Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ВИРОБ. ПРАКТИКИ 5 курс.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Виробнича практика у психологічній службі є логічним продовженням різноманітних форм організації практик, які відбуватися упродовж професійного навчання студентів зі спеціальності психологія.

Базою проходження практики є шкільні психологічні служби та психологічні служби територіальних центрів соціального захисту населення. Змістові складові практики пов'язані з основними напрямками роботи психолога в психологічній служби та з технологічними аспектами організації його професійної діяльності.

Опанування технології роботи психологічних служб різних спрямувань, на нашу думку, створює оптимальні умови для становлення професійної самосвідомості майбутнього психолога, стимулює розвиток професійно-значущих властивостей особистості, поширює професійний досвід роботи із різними віковими групами клієнтів.

Традиційно визначають два напрямки роботи психологічної служби: актуальний і перспективний. Так, перший в роботі психологічної служби, орієнтований на вирішення поточних проблем, пов'язаних з тими чи іншими труднощами у психологічному розвитку клієнта. Перспективний напрямок, спрямовано на забезпечення умов становлення індивідуальності, на формування психологічної готовності клієнта до життєвого самовизначення.

Головна мета психологічної служби пов'язана з перспективним напрямком її діяльності, який реалізується через такі види роботи практичного психолога як психологічна просвіта, профілактика, психологічна діагностика, консультування та корекція.

Відповідно до навчального плану студенти п'ятого курсу денної форми навчання зі спеціальності 7.03010201 - "Психологія" проходять виробничу психологічну практику в психологічній службі протягом 6 навчальних тижнів у дев'ятому семестрі з відривом від занять.

Загальний бюджет часу, відведений на практику навчальним планом, – 324 годин (9 кредитів). Два тижня практики присвячено вивченню особливостей роботи психолога в шкільної психологічної службі (3 кред., 108 год), 4 тижні - в системі роботи територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) ( 6 кред., 216 год.).

п/п

Змістовні модулі практики

Кількість кредитів ECTS

та кількість годин

Кількість балів за виконання програми практики (за 100-бальною шкалою)

1.

Психологічна сужба

6 (216 год.)

100 балів

2.

Геронтопсихологія

3 (108 год.)

100 балів

Загальна кількість кредитів та годин

9 (324 год.)

Мета практики полягає у сприянні становленню індивідуального стиля професійної діяльності майбутнього психолога, розвитку його комунікативні компетентність, удосконаленню професійних знань та навичок щодо організації психодіагностичної, психоконсультативної, психокорекційної та просвітницької роботи в системі психологічної служби.

ЗАВДАННЯМИ виробничої практики у психологічній службі є:

  1. Поглиблення, інтеграція та закріплення теоретичних знань, одержаних студентами під час вивчення психологічних дисциплін;

  2. Формування та удосконалення професійно-психологічних умінь, необхідних для здійснення різних форм роботи практичного психолога у психологічній службі.

  3. Формування у студентів творчого, дослідницького підходу до виконання завдань практики, набуття навичок аналізу результатів своєї праці, формування потреби в самоосвіті.

  4. Розвиток інтересу до роботи в галузі практичної психології.

У результаті виконання завдань виробничої практики студент повинен

знати: психодіагностичні засоби дослідження соціально-психологічних аспектів особистості в системі роботи психологічних служб; нормативні вимоги щодо планування та контролю роботи психолога в психологічній службі; теоретичні підходи до організації психокорекційної та психоконсультативної роботи; методи та форми реалізації просвітницької та профілактичної роботи психолога.

уміти: організовувати та здійснювати дослідження особливостей групової динаміки малої групи та соціально-психологічних утворень особистості; планувати та контролювати роботу психолога в психологічній службі; удосконалити та навички консультативної роботи з клієнтом; вміння організації просвітницької діяльності психолога в системі функціонування психологічній служби.