згідно з Конституцією України та в перехідний період.

4 Акти органів прокуратури.

Основні терміни теми: прокуратура, Прокуратура України, система органів прокуратури? територіальні та спеціалізовані прокуратури, функції і повноваження прокуратури, Генеральна прокуратура, Генеральний прокурор, акти органів прокуратури, протест, припис, подання.

1 Поняття правового статусу Прокуратури України

Суттєве місце у державному механізмі України займає прокуратура, яка реалізовує у взаємодії з іншими органами державної влади функції, покладені на неї Конституцією та законами України.

Термін "прокуратура" (від лат. рrоcurare - піклуюсь, керую) означає державний орган, що здійснює нагляд за точним дотриманням законів.

В системі державного механізму більшості зарубіжних країн прокуратура займає важливе місце, але питання, пов'язані з визначенням її ролі та компетенції, вирішуються неоднозначно, з урахуванням конкретної ситуації в країні, існуючих державно - правових традицій тощо.

В одних країнах прокуратура вхо­дить до системи органів виконавчої влади, є складовою міністерства юстиції і більш-менш централізованою системою (Австрія, Нідерланди, Польща, США, Японія та ін.). У США і Польщі міністр юстиції є одночасно і генеральним прокурором, якому підпорядковані прокурори нижчого рівня.

Прокуратура може функціонувати також e системі органів судової влади (Грузія, Литва, Іспанія, Італія та інші) і навіть існувати у вигляді органу, що підзвітний і підконтрольний вищим колегіальним державно-партійним органам держави (Китай, Куба, Північна Корея).

У деяких країнах такого органу, як прокуратура взагалі немає (Ватикан, Катар, Кувейт). У Великобританії функцію підтримання державного обвинувачення в суді за необхідності виконують представники адвокатського корпусу, очолюваного генеральним атторнеєм - державною посадовою особою, яка виконує функції обвинувача або захисника. Коли ж розглядається особливо важлива кримінальна справа, обвинувачення підтримує спеціальна посадова особа - директор публічних слухань. У переважній більшості країн світу, як і в Україні, прокуратура не відноситься до законодавчої, виконавчої чи судової влади. У науковій та навчальній літературі її іноді відносять до самостійної гілки влади, зокрема, контрольно-наглядової.

Неоднозначне відношення в різних державах і до функцій прокуратури.Є держави, де прокуратура розглядається виключно як орган кримінального переслідування і підтримання державного обвинувачення у суді (Азербайджан, Вірменія, Єгипет, Японія та ін.).У цих випадках конституційні і законодавчі положення не закріплюють за прокуратурою загальнонаглядових повноважень.

Водночас існує багато держав (Білорусь, Македонія, Словаччина, Угорщина, Узбекистан, Бірма та ін.), де роль прокуратури не обмежується лише участю у здійсненні кримінального судочинства, а за нею у тій або іншій формі закріплюються досить широкі наглядові функції.

Статус прокуратури регулюється спеціальними законами про її організацію та судово-процесуальним законодавством. Конституційним інститутом прокуратура є в усіх соціалістичних і багатьох постсоціа­лістичних державах. В Україні статус прокуратури визначається в розділі VII (ст. 121—123) Конституції України. Організація і порядок діяльності органів прокуратури України регламентується Законом України „Про прокуратуру” від 5 листопада 1991 р.

Прокуратура України - це єдина централізована система органів державної влади, яка відповідно до Конституції та законів України здійснює нагляд за органами, що ведуть боротьбу зі злочинністю, за адміністраціями місць позбавлення волі, за додержанням прав і свобод людини та громадянина та виконує інші функції в державі.

Інститут прокуратури є важливим складовим елементом системи конституційного права України. Він являє собою сукупність норм конституційного та інших галузей права, які визначають і регулюють поняття прокуратури, основні принципи й порядок її організації та діяльності, функції та повноваження, конституційно-правовий статус прокурорів, а також гарантії діяльності органів прокуратури в Україні. Визначені елементи складають структуру (внутрішню побудову) інституту прокуратури.

Одним з головних елементів структури інституту прокуратури є принципи її організації та діяльності.

- Прокуратура України формується й діє відповідно до загальних засад, визначених Конституцією та законами України, згідно з якими органи прокуратури України:

- становлять єдину централізовану систему, яку очолює Ге­неральний прокурор України, з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим (принцип централізації системи органів прокуратури);

- здійснюють свої повноваження самостійно, незалежно від будь-яких органів державної влади, посадових осіб, а також рішень громадських об'єднань чи їх органів(принципи самостійності й незалежності);

- у своїй діяльності неухильно додержуються Конституції України та чинних законів України. Вживають заходів до усунення порушень закону, від кого б вони не виходили, поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення (принцип законності);

- діють гласно, інформують державні органи влади, громадськість про стан законності та заходи щодо її зміцнення законності (принцип гласності). До принципів організації та діяльності органів прокуратури також належать принципи колегіальності, єдиноначальства та інші.

Чинне законодавство України визначає гарантії незалежності прокуратури у здійсненні своїх повноважень, під якими слід розуміти систему загальних і спеціальних (юридичних) умов і засобів здійснення прокуратурою України функцій, визначених Конституцією та законами України.

Забороняється втручання органів державної влади і управління, посадових осіб, засобів масової інформації, об'єднань громадян та їх представників у діяльність прокуратури щодо нагляду за додержанням законів або розслідування діянь, що містять ознаки злочину.Вплив у будь-якій формі на працівника прокуратури з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або вимоги прийняти неправомірне рішення тягне за собою відповідальність, передбачену законом.Ніхто не має права без дозволу прокурора або слідчого розголошувати дані перевірок і попереднього слідства до їх завершення.

Вимоги прокурора, які базуються на чинному законодавстві, є обов'язковими для всіх органів, підприємств, установ, організацій, посадових осіб та громадян і виконуються ними невідкладно або у строки, визначені прокурором чи законом. Невиконання без поважних причин законних вимог прокурора тягне за собою відповідальність згідно із законом.