Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / машлій 2 модуль.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
207.95 Кб
Скачать

Тема 14. Біржова діяльність

 

План.

1.   Суть та економічна природа товарних бірж.

2.   Характеристика та основні ознаки бірж. товару.

3.   Класифікація бірж.

4.Сутність та класифікація біржових угод.

5. Угоди з реальним товаром.

6. Ф’ючерсні угоди та механізм їх здійснення.

7. Опціонні контракти.

 

 

1. Суть та економічна природа товарних бірж.

В умовах переходу на ринкові відносини економіка України повинна зазнати кардинальних змін. Ефективне функціонування сучасного ринку неможливе без властивих йому механізмів саморегулювання, які забезпечують збалансованість н/г при раціональному використанні трудових, матеріальних та фінансових ресурсів. Важливим елементом ринку є його інфраструктура, що являє собою систему підприємств та організацій, які забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів тощо. До таких установ належать біржі.

Сучасні товарні біржі – результат  тривалої еволюції різних форм оптової торгівлі і одночасно один з видів організованого товарного ринку.

У 1549 році виникли біржі у Ліоні та Тулузі (Франція), у 1556 році – біржа у Лондоні, у 1608 – амстердамська біржа. Ця біржа згодом стала першою біржею, на якій стали здійснюватись операції з цінними паперами, у тому числі і із 1720 року - спекулятивного характеру. На початку 18-го століття цю біржу відвідав Петро Перший.

Перша біржа в Росії була побудована у 1705р. в Петербурзі. Наступна біржа виникла у 1716 р. в Одесі.

1848р. – Чиказька торгова біржа розпочинає свої операції як ринок зернових, а у 1865 році на цій біржі введені перші стандартизовані контракти, що можуть бути віднесені до ф’ючерсних.

іржі початкового періоду були біржами реального товару, які переважно розміщувались у портових містах, які були великими центрами мінародної торгівлі.

Біржа – 1) місце, де регулярно в один і той же час відбуваються торги певними товарам.

2) об’єднання торговців або біржових посередників, які спільно оплачують витрати по організації торгів, встановлюють правили торгівлі; визначають санкції за їх порушення. Зміст такого об’єднання в тому, що воно дозволяє швидко з меншими затратами продати і купити товар, полегшує і спрощує процес торгівлі.

 3) біржа – особливий ціноутворюючий механізм. Збираючи велику кількість продавців і покупців однакового товару в одному місці і в один час, біржа створює максимально-сприятливі умови для цінової конкуренції. Наслідком її діяльності стає формування об’єктивних ринкових цін (цін котирування), які не залежать від окремих  виробників чи покупців і в той же час враховують результати всіх укладених на біржі угод. Цим досягається виявлення ціни в результаті концентрації попиту та пропозиції у часі та просторі.

Біржа пов’язана, оскільки на ній іде торгівля товарами, з найважливішими інтересами виробництва та споживання. Вона виступає барометром всього господарського життя, відображає стан економіки загалом та кон’юктуру даного моменту.

Біржа – великий ринок для обороту рухомих капіталів, для правильного визначення цін на товари, цінні папери, та валюту.  Великий ринок для держав та підприємств. Вона виступає посередником між тими, хто хоче розмістити свої капітали і тими, кому вони потрібні. Регулює кредитні, грошові та платіжні відносини як у країні розміщення, так і між державами. Біржа дає змогу застрахуватися від збитків від зміни цін на реальний товар.

Біржа є організацією, яка має на меті не тільки торгівлю масовими замінними цінностями, але й встановленням на них ціни, яке проходить регулярно і під загальним контролем. Якщо такого організованого котирування немає, значить, і мови не може іти про біржу. Утворення ціни ринку служить центральним завданням ринку.

Суть товарної біржі як явища господарського життя виявляє ринок вільної конкуренції для замінних цінностей, організація офіційних контирувань цін. Біржа – організований ринок для замінних товарів, на якому визначення цін відбувається під громадським контролем.

Як і іншим видам організованого товарного ринку, для біржі характерні такі ознаки:

-                     суворо визначені правила проведення торгів;

-                      наявність обладнаних торгових площ, складів, офісних приміщень;

-                     система зв’язку та інформування.

Як специфічна форма оптового підприємства товарна біржа має ряд характерних ознак, які виділяють її з-поміж інших ринкових посередницьких структур. До них відносяться такі:

1. Безприбутковий статус товарної біржі.

Безприбутковий статус товарної біржі як високоорганізованої ринкової установи полягає у тому, що ціллю діяльності біржі є  не отримання максимальної величини доходів для їх подальшого розподілу між засновниками, а забезпечення умов успішної торгівлі членів біржі. Члени біржі одержують вигоду не за рахунок її прибутків, а від своєю участі у торгах. У них пришвидшується оборот капіталу, знижуються витрати обігу. Із принципу безприбутковості біржі не випливає, що в процесі своєї діяльності вона зовсім не отримує доходів. Одержані біржею доходи спрямовуються на забезпечення та покращання її функціонування, а саме: створення сучасних систем зв’язку, обладнання торгового залу та приміщень, винагороду службовців біржі, поповнення резервного фонду, проведення ринкових досліджень та покриття інших потреб.

2. Специфіка товарів, що є об’єктами торгів на біржі.

В процесі розвитку біржової торгівлі у країнах ринкової економіки виділилась особлива група товарів, які внаслідок відповідності певним вимогам затверджуються Правилами біржової торгівлі і допускаються до обігу через канали біржі.

3. Відсутність в момент укладення біржових контрактів товару, який є предметом угоди. За аналогією з торгівлею у великих комерційних центрах, на біржі торги можуть проходити з використанням зразків продукції, проте в більшості випадків біржові торги проводяться лише на основі вимог до продукції, зафіксованих у біржових стандартах.

4. Різке пришвидшення процесу укладення угоди, високий динамізм торгів.

5. Мета укладення біржового контракту. Вона може полягати не лише у купівлі або продажу реальної продукції, а й у зниженні цінового ризику на певних товарних ринках або отриманні спекулятивного прибутку. Адже в ринковій економіці постійно спостерігається коливання цін, внаслідок чого учасники ринку перебувають під загрозою втрат через несприятливий розвиток кон’юнктури. Це змушує їх вдаватися до спеціальних дій з метою нейтралізації можливих збитків від небажаних змін цін.

6. Можливі швидкі зміни ролей продавця та покупця (на противагу іншим організованим формам).

7. Відкритість і гласність проведення торгу.