Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пед.пс.Практикум _ Лисянська.docx
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
727.99 Кб
Скачать
  1. 3.Соціальний тип

  2. 1 Вирізняється вираженими соціальними вміннями (вміння спілку­ватися, прагнення до лідерства), потребами в численних соціальних контактах. Незалежний від оточення, успішно пристосовується до об­ставин. Емоційний та чутливий. У структурі інтелекту успішно ви­ражені вербальні здібності. Має прагнення повчати і виховувати усіх навколо, здатність до співчуття і співпереживання. Бажані сфери ді­яльності: психологія, медицина, педагогіка.

  3. 4. Конвенціональний тип

  4. Надає перевагу структурованій діяльності, роботі за інструкцією, певними алгоритмами. Є здібності до переробки конкретної, рутин­ної (цифрової) інформації. Підхід до проблем має стереотипний ха­рактер. Риси характеру: консерватизм, підпорядкованість, залежність. У поведінці та спілкуванні дотримується стереотипів, дотримується традицій. Слабкий організатор і керівник. Найчастіше переважають невербальні (особливо лічильні) здібності. Бажані такі спеціальнос­ті: бухгалтер, фінансист, товарознавець, економіст, діловод, друкарка, канцелярськоїй службовець.

  5. 5. Заповзятливий тип

  6. Обирає цілі та завдання, які дають змогу виявити енергію, імпуль­сивність, ентузіазм. Рисами характеру є: прагнення до лідерства, по­треба у визнанні, заповзятливість, деяка агресивність. Надає перева­гу завданням, які пов'язані з керівництвом, особистим статусом. У структурі інтелекту переважають вербальні здібності. Не подобають­ся заняття, які вимагають значної за обсягом праці, ретельності, мото­рних навичок, концентрації уваги. Найповніше реалізовується в про­фесіях: дипломат, репортер, менеджер, директор, брокер, кооператор.

  7. 6. Артистичний тип

  8. У взаєминах з оточенням спирається на свою уяву та інтуїцію. Притаманний емоційно складний погляд на життя. Риси характеру: незалежність у прийнятті рішень, оригінальність мислення. Зазвичай не живе за правилами і традиціями. Надає перевагу заняттям творчого характеру: музика, малювання, діяльність у сфері гуманітарних на­ук. Добре розвинуте сприймання і моторика. Високий рівень екстра-вертованості. У структурі інтелекту переважають вербальні здібності. Бажані сфери діяльності: історія, філологія, мистецтво.

  9. Підсумок. Після підрахунку та порівняння балів, зробити висно­вок про переважний тип особистості та його взаємозв'язок із певною професійною сферою.

  1. 5. Психологія педагогічної праці та особистості вчителя

  2. 195

  1. Проаналізуйте результати лабораторної роботи та дайте відповіді на запитання:

  • Які типи особистості за Дж. Холландом Ви знаєте?

  • Яким типам особистості найбільше відповідають професії: пси­холог, педагог, соціальний працівник, науковець-дослідник? Чому?

  • Порівняйте отримані результати з діагностованою Вами профе­сійною спрямованістю особистості.

  1. Тема: Визначення професійних здібностей психолога

  2. Мета: Оволодіти навичками психодіагностики професійних здіб­ностей психолога на основі методики оцінки комунікативних і органі­заторських здібностей.

  3. Хід роботи

  4. Вступні зауваження.

  5. Комунікативність як риса характеру розвивається на основі спіл­кування, закріплюється в поведінці та стає передумовою для форму­вання таких якостей особистості, як спрямованість на спілкування, ін­терес до людей, соціальна перцепція, рефлексія, емпатія. Усі ці якості можна вважати необхідними для роботи у сфері професій „людина -людина", а також в інших сферах, де робота пов'язана з керівництвом і спілкуванням. Також важливими є і організаторські здібності, які ви­являються у здатності до самостійного прийняття рішення, особливо у складних ситуаціях, в ініціативності у спілкуванні та діяльності, у плануванні діяльності.

  6. Для оцінки потенційних можливостей особистості, її здібнос­тей використовують анкету комунікативних та організаторських здібностей (КОС), запропоновану Б.А. Федоришиним.

  7. Необхідні матеріали: Опитувальник КОСі бланк відповідей.

  8. Порядок роботи

  9. І. Виготовити бланк відповідей.

  10. Бланк відповідей

  11. Прізвище, ім'я, по батькові

  12. ДатаВік

  1. 1

  1. 2

  1. 3

  1. 4

  1. 5

  1. 6

  1. 7

  1. 8

  1. 9

  1. 10

  1. 11

  1. 12

  1. 196

  1. Педагогічна психологія: Практикум

  1. ІЗ

  1. 14

  1. 15

  1. 16

  1. 17

  1. 18

  1. 19

  1. 20

  1. 21

  1. 22

  1. 23

  1. 24

  1. 25

  1. 26

  1. 27

  1. 28

  1. 29

  1. ЗО

  1. 31

  1. 32

  1. 33

  1. 34

  1. 35

  1. 36

  1. 37

  1. 38

  1. 39

  1. 40

  1. Ознайомитися з текстом опитувальника.

  1. Оцінити комунікативні та організаторські здібності за опиту -вальником КОС,користуючись такою інструкцією: