Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / машлій 2 модуль.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
207.95 Кб
Скачать

2. Характеристика та основні ознаки біржового товару.

Біржовий товар – товар певного виду та якості, в тому числі стандартний контракт на його поставку в майбутньому, або право на укладення такого контракту на певний вид товару, допущений біржою до біржової торговлі у встановленому порядку.

Кожна біржа має право самостійно встановлювати склад товарів, які будуть виступати об’єктом біржового торгу. Однак при цьому враховуються також ті вимоги, які висуваються до біржових товарів практикою біржової торгівлі, а саме:

1) біржовий товар повинен бути масовим, тобто випускатися в достатньо великому об’ємі великим числом виробників і купуватися значним числом споживачів. Це дає можливість найбільш вірно встановити попит і пропозицію, а отже, виявити дійсно рівноважну ціну;

2) необхідною умовою для біржового товару є вільне ціноутворення, тобто ціна на цей товар повинна вільно встановлюватися в залежності від кон’юктури ринку, а також інших факторів (соціальних, економічних, політичних);

3) біржовим товаром виступає продукція, яка пройшла лише первинну обробку, тобто сировина або напівфабрикат;

4) біржовий товар можна легко стандартизувати по якості, умовах зберігання, транспортуванню, вимірюванню. Стандартизація забезпечує демонополізацію умов виявлення попиту і пропозиції на крнкретний товар;

5) біржовий товар є взаємозамінним, тобто він позбавлений індивідуальних особливостей. Стандартизація та взаємозамінність біржового товару дають можливість здійснювати торгівлю по зразкам, описам, каталогам, а також контрактами на постаку товару;

6) біржовий товар не повинен обов’язково бути в наявності в момент купівлі- продажу на біржі, він може не бути навіть у розпорядженні власника. Учасники біржової угоди можуть також, немати намірупоставити або придбати реальний товар, ці операції лежать в основі біржової спекуляції.

Отже, до біржових відносять товари масового виробництва, які є якіснооднорідними і взаємозамінними, що дозволяє вести торгівлю ними по опису якості або зразкам.

 В країнах з розвиненою ринковою економікою термін “біржовий товар” включає як фізичні предмети, так і послуги, права проценти. Тому на сучасних біржах (ф’ючерсних) ведеться торгівля цінними паперами, індексами цін, банківськими процентами.

Серед фізичних предметів провідною групою біржових товарів традиційно була с/г продукція. Тепер обсяг біржових угод з аграрною продукцією і виробами з неї приблизно такий, як з мінеральною сировиною і продуктами її переробки. Ці дві групи товарів забезпечують весь біржовий оборот з фізичними предметами.

Біржові угоди з товарами ширпотребу і машинобудівної продукції на світових біржових ринках не здійснюється через  їх якіснурізнорідність, дрібносерійність, швидку зміни технічних параметрів, високий ступінь монополізації виробництва і збуту.

За останні 20-25 років на товарних біржах здійснюється торгівля більш як 65 видами товарів, при цьому з 45-50 видами товарів у годи укладаються постійно, а решта то включається у біржовий оборот, то вилучаються із нього. Так, з біржового обороту були виключені такі товари, як шкіра, ртуть, яйця, масло та ін. В той же час на біржах стали укладатися угоди по товарах: алюмінію, нікелю, бензину, мазуту, великій рогатій худобі і інше.

Із загального об’єму біржових операцій з с/г продукцією до 40%% припадає на маслини, шроти і рослинні масла; жито, овес; біля 18%% - на продукції тваринництва, велику рогату худобу, свиней і інше; до 10%% - на цукор, каву, какао; біля 7%% - на текстильну сировину і вироби з неї: бавовна, шовк, шерсть, пряжа і інші, а решта – на пиломатеріали, каучук, картоплю і ін.

У групі промислової сировини і продукції її переробки, приблизно половину всіх угод по вартості складають енергоносії: нафта, бензин, мазут, дизильне пальне, протон; біля 30%% - дорогоцінні метали: золото, срібло, платина; більш 20%% - кольорові метали: мідь, алюміній, цинк, свинець, нікель, олово.