Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / машлій 2 модуль.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
207.95 Кб
Скачать

6. Ф’ючерсні угоди та механізм їх здійснення

 

Ф'ючерсні угоди, на відміну від угод на реальний товар, не передбачають зобов'язань сторін поставити або прийняти товар у строки, обумовлені контрактом, а передбачають купівлю-продаж прав на товар по ціні, що склалась в момент укладення угоди. Ф'ючерсний контракт виступає як специфічний біржовий товар, який можна перепродувати за поточною ринковою ціною, яка склалась на конкретній біржі.

Ф'ючерсна угода не може бути просто анульована, або згідно біржової термінології, ліквідована. Якщо ф'ючерсний контракт укладений, то він може бути ліквідований:

• шляхом укладення протилежної угоди з рівною кількістю товару. При цьому утримувач довгої позиції дає наказ на прдаж такого ж контракту, а короткої – на її купівлю;

• поставкою обумовленого товару в строк, передбаченим контрактом.

Результатом цих угод переважно є не передача реального товару, а виплата або отримання різниці між ціною контракту в день його укладення і ціною в день виконання.

Брокери, ділери або маклери перепродують в біржовому залі не реальні товари, а зобов'язання по їх поставці у певні строки. Можливість закрити угоду (тобто продати куплений або купити проданий контракт) приводить до того, що тільки біля 2-3%% ф'ючерсних контрактів закінчується поставкою товару, в той час як двосторонні контракти майже завжди повинні забезпечити доставку товару споживачу.

З ціллю максимального прискорення укладання термінових угод, а також спрощенню розрахунків по ним біржами були розроблені стандартизовані форми ф'ючерсних контрактів. При укладенні ф'ючерсного контракту узгоджуються тільки дві умови: ціна і термін доставки. Всі інші умови є стандартними і визначаються біржовими правилами. Ф'ючерсний контракт передбачає певний стандарт якості товару. Всі види продукції градуються за ступенем вмісту корисного ефекту відповідно до базисного сорту. Ціна базисного сорту служить основою для вираження цін решти. Одному ф'ючерсному контракту відповідає також певний стандарт кількості товару. Ця кількість відповідає або місткості транспортного засобу (вагон), або певному об'єму і вазі. Фактичні величини продажу, які називаються лотами, повинні бути числом, яке кратне біржовій одиниці. Розмір партії не може встановлюватись продавцем і покупцем довільно і мати якісь індивідуальні властивості.

Всі ф'ючерсні контракти негайно реєструються в розрахунковій палаті біржі. Після реєстрації ф'ючерсу члени біржі - покупець та продавець, більше не виступають у відношенні один до одного як сторони, що підписали контракт. Вони мають справу лише з розрахунковим центром біржі - кліринговою палатою. Кожна з сторін може в односторонньому порядку в будь-який момент ліквідувати ф'ючерсний контракт шляхом укладення офсетної (зворотньої) угоди на таку ж кількість товару. Проданий ф'ючерсний контракт можна викупити, якщо є хоча б один бажаючий продати такий же контракт. Ліквідація ф'ючерсу передбачає сплату розрахунковій палаті, або отримання від неї різниці між ціною контракту в день його укладення і поточною ціною.

Перед початком здійснення ф’ючерсних операцій потрібно внести у клірингову палату маржу, яка служить гарантією виконання взятих на себе зобов'язань. Ф'ючерсна торгівля дозволяє брати участь у біржових торгах людям, які не мають даного товару, не збираються його поставляти чи купляти, але добре знають ринок і вміють його прогнозувати. При продажі ф'ючерсних контрактів їх не потрібно переоформляти, оскільки вони призначені не для набуття майнового права власності на той чи інший вид реального біржового товару, а для здійснення спекулятивних біржових операцій та операцій "хеджування" - страхування контрагента біржової угоди від цінового ризику на ринку реального товару. Однією з основних причин існування ф'ючерсної торгівлі є той факт, що ціни на товари здатні постійно змінюватись, часто досить швидкими темпами і в широкому діапазоні, а виробники та споживачі цих товарів намагаються уникнути цієї невизначенності та обійти курсовий ризик. Завдання  ф'ючерсного ринку полягає в тому, щоб звести в одному місці покупця та продавця з тим, щоб вони домовились про ціну, по якій певні товари перейдуть з рук в руки у певні строки в майбутньому.

Ф'ючерсна біржа дозволяє впорядковувати ринки сировини та капіталу, регулює виробництво відповідно до зміни масового попиту і пропозиції.

Ціна ф’ючерсного контракту встановлюється у результаті вільної конкуренції  серед учасників торгівлі під час біржових торгів.

Покупець ф’ючерсного контракту називається стороною, що займає довгу позицію (long), а продавець - коротку позцію (short).

Між цінами наявного та ф’ючерсного ринків існує певний взаємозв’язок. Якщо наявний ринок дає інформацію про ціни, що склались на ринку на даний момент на певний вид активів, то ф’ючерсний ринок виявляє точку зору учасників ринку відносно того, скільки буде коштувати товар певної якості у майбутньому. Обидва ринки існують паралельно. Різниця цін на наявному та ф’ючерсному ринках визначається факторами часу та очікуваннями учасників. У момент закінчення терміну контракту ці ціни зливаються, відмінність між ними зникає. Це пояснюється тим, що коли наближається період поставки по ф’ючерсних контрактах, то витрати на зберігання товару також зменшуються.

Різниця між наявними та ф’ючерсними цінами у біржовій практиці набула назви базис. Отже, базис = наявна ціна – ф’ючерсна ціна. Базис може бути:

-                              додатній (ціна наявного ринку вища від ф’ючерсного);

-                              від’ємний (ціна наявного ринку нижча від ф’ючерсного);

-                              нульовий.

На величину базису впливає ряд факторів, наприклад:

-                              попит і пропозиція на актив на певний період часу;

-                              величина запасів товарів;

-                              прогнози на виробництво продукції;

-                              попит і пропозиція на аналогічну продукцію;

-                              екпорт та імпорт;

-                              транспортні витрати;

-                              сезонні коливання цін;

-                              наявність складів для зберігання продукції та інші.

При  нормальних умовах ф’ючерсні ціни реальних товарів вищі, ніж наявні ціни. Такий ринок називається нормальним. Якщо ф’ючерсні ціни нижчі від наявних цін, то такий ринок є перевернутим.

Якщо наявні ціна підвищується протягом певного періоду відносно ф’ючерної ціни, то це явище називається посиленням, або звуженням базису.

Послаблення, або розширення базису спостерігається тоді, коли наявна ціна знижується відносно ф’ючерсної ціни протягом певного періоду.

Явище, коли наявна та ф’ючерсна ціна сходяться, називається когвергенцією базису.

Переваги  ф'ючерсних контрактів у порівнянні з іншими видами біржових угод призвели до того, що частка ф'ючерсних контрактів у загальному обсязі біржових операцій сягає 96-98%%.

 

Таблиця 1. Порівняльна характеристика форвардних та ф'ючерсних контрактів

Ознаки

Форвардні контракти

Ф'ючерсні контракти

1.     Розмір поставки

узгоджується сторонами

стандартизований

2.     Якість товару

узгоджується сторонами

стандартизована

3.     Час поставки

узгоджується сторонами

встановлюється біржою

4.     Ціна товару

узгоджується сторонами на момент укладання угоди

визначається під час торгів

5.     Виконання контракту

закінчується поставкою реального товару

переважно ліквідується

6.     Гарант угоди

відсутній

наявний

7.     Публікація інформаціх про угоду

не обов’язкова

обов’язкова

8.     Імовірність поставки товару

дуже висока

дуже низька