Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції з конституційного права України на 2008-....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.79 Mб
Скачать

3 Новий етап Українського державотворення (1917 – 1919р.)

Починаючи з 1917 року має місце процес нового етапу українського державотворення. В цей період з’являється велика кількість конституційних проектів. Перш за все - це конституційні акти (чотири Універсали Української Центральної Ради, Конституція УНР, закони УНР про державні сим­воли, громадянство, національно-персональну авто­номію і т. ін., Тимчасовий основний закон ЗУНР, її законодавство, Акт Злуки від 18 січня 1919 р., кон­ституційні акти української держави гетьмана Павла Скоропадського), та низка конституційних проектів, розроблених представниками різних політичних і ідеологічних течій, вченими і політиками, для УНР, ЗУНР та "Конституції Західно - Української Народної Республіки" тощо. Дані документи перед­бачали відновлення незалежної демократичної української держави з республіканською формою правління, держави, в якій визнано й гарантовано права особи і громадянина, права національних меншин, інститут місцевого самоврядування, а державна влада будується за принципом її поділу на окремі гілки.

Конституційні акти Української Центральної Ради ( І-ІV універсали 1917-1918.р.).

Процес, що розпочався поваленням самодержавства та організацією у березні 1917 р. Української Центральної Ради, головою якої став М. Грушевський, характеризується пошуком нових варіантів конституції.

Становлення української держав­ності започаткував І Універсал Центральної Ради ( червень 1917р.), який закликав народ самочинно будувати українську державність і розгля­дався як „статут автономії України”. Віхою в розвитку конституційного процесу стало прийняття З липня 1917 р. II Універсалу Української Центральної Ради, де повідомлялось, що в результаті переговорів Цен­тральна Рада і Тимчасовий уряд у Петрограді визнали один одного. У II Універсалі проголошувався намір підготувати проекти законів про автономний устрій України. III Універсал, прийнятий Ценральною Радою 20 листопада 1917 р у зв’язку з „жовтневою” революцією, проолошував установлення вже не автономних, а федеративних відносин з Росією. Але така позиція Центральної Ради не знайшла розуміння ні в російського Тимчасового уряду, ні в більшовицької влади, яка відхилила всі демократичні пропозиції України й розпочала проти Української Центральної Ради воєнні дії. Першим актом, який безпосередньо започаткував національне конституційне право України, можна вважати ІV Універсал Української Центральної Ради, прийнятий 9 січня 1918 р. в якому проголошувалося: „однині Українська Народна Республіка стає самостійною і від нікого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу”. Крім того ІV Універсал проголошував свободу слова, друку, віросповідання, зборів і страйків, недоторканість особи, амністію політичним в’язням, скасування смертної кари тощо. На основі Універсалу було розроблено цілий ряд документів української держави. Разом з тим, Універсали Української Центральної Ради фактично в ряді моментів звелися до політичної декларації, не підкріпленої реальними змінами в суспільному житті.

Конституційні акти періоду Гетьманату і Директорії.

В останній декаді квітня 1918 року на засіданнях Центральної Ради постатейно обговорювалася Конституція Української Народної Республіки, яка була затверджена 29 квітня 1918 р. Конституція УНР (Статут про державний устрій, права і вольності УНР) проголошувала Україну суверенною демократичною державою, у якій вся влада походить від народу, її громадянам забезпечувався широкий спектр демократичних прав і свобод. Розмежовувалася компетенція центральної і місцевої влади, законодавчих, виконавчих і судових органів. Кожній нації надавалося право на національно-персональну автономію (можливість створювати Національний союз, влада якого поширюватиметься на всіх осіб відповідної національності, незалежно від місця їхнього проживання). Вищими органами влади в державі мали стати Всенародні Збори, Рада Народних Міністрів і Генеральний Суд. Конституція УНР 1918 р. на жаль, так і не набрала чинності, в зв’язку з тим, що саме в день її прийняття до Києва увійшли німці та почалася доба українського Гетьманату Павла Скоропадського. Гетьманат супроводжувався прийняттям Грамоти до всього українського народу і Законів про тимчасовий державний устрій України (про гетьманську владу), датованих квітнем-листопадом 1918 р.. Відповідно до цих документів гетьман зосереджував у своїх руках всю повноту влади. Він особисто затверджував закони, призначав членів Ради Міністрів і Генерального Суду (останній пізніше було реорганізовано в Державний Сенат). Україна стала називатися Українською Державою. Демократичні права проголошувалися в дещо звуженому вигляді порівняно з Конституцією УНР. Після падіння Гетьманату, в листопаді 1918 р. до влади дісталася Директорія у складі п'яти членів на чолі з В. Винниченком. Фактично провідну роль у Директорії відігравав С. Петлюра, який у лютому 1919р. і став її головою. Серед правових актів Директорії, які мали конституційне значення, слід назвати Декларацію Української Директорії від 26 грудня 1918 р., Закон про тимчасове верховне управління та порядок законодав­ства в Українській Народній Республіці, Закон про Державну Народну Раду Української Народної Республіки. Особливо слід зазначити, що за доби Директорії було розроблено розгорнутий проект Конституції УНР (1920-1921 рр.) під назвою „Основний державний закон Української Народної Республіки”, який 12 листопада 1920 р. був затверджений С. Петлюрою. Вищим законодавчим органом держави до скликання Парламенту проголошувалася Державна Народна Рада. Виконавчу владу мала здійснювати Рада Народних Міністрів. Над цими двома органами стояла Директорія УНР, а точніше, одноосібно Голова директорії, функції якого нагадували функції президента в парламентській республіці. Пізніше було розроблено кілька проектів Конституції УНР, зокрема проект відомого державознавця О. Ейхельмана, але вони так і не були затверджені.

Конституційні акти Західно - Української Народної Республіки (1918 р).

У Західній Україні Українською Національною Радою ІЗ листопада 1918 р. було схвалено Тимчасовий Основний закон про державну самостійність українських земель колишньої австро-угорської монархії. Згодом відомим українським правником С.С. Дністрянським було розроблено кілька проектів Конституції ЗУНР, але через короткочасну історичну долю цієї держави жоден із них не був реалізований. Новий етап Українського державотворення (1917 – 1919р.) досить плідно використовував прогресивні надбання світового конституціоналізму. Проте цей період розвитку тривав недовго і був перерваний затвердженням Конституції УРСР 1919 р.