Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / машлій 2 модуль.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
207.95 Кб
Скачать

2. Особливості роботи бізнес-інкубаторів та критерії ефективності їх діяльності

 Для створення та успішного функціонування венчурного підприємництва практично необхідні й інші елементи інфраструктури типу інкубаторів, які спроможні формувати сприятливе середовище з усім спектром наукових, виробничих, фінансово-кредитних послуг, менеджменту. Бізнес – інкубатори створюються з метою розвитку та підтримки малого бізнесу та інноваційного підприємництва.

Інкубатори є найефективнішою формою забезпечення прямої й опосередкованої економічної дії на венчурний бізнес. Вони надають початкову підтримку в різних формах, включаючи сприяння формуванню мінімальної господарської інфраструктури, залучення венчурних фондів, отримання наукового обладнання і консультаційно-інформаційних послуг. Інкубатор — це спеціалізована організація, основним завданням якої є створення сприятливих умов для виникнення ефективної діяльності малих ризикованих фірм. Інкубатори — майже завжди самостійні організації з юридичного і господарського поглядів. Більша частина їх — це неприбуткові організації, засновані муніципалітетами для створення нових робочих місць і зростання податкових надходжень у місцевий бюджет. Є інкубатори, які функціонують при академічних інститутах і виступають як сполучна ланка в розробці нововведень між університетами і приватним бізнесом. Змішані інкубатори координують діяльність приватних фірм і громадських організацій з метою створення нових малих підприємств. Наприклад, у  США та інших країнах функціонують  і прибуткові інкубатори, виробничі потужності яких забезпечують нові венчурні фірми різними видами підтримки, особливо фінансовою. Вони створюються під егідою різних регіональних органів управління та за їхньою безпосередньою участю, під контролем місцевих спонсорів, серед яких можуть бути муніципалітети, корпорації промислового та регіонального розвитку, університети, різні організації, асоціації тощо. Масштаби їхньої діяльності дуже широкі.

Програми для інкубаторів розробляються практично всіма індустріально-розвинутими країнами. Мета цих програм — підтримка малого ризикованого бізнесу на початковій стадії розроблення і впровадження новинок. Функції інкубаторів постійно розширюються.

Залежно від типу інкубатора до сфери його діяльності належать:

• надання інформаційно – ділових послуг з питань організаційного становлення підприємства, техніко – економічне обґрунтування його розвитку, підготовки кваліфікованого бізнес – плану, консультації кваліфікованих експертів.

     • сприяння розвитку підприємства шляхом надання допомоги у створенні малих фірм;

• пошук інвесторів в Україні та за кордоном, забезпечення фінансування клієнтів через механізм державних субсидій, використання коштів венчурного капіталу і спонсорів;

• ресурсне забезпечення діяльності шляхом надання в оренду приміщень, організації забезпечення підприємницької діяльності оргтехнікою;

• забезпечення адміністративно-управлінських функцій;

• навчання менеджменту, маркетингу та інших видів  діяльності;

•  підтримка роботи мереж венчурного капіталу тощо.

 

Відмінною особливістю організації діяльності бізнес – інкубатора в першу чергу є те, що діяльність цієї структури спрямована на розробку і впровадження не конкретного товару, а незалежного господарчого суб’єкту.

Перебування у структурі бізнес – інкубатора виробничих одиниць дозволяє значно знизити фірмам витрати на їх утримання. Спільне використання телефону, комп’ютерних мереж, копіювальної техніки, мережі Internet також дозволяє знизити загальні витрати фірми. При цьому менеджер бізнес – інкубатора виступає посередником  між покупцями і експертами – юристами, бухгалтерами, маркетологами.

Доходи бізнес – інкубатора як комерційного підприємства складаються з:

-  орендної плати, яка надходить від клієнтів за найм приміщень та офісного обладнання;

-  доходів від надання різних видів послуг;

-  доходів, отриманих від участі інкубатора в прибутках тих фірм, в які були вкладені кошти.

 В якості критеріїв ефективності діяльності бізнес – інкубаторів виділяють такі групи показників.

1.                     Показники, які характеризують бізнес – інкубатор як різновид комерційної структури: максимізація виручки, мінімізація витрат, підвищення рентабельності; максимізація чистого прибутку  фірми, використання можливостей ресурсозбереження та ін.

2. Показники, які відображають специфіку бізнес – інкубатора у вирішенні проблем розвитку підприємництва: кількість і величина фірм, які діють на площах бізнес – інкубатора; їх вік, спеціалізація; темпи росту економічної діяльності;  частка фірм, які припиняють свою діяльність внаслідок необґрунтованості покладених в їх основу ідей чи передумов або комерційної неспроможності.