Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пед.пс.Практикум _ Лисянська.docx
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
727.99 Кб
Скачать
  1. Це збільшує міцність фанери. Для поверхневих шарів фанери ви­користовують звичайний шпон із твердих видів деревини, а для се­редніх шарів із більш м'яких і дешевих видів. Багатошарова фанера має багато цінних якостей.

  2. Листи фанери мають великі розміри, тому деталі меблів або інших виробів можна виготовити із одного листа. Відпадає необхідність в складних з'єднаннях, які використовують при виготовленні подібних деталей із дощок. Фанера дуже міцна, менше розсихається, не розко­люється, добре обробляється. Завдяки цим властивостям фанеру ши­роко застосовують у народному господарстві.

  3. 2. Випилювання лобзиком

  4. Для випилювання з фанери плоских виробів складної форми за­стосовують такі інструменти і пристрої: підставка з струбциною, лоб­зик, шило і напилок.

  5. На фанеру наносять малюнок деталі, яку потрібно випиляти. Ма­люнок можна нанести, обкресливши певну деталь (за шаблоном). Як­що випилювати деталь за малюнком, який є в книзі чи альбомі, спер­шу уважно переводять цей малюнок на кальку (прозорий папір), а з неї через копіювальний папір - на фанеру.

  6. Спочатку, обробляють деталь лініями, які розташовані в середині малюнку, а потім за зовнішнім контуром. Для випилювання кола ши­лом показують отвори. Один кінець пилки вивільняють, просовують через отвір, а потім закріплюють у зажимі лобзика. Роблять це обе­режно, щоб не зламати пилки. Закінчивши роботу, вивільняють один з кінців пилки, виймають його з отвору і знову закріплюють у зажимі лобзика. Сидячи прямо, не напружуючись, лівою рукою тримають фа­неру, а правою - лобзик.

  7. Лобзик тримають так, щоб пилка рухалась вертикально вверх і вниз. Фанеру розрізають, коли рухаються вниз, злегка натискають вперед. При русі пилки вверх її трохи відводять від краю розрізу. Потрібно уважно стежити, щоб пилка не наближалась навіть до під­ставки.

  8. Коли потрібно змінити напрям пиляння, повертають обережно фа­неру, а не лобзик.

  9. 3. Правила безпечної роботи при різанні

  10. У місцях пиляння залишаються задирки, якими можна порани­ти руки. Пам'ятайте про це і будьте обережні. Закріплюйте фанеру в струбцинах. Під час роботи потрібно обережно пиляти, щоб не зла­мати пилки.

  1. 3. Психологія навчання

  2. 125

  1. Запам'ятайте: Лобзик потрібно тримати прямо і не напружувати його, щоб не зламати леза.

  2. 4. Інструктаж до самостійної роботи учнів:

  • дотримуватись правил техніки безпеки;

  • дотримуватись усіх вимог до пиляння лобзиком.

  1. IV. Самостійна робота (37 хв)

  2. - поточний інструктаж.

  3. Спостерігаю за роботою учнів. У разі неправильних дій багатьох учнів зупиняю роботу і обговорюю помилки, якщо поодинокі випадки -то пояснюю індивідуально. v

  4. V. Останній інструктаж (10 хв)

  5. Перевіряю роботу учнів, відповідно оцінюю, мотивую оцінки учнів, виділяю кращі роботи, пояснюю, як запобігти помилкам, що траплялися під час роботи.

  1. 126

  2. Педагогічна психологія: Практикум

  1. ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА (продовження)

  1. Звіт і порядок роботи

  1. Ескіз

  1. роботи

  1. Примітки,

  2. інструктивні

  3. поради

  1. 1.

  1. Вибрати заготовку

  2. відповідних

  3. розмірів

  1. ИШЦЧ '1 Г 1»Т'">"'1

  1. rt*\

  1. Лінійка, олівець, дошка і кутник

  1. Pi

  2. |_ь -,

  1. .і

  1. 1 2'

  1. Розмітити

  2. заготовку відносно

  3. креслення

  1. Лінійка, олівець, верстак

  1. 4 ?0° М 14 20

  1. o)Js

  1. (

  1. V 400

  1. 3.

  1. За розміткою

  2. випилюємо контур

  3. виробу

  1. Лобзик, верстат, лещата

  1. >

  1. ц

  1. с

  1. і 4-

  1. За кресленням

  2. виробу

  3. просвердлюємо

  4. отвір

  1. ~\

  1. Свердлильний верстат, свердло

  1. >

  1. \ '§>

  1. і 5'

  1. Відшліфовуємо

  2. деталь, знімаємо

  3. кромки

  1. Шліфувальний папір

  1. с

  1. , °

  1. с

  1. 6.

  1. Оздобленння

  2. виробу

  3. (нанесення

  4. малюнку)

  1. Олівець, шаблон, випалювач

  1. \І

  1. І

  1. , °

  1. (

  1. 3. Психологія навчання

  2. 127

  1. Задаю домашнє завдання.

