Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ВИРОБ. ПРАКТИКИ 5 курс.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

4.4. Вивчення досвіду роботи психологічної служби школи

Мета:сформувати системне уявлення про функції психологічної служби в освітньому закладі; розвити рефлексивні процеси майбутнього психолога, сприяти становленню концепції професійної діяльності;створити умови для розвитку професійних інтересів та професійної спрямованості майбутнього фахівця.

Зміст завдань:

Під час проходження практики необхідно ознайомитись з існуючою системою роботи психолога у шкільній психологічній службі. Для цього необхідно:

  1. Ознайомитись з поточною документацією, річним планом роботи психолога навчального закладу.

  2. Відвідати психологічне заняття з окремою групою учнів, яке проводиться під керівництвом шкільного психолога. Описати структуру заняття, прийоми і засоби роботи психолога.

  3. Взяти участь у розробці психодіагностичного або психокорекційного заходу, що проводиться під керівництвом шкільного психолога.

Перелік звітної документації:

1. Звіт про результати вивчення досвіду роботи психологічної служби освітнього закладу.

У звіті розкрити особливості організації психодіагностичної, психокорекційної, просвітницької роботи психологічної служби освітнього закладу. Надати опис структури, прийомів та засобів психокорекційного заняття, проведеного шкільним психологом.

2. Звіт про результати завдань, виконаних під керівництвом шкільного психолога.

    1. 4.5. Організації просвітницької та профілактичної діяльності шкільної психологічної служби

Мета : розвивати навички організації просвітницької роботи в системі шкільної психологічної служби, удосконалювати вміння взаємодії з різними віковими групами клієнтів.

Зміст завдань:

  1. Підготувати виступ на засіданні методичної ради освітнього закладу з проблеми шкільної адаптації.

  2. Розробити розширений план беседи (лекції) для батьків з проблем вікових особливостей розвитку особистості дитини( тема може бути узгоджена із класним керівником).

  3. Розробити сценарій та провести захід ( на рівне одно класу, на рівне паралелі або загальношкільний) спрямований на розвиток психологічної культури школярів.

Перелік звітної документації

  1. Текст виступу на засіданні методичної ради освітнього закладу;

  2. Текст лекції для батьків.

  3. Сценарій просвітницького заходу з аналізом його результатів.

Методичні рекомендації

щодо організації просвітницької та профілактичної діяльності шкільної психологічної служби

Просвітницька та профілактична робота (разом з психологічною діагностикою, корекцією та консультуванням) належать до основних видів діяльності шкільного психолога. Просвіта та профілактика' складають зміст перспективного напрямку роботи шкільного психолога, що націлений на розвиток і становлення індивідуальності кожної дитини, на формування в неї психологічної готовності до життєвого самовизначення.

Основний зміст просвітницької діяльності шкільної психологічної служби полягає в тому, щоб:

  • знайомити вчителів і батьків з основами дитячої, педагогічної та соціальної психології, а учнів - з основами самовиховання;

  • популяризувати і роз'яснювати результати новітніх психологічних досліджень;

  • формувати потребу психологічних знань у дорослих і дітей.

Досягнення цих завдань забезпечується через використання різних форм роботи, зокрема, виступів на батьківських зборах, педагогічних радах, лекціях, семінарах, бесідах і консультаціях для вчителів, батьків, учнів.

Профілактична робота шкільного психолога загалом націлена на створення у школі таких умов навчання і виховання, які б сприяли гармонійному психічному та особистісному розвитку учнів.

Такими умовами є:

  • особлива увага до перехідних етапів у шкільному житті дитини, ознайомлення педагогів і батьків з особливостями кожного з них;

  • диференціація та індивідуалізація навчання, спрямовані на виявлення інтересів і схильностей кожної дитини, розвиток її здібностей, творчих можливостей;

  • рання профілактика педагогічної занедбаності дітей та підлітків;

  • сприятливий психологічний клімат у школі взагалі і в кожному з класів зокрема.

Загалом психопрофілактична робота у школі охоплює як дітей (окремих учнів, цілі класи, групи), так і дорослих (учителів, вихователів, батьків). Шляхи здійснення цієї роботи включають як добре відомі заходи: лекції, бесіди, семінари, психодіагностику, консультації і т.п., так і новітні форми: соціально-психологічні тренінги різного профілю для дітей, педагогів, батьків, "телефон довіри" та ін.

Широкі можливості щодо реалізації завдань просвітницької та профілактичної роботи має проведення в навчальних закладах "Днів (тижнів) психології"'. Психологічна просвіта профілактика з підлітками може здійснюватися з використаним таких традиційних форм роботи, як бесіда чи розповідь.

Учнів середнього шкільного віку цікавлять такі проблеми:

  • Хто такий психолог? Чим він займається чим відрізняється від психіатра?

  • Чи можна вірити астрологам?

  • Як ставитись до екстрасенсів?

  • Як навчитись вільно спілкуватись у компанії.

  • Як навчитись відстоювати власні думки?

  • Як навчитись долати страх?

  • Як не сваритись із вчителями та батьками?

Проведення вищезазначених (і подібних) заходів дає можливість учням познайомитись з новітніми дослідженнями в галузі психології, зрозуміти її важливість та актуальність, окреслити можливості застосування психології у повсякденному житті та науці. Проведення таких заходів сприяє виробленню навичок самостійної роботи, стимулює пізнавальну активність до проблем, які розглядаються в рамках психологічної науки, а також, дозволяє здійснювати корекцію неправильних, нечітких уявлень учнів про психологію як науку.