Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пед.пс.Практикум _ Лисянська.docx
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
727.99 Кб
Скачать
  1. II. Завдання для індивідуальної роботи студентів над темою

  1. Покажіть схематично зв'язки між такими поняттями, як учіння, навчання та навчальна діяльність.

  2. Назвіть механізми навчання.

  3. Поясніть сутність таких механізмів навчання, як „зворотний зв'язок" та „рефлексія".

  4. У чому полягає суть теорії управління учінням Н.О. Менчин-ської та Д.М. Богоявленського?

  5. Розкрийте суть теорії В.В. Давидова.

  6. У чому суть ідеї управління учінням О.В. Скрипченка?

  7. Назвіть ідеї управління учінням та їхніх авторів, які створюють ґрунт організації розвивального навчання учнів.

  8. За психологічними завданнями виділяють образне, емоційне, етичне та естетичне навчання. Поясніть їхню сутність і наведіть кон­кретні приклади.

  9. Наведіть приклади поєднання на уроці фронтально-класного, групового та індивідуального навчання.

  1. Що таке розвивальне навчання та які умови його моделювання визначив Л.С. Виготський?

  2. У чому полягає суть особистісно-зорієнтованого навчання (І.С. Якиманська, І.Д. Бех)?

  3. Розкрийте сутність управління, яке спрямоване на забезпечен­ня основних функцій діяльності вчителя та учнів. Назвіть ці функції.

  1. 48

  2. Педагогічна психологія: Практикум

  1. Чи достатньо, на Вашу думку, оцінювати лише когнітивні до­сягнення учнів?

  2. Назвіть основні напрями психологічного аналізу уроку.

  1. Література

  1. Лисянська Т.М. Педагогічна психологія. - К., 2002.

  2. Выготский Л.С. Развитие психических функций. - М., 1960.

  3. Давыдов В.В. Проблемы развивающего обучения. - М., 1972.

  4. Матюшкин A.M. Проблемные ситуации в мышлении и обучении. -М., 1972.

  5. Проколієнко Л.М. Психологія засвоєння граматичних знань підліт­ками. - К., 1973.

  6. Скрипченко О.В., Лисянська Т.М., Скрипченко Л.О. Психолого-педагогічний аналіз уроку. - К., 1999.

  1. III. Завдання для самоперевірки або для тестового контролю знань студентів

  2. Варіант А

  1. Навчання - це: а) передача досвіду молодому поколінню; б) гру­пова діяльність учнів, дії яких спрямовані на досягнення навчальних цілей; в) єдність викладання і учіння та співробітництво вчителя й учнів; г) управління навчальною діяльністю учнів.

  2. Оберіть моделі навчання: а) розвивальне навчання; б) теоретич­не навчання; в) інформаційне навчання; г) операціональне навчання.

  3. Поясніть, як співвідносяться між собою такі поняття, як навчан­ня, учіння, навчальна діяльність, засвоєння знань та научіння: а) ці поняття тотожні; б) ці поняття не тотожні; в) ці поняття різні за своїм значенням; г) ці поняття пов'язані між собою і не тотожні за своїм змістом.

  4. Визначте, яке положення відповідає теорії Л.С. Виготського про зв'