Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для І курсу І семеструА5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
851.46 Кб
Скачать

Лекція 2. Специфіка аудіовізуальної телеінформації

Питання для розгляду

1. Наочність та відчуття присутності як найхарактерніші риси телевізійної інформації.

2. Слово й образ на екрані.

3. Персоналізація як важливий чинник аудіовізуальної інформації.

4. Колективна співпраця на телебаченні.

5. Повсюдність телеінформації.

6. Психологія сприйняття аудіовізуальної інформації.

7. Недоліки телевізійної інформації.

Мета: Розглянути основні специфічні риси аудіовізуальної інформації.

Ключові слова: телевізійна інформація, телепередача, наочність, відчуття присутності, одночасність, персоналізація, повсюдність, незворотність телепередачі.

Література до теми:

  1. Дмитровський З. Є. Телевізійна журналістика. – Л.: ПАІС, 2006. – 298 с.

  2. Зарва М. В. Слово в эфире. – М.: Мысль, 1971. – 180 с.

  3. Зверева Н.В. Школа регионального тележурналиста: Учеб. пособие для студентов вузов. – М.: Аспект Пресс, 2004. – 320 c.

  4. Климова К. Я. Основи культури і техніки мовлення. – К.: Ліра, 2007. – 240 с.

  5. Лаптева О. А. Живая русская речь с телеэкрана. – М.: Эдиториал УРСС, 2001. – 520 с.

  6. Ляшенко Б. Хочу к микрофону. Профессиональные советы диктору. – М.: Аспект Пресс, 2007. – 125 с.

  7. Пономарів О. Культура слова. Мовностилістичні поради. – К.: Либідь, 2001. – 240 с.

  8. Цвик В. Телевизионная журналистика. История, теория, практика. М.: Аспект Пресс, 2004. – 382 с.

  9. Шаповал Ю. Г. Мистецтво журналізму. – Л., 2007. – 320 с.

  10. Яковець А. В. Телевізійна журналістика: теорія і практика. – К.: Вид. дім “Києво-Могилянська академія”, 2007. – 240 с.

  1. Наочність та відчуття присутності як найхарактерніші риси телевізійної інформації

Специфіка мови телебачення обумовлена особливостями телеінформації. Оскільки на телебаченні повідомлення про подію має, крім звукового ряду, ще й зоровий, то реципієнт чує і бачить трансльовану подію і ніби стає її очевидцем. Таким чином, головною особливістю аудіовізуальної інформації є наочність.

Надруковане чи вимовлене слово звертається до мислення реципієнта, а зображення – до його зорового сприйняття, яке взаємопов’язане з абстрактним мисленням. Звукозорова телеінформація одночасно діє на обидві півкулі головного мозку, ліва півкуля якого відповідає за логічне мислення, а права – за образне. Зображення та звук викликають у глядача ілюзію співучасті в показаній події. Саме на телебаченні ця особливість є найяскравішою, оскільки в радіожурналістиці слухачі мають справу лише із звуком, у фотожурналістиці – лише з окремими зображеннями, в газетах, журналах – з друкованим словом. Зображення і звук на ТБ доповнюють одне одного. Відчуття присутності глядачів під час важливої події, одночасність події і її спостереження та оцінки є ще однією специфічною рисою телеінформації. Напряму пов’язана з цією особливістю і наступна – емоційний вплив інформації на людину.

2. Слово й образ на екрані

Слово і образ на екрані доповнюють одне одного. Цікаво, що лише чути інформацію – це зовсім не те, що чути і бачити її. В останньому випадку вона сприймається як більш правдива і переконлива. Картинка в телеінформаційному потоці дає можливість не зосереджуватись на детальному описі, як того потребує друкована журналістика. Тому дуже важливим є вмілий добір кадрів до тексту, у такому випадку слово з екрана телевізора буде виконувати не лише описову функцію, але й пояснювальну.

Слово на екрані обов’язково збагачується інтонацією, а іноді й мімікою ведучого або диктора. Інтонація, міміка і жести розширюють інформаційну наповненість слова. До того ж у передачах глядачі мають можливість спостерігати не лише що було сказано, але й у який спосіб.