Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4516684.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
293.98 Кб
Скачать

Тема 16.

Держава та право України після проголошення незалежності й на сучасному етапі

16.1. Державний лад

Після проголошення 24 серпня 1991 р. незалежності Україна сформувалась як парламентсько-президентська республіка. Президент України був як главою держави, так і главою виконавчої влади. За чинною Конституцією 1996 р., Україна за формою правління стала президентсько-парламентською республікою. Після внесення до неї змін і доповнень в 2004 р. - парламент­сько-президентською. Вона є унітарною державою, що має такі адміністративно-територіальні одиниці: Автономна республіка Крим, області, райони, міста, селища та села. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконав­чу та судову. Єдиним органом законодавчої влади є Верховна Рада України, котру в кількості 450 депутатів обирають громадя­ни України на п'ять років. Президент України обирається на п'ять років і є главою держави та діє від її імені. Він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання КонституціїУкраїни, прав і свобод людини та громадя­нина. Вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів, який відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України.

За роки незалежності декілька разів змінювалася концепція організації місцевої влади. Згідно із Законом України "Про місцеві Ради народних депутатів, місцеве і регіональне самовря­дування" (березень 1992 р.), діяльність Рад обмежувалася здійснен­ням функцій місцевого та регіонального самоврядування, а вико­навчі функції в областях, районах, містах Києві та Севастополі пере­давалися представникам Президента України. Інший Закон України "Про формування місцевих органів влади" (3 лютого 1994 р.) знову повертає владу на місцях Радам народних депутатів та їхнім виконкомам. Після прийняття Конституції України (28 червня 1996 р.) виконавчу владу в областях, районах, містах Києві та Севасто які є підзвітними та підконтрольними органами виконавчої влади вищого рівня. Обласні, районні, міські, селищні та сільські Ради народних депутатів стають органами місцевого самоврядування, їхні повноваження викладено в Конституції України та Законі України "Про місцеве самоврядування в Україні" (від 21 травня 1997 р.).

16.2. Правоохоронні органи

Судочинство в Україні здійснює Конституційний Суд України і суди загальної юрисдикції. Конституційний Суд України -це єдиний орган конституційної юрисдикції. Його функції полягають у вирішенні питань про відповідність законів та інших правових актів Конституції України, а також в офіційному тлумаченні Конституції та Законів України. Конституційний Суд України складається з 18 суддів, яких призначають порівну (по шість), відповідно, Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України терміном на дев'ять років без права повторного призначення. Систему судів загальної юрисдикції складають місцеві суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України.

З 1998 р. в Україні діє Вища рада юстиції - колегіальний, незалежний орган, який відповідає за формування високо-прс)фесійного суддівського корпусу. Статус, повноваження та порядок формування цього органу визначаються Конституцією України та Законом України "Про Вищу раду юстиції"" (15 січня 1998 р.).

Важливим органом у системі правоохоронних органів залишається прокуратура. Прокуратура України - це єдина система державних органів (Генеральна прокуратура України, прокуратура Автономної Республіки Крим; прокуратури областей, міст Києва та Севастополя; міські, районні й міжрайонні прокуратури; спеціальні прокуратури (військові, транспортні, екологічні)), що здійснюють нагляд за дотриманням і правильним застосуванням законів.

Одним із провідних підрозділів органів внутрішніх справ, які здійснюють охорону громадського порядку та боротьбу зі злочин­ністю в Україні, є міліція. Вона складається з таких підрозділів: кримінальна міліція, міліція громадської безпеки, транспортна міліція, міліція охорони, спеціальна міліція. Міліція підпорядковується Міністерству внутрішніх справ України, а правову основу її діяль­ності становить Закон України "Про міліцію" (20 грудня 1990 р.).

160

Державним правоохоронним органом спеціального призначення є Служба безпеки України, завданнями якої є гарантування державної безпеки України. Служба безпеки України підпорядкована Президентові України та підконтрольна Верховній Раді України, її організація і правові засади діяльності визначено Законом України "Про Службу безпеки України" (25 березня 1993 р.). „

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]