  2. VI. Прибирання робочого місця (7 хв)

  3. Кожен учень прибирає своє робоче місце. Заключне прибирання роблять чергові.

  1. Чи розроблення заняття відповідає меті?

  2. Конкретизуйте, які навички і вміння мають формуватися в учнів під час такого спрямування змісту уроку?

  3. Як організовано повторення попереднього матеріалу? Як ця частина уроку активізує пізнавальні процеси?

  4. Які методи і прийоми використано під час вивчення нового ма­теріалу?

  5. На які психічні процеси, стани і якості особистості впливала ця частина уроку?

  6. Чи викликав урок інтерес в учнів?

  7. Чи розвивав учитель у школярів здатність до самоконтролю, рефлексивної оцінки?

  8. Назвіть окремі частини розробки, які б мали виховний вплив на учнів. У чому б він полягав?

  1. Оцініть своє вміння аналізувати урок.

  1. Усвідомлюю логіко-структурні, оптимально-дидактичні та методичні особливості теми уроку, її місце в програмі.

  2. Розумію конкретний зміст складників, поєднання мети з темою.

  3. Оцінюю відповідність до теми уроку обраного змісту, характер завдань, його розвивальний та виховний потеншал.

  4. Оцінюю доцільність структури уроку та реалізацію вчителем дидактичних принципів. Особливості організації перевірки домашніх завдань, особливості пояснення нового навчального матеріалу, його логіку, послідовність, доступність, науковість, методичну цінність, організації закріплення нових знань та формування практичних на­вичок та умінь. Оцінка ефективності засвоєння учнями знань, темпу уроку та його ритму.

  5. Об'єктом аналізу є обрані вчителем методи, прийоми досягнен­ня мети та їхній вплив на увагу учнів, їхні психічні пізнавальні про­цеси (відчуття, сприйняття, пам'ять, мислення, уява), розвиток інте­лектуальних здібностей.

  6. Об'єктом аналізу і оцінки є зміст і способи впливу вчителя на почуття й емоції (моральні, інтелектуальні, естетичні, практичні), способи, що вчать учнів регулювати свої емоційні стани та настрій.

  7. Об'єктом аналізу та оцінки є зміст, створені навчальні ситуації розвитку в учнів вольових якостей, здатності учнів формулювати цілі, долати зовнішні та внутрішні труднощі на шляху досягнення мети.

  1. 1 28 Педагогічна психологія: Практикум І

  2. 8. Аналізую й оцінюю особливості виховного потенціалу вико- І ристаних вчителем методів виховання позитивної спрямованості осо- І бистості учнів, їхнього світогляду, переконань, потреб, інтересів, іде- І алів, мрій, цінностей, життєвих планів, характерологічних якостей, 1 зокрема відповідальності, організованості, поваги до людей, до себе, І любові до природи, до праці, позитивного мислення, адекватного об- І разу Я, позитивної Я-концепції, розвитку самооцінки та рівня дома- І гань з урахуванням особливостей темпераменту учнів. І

  3. * 9. Аналізую й оцінюю особливості спілкування вчителя з учнями, І виявлення ним психолого-педагогічного такту, здійснення індивіду- 1 ального підходу до учнів. Особливості мовлення вчителя та учнів. І

  1. Аналізую особливості роботи вчителя з учнями низької резуль- . 1тативності в учінні. І

  2. Аналізую реалізовані на уроці способи організації індивіду- І альної, фронтальної, групової та колективної взаємодії учнів, вплив І на згуртованість, колективізм, сумісність учнів у класній групі. 1

  3. Аналізую оцінювання вчителем досвіду учнів з поясненням, ] без пояснення; з урахуванням (чи без урахування) індивідуальних особливостей учнів.

  4. Аналізую вміння вчителя дозувати домашні завдання, їхню на­вчальну та розвивальну доцільність.

  5. Оцінюю настанови вчителя, від яких залежать управлінські уміння вчителя; ступінь реалізації навчального виховного та розви-вального потенціалів теми, якій був присвячений урок.

  6. Роблю висновки про розвивальну значущість організовано­го вчителем навчання на уроці; які формував знання, уміння, нави­чки, розумові дії, здібності, як розвивав мовлення, здатність до спіл­кування, чи впливав на почуття, емоційні стани, волю учнів, чи роз­вивав особистісні якості, чи впливав на різні форми спрямованості особистості (світогляд, переконання, потреби, інтереси, ідеали, мрії, ціннісні орієнтації, життєві плани тощо), на самосвідомість (образ Я; Я-концепцію, самооцінку, самоконтроль, рівень домагань), чи вчив учнів вчитися, правила культурної поведінки.

  1. Лист самоаналізу студентом-практикантом педагогічних умінь

  2. Оцініть ступінь оволодіння професійно-педагогічними вміннями. При оцінюванні використовуйте таку шкалу: 0балів -не володію вмінням; 1 -володію на низькому рівні; 2 -володію на середньому рівні; 3бали -володію на високому рівні.

  1. 3. Психологія навчання

  2. 129