Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / машлій 2 модуль.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
207.95 Кб
Скачать

3. Класифікація бірж.

Для кращого розуміння особливостей роботи бірж їх необхідно класифікувати, тобто об’єднати в певні групи відповідно до вибраної ознаки класифікації.

Основні види бірж можуть бути роз­поділені за певними класифікаційними ознаками.

До ознак класифікації бірж відносяться:

·                         вид біржового товару;

·                         принцип організації (роль держави в організації бірж);

·                         правовий статус біржі;

·                         номенклатура товарів, що виносяться на біржові торги;

·                         масштаб дії;

·                         ступінь участі відвідувачів у біржових торгах;

·                         види угод;

·                         рівень ділової активності.

1) У світовїй практиці в залежності від виду біржового товару виділяють товарні, фондові, валютні біржі.

Товарна біржа – це організація з правами юридичної особи, яка формує оптовий товарний ринок шляхом організації і регулювання біржової торгівлі, яка здійснюється у формі гласних торгів, що проводяться у визначеному місці і у певний час згідно встановлених нею правил.

Існування фондових бірж обумовлене світовою практикою формування фінансових ринків. Фондова біржа – постійнодіючий регульований ринок цінних паперів, яки створює можливості для мобілізації і перерозподілу фінансових ресурсів.

Валютні біржі створюються для організації і обслуговування ринку іноземної валюти.

Існують також змішані біржі (товарно-сировинна і товарно-фондова).

2) За принципами організації (роль держави у створенні біржі та юридичним статусом) за кордоном розрізняють два види бірж:

а) публічно-правові (державні біржі);

б) приватно-правові (приватні біржі);

в) змішані.

Біржі, що носять публічно-правовий характер, засновуються державою, яка всесторонньо регулює її діяльність. Членом такої біржі може бути будь-який підприємець, який занесений у торговий раєстр і володіє певними розмірами обороту. Особи, що не є членами біржі, також допускаються до здійснення операцій згідно разових білетів.

Біржі, що носять приватно-правовий характер, характеризуються обмеженим числом членів, які і беруть участь у торгах. У діяльності таких бірж важливою є роль самоорганізації і самоуправління біржового співтоваритсва.

3) За правовим статусом біржі реєструвались в основному як АТ або ТОВ.

4) За номенклатурою товарів, які є об’єктом біржового торгу, біржі поділяються на спеціалізовані та універсальні. Біржі, на яких об’єктом торгівлі є окремі види товарів або їх групи називається спеціалізованими.

В свою чергу вони діляться на:

а) спеціалізовані широкого профілю;

б) вузькоспеціалізовані.

а) Так, американська біржа “Чікаго Меркантайл Ексчендж” включає в обіг с/г продукти (велику рогату худобу і живих свиней), кольорові метали (паладій, платина, цинк, алюміній, срібло, нікель), бензин.

б) До вузькоспеціалізованих відносяться: Лондонсьна біржа шерсті, Лондонська нафтова біржа (дизельне паливо, мазут, нафта).

В Україні частіше зустрічаються спеціалізовані широкого профілю біржі. Серед них виділяються “Украгропромбіржа”, до якої входять центральна біржова структура і кілька регіональних. Через цю біржу реалізується с/г і промислова продукція для задоволення потреб АПК України.

Крім спеціалізованих товарних бірж є універсальні, на які здійснюються операції не тільки з більш широким колом товарів, але і з валютою, цінними паперами, а також фрахтовими контрактами. Такі біржі є у Владивостоці, Санкт-Петербурзі, Хабаровську, Львові.

5) За масштабами дії біржі поділяються на міжнародні,  загальнонаціональні та регіональніМіжнародними є всі біржі США, що знаходяться у Чікаго та Нью-Йорку, у Великобританії – Лондонська біржа металів, всі біржі Японії та інші. Міжнародні біржі обслуговують конкретні світові ринки. У таких торгах беруть участь представники ділових кіл різних держав світу. Дані біржі забезпечують у світових масштабах  вільне переливання прибутків, одержаних в результаті біржових операцій.

Крім міжнародних, є ще біржі, що функціонують в межах однієї держави, вони називаються національними.

Регіональні біржі менші за своїми масштабами та значенням, вони обслуговують певні регіональні ринки певної країни.

 6) За ступенем участі відвідувачів в біржових торгах товарні біржі поділяються на відкритізакриті та змішані.

В торгах на закритих біржах можуть брати участь тільки біржові посередники (брокери, маклери). Такі біржі створюються як вільна корпорація або приватний заклад (біржі США, Англії).

На відкритих біржах у торгах крім біржових посередників можуть брати участь також і відвідувачі. Відкриті біржі є публічно-правовими організаціями. Такі біржі поширені зараз у Європі (Франція, Бельгія, Голандія), а також в Росії у дореволюційний період та в період НЕПу.

У змішаному типі біржа засновується фізичними та юридичними особами, працює як закрита організація, але ліцензується державою та керується у своїй діяльності уніфікованими правилами бірж торгівлі. Для України та інших країн СНД цей тип є найбільш сприятливим.

7) За видами угод, що укладаються,  розрізняють товарні біржі реального товару,  ф’ючерсні, опційні та змішані.

Продажа контрактів на біржах реального товару супроводжується наступною поставкою товару.

Ф’ючерсні біржі організовують в основному продаж контрактів (угод) на реалізацію товарів, які будуть виготовлені в майбутньому періоді (наприклад, договір про умови закупки урожаю майбутнього року). Переважна більшість бірж, які діють за кордоном тепер, є ф’ючерсними.

Біржі, на яких переважно укладаються опціонні конктакти, називаються опціонними. На змішаних біржах паралельно укладаються різни види угод на біржові товари.

8) За рівнем ділової активності – високоактивні, середньо- та малоактивні. Використання класифікації за даною ознакою дозволяє із великої кількості бірж, що існують у перехідний період, виділити саме ті, які володіють найбільшим потенціалом і здатні в перспективі перейти до вищого ступеня розвитку.