Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для І курсу І семеструА5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
851.46 Кб
Скачать

О.О. Кулініч

МОВА ТЕЛЕБАЧЕННЯ

Міністерство освіти і науки України

Державний заклад

Луганський національний

університет імені Тараса Шевченка”

Кафедра журналістики і видавничої справи

О. О. Кулініч

МОВА ТЕЛЕБАЧЕННЯ

Навчально-методичний посібник

для організації самостійної роботи та підготовки

до модульної роботи студентів І курсу

спеціальності “Кінотелемистецтво”

Луганськ

ДЗ “ЛНУ імені Тараса Шевченка”

2009

УДК 654.197 (076)

ББК 76.032 р 3

К 90

Рецензенти:

Галич О. А.доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Головань Т.О.кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри гуманітарних і фундаментальних дисциплін ДЗ “Луганський інститут праці і соціальних технологій”.

Кулініч О. О.

К 90 Мова на телебаченні: навч.-метод. посіб. для орг. самостійної роботи й підготов. до модульної роботи студ. спец. “Кінотелемистецтво” \ Олена Олександрівна Кулініч; Держ. закл. “Луган. Нац. ун-т імені Тараса Шевченка”. – Луганськ: Вид-во ДЗ “ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2009 – 131 с.

Навчально-методичний посібник подає структурований матеріал для вивчення однієї з базових дисциплін для студентів, які планують у майбутньому працювати на телебаченні. У посібнику містяться конспекти лекцій, питання для самоконтролю, завдання на практичні заняття, орієнтовні питання для модульного контролю і завдання для самостійної роботи студентів.

УДК 654.197 (076)

ББК 76.032 р 3

Рекомендовано до друку навчально методичною радою

Луганського національного університету

імені Тараса Шевченка (протокол № 6 від 4 березня 2009 року)

© Кулініч О. О.

© ДЗ “ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2009

Пояснювальна записка

Курс “Мова телебачення” є базовою нормативною дисципліною для спеціальності “Кінотелемистецтво”, яка викладається з І по ІІІ курс. Протягом 1 і 2 семестрів студенти вивчають основні засади культури і техніки телевізійного мовлення та його специфіку в цілому, у 3 семестрі розглядається специфіка мовлення телевізійних новин, інтерв’ю, закадрового тексту, синхрону та стендапу, у 6 семестрі – особливості мови різних телевізійних жанрів.

Мета курсу – дати студентам уявлення про особливості мови телебачення, випрацювати в них навички правильної побудови телевізійних текстів, вміння спонтанно зв’язно говорити.

Реалізація поставленої мети передбачає розв’язання таких завдань:

  • з’ясувати термінологічну базу дисципліни;

  • охарактеризувати особливості аудіовізуальної інформації;

  • визначити основні складові професійної діяльності тележурналіста як ведучого або диктора;

  • охарактеризувати специфіку мови телебачення;

  • проаналізувати помилки, які зустрічаються у мовленні ведучих, дикторів, учасників телепроектів.

Предмет курсу – мова телебачення, її особливості, основні закони функціонування, умови впливу на глядачів.

Даний посібник присвячений вивченню особливостей телевізійної інформації, без яких неможливе вивчення телевізійного мовлення. Крім цього, розглядаються основні тенденції розвитку сучасної мови телебачення, типові помилки, які зустрічаються у мовленні телеведучих, дикторів. Увесь курс “Мова телебачення” розрахований на 4 семестри, протягом яких вивчаються особливості мови телебачення в цілому і специфіка побудови телевізійних текстів різних жанрів. Протягом 1-го семестру студенти вивчають перші 2 модулі зазначеного курсу: “Культура, техніка і професійні складові телевізійного мовлення” і “Специфіка телевізійного мовлення”.

Перший модуль “Культура, техніка і професійні складові телевізійного мовлення” покликаний дати уявлення студентам про основні особливості телевізійного мовлення, телевізійної інформації, найпоширеніші помилки у мові ведучих, журналістів, причини їх виникнення і поширення, а також шляхи їх усунення. У другому модулі “Специфіка телевізійного мовлення” розкрито особливості телевізійної мови в аспекті розгляду фонетики, лексики і морфології. Протягом вивчення цієї частини курсу “Мова на телебаченні” планується проведення двох контрольно-модульних робіт і КСР.

Модуль а культура, техніка і професійні складові телевізійного мовлення Лекція 1. Культура і техніка мовлення телебачення

Питання для розгляду

  1. Основні передумови якісного мовлення.

  2. Стан сучасної мови телебачення.

3. Засади красномовства на телебаченні

Мета: Окреслити основні передумови якісного мовлення тележурналістів, охарактеризувати тенденції сучасної мови телебачення, визначити засади красномовства на телебаченні.

Ключові слова: культура публічного виступу, культура мови, культура мислення, культура спілкування.

Література до теми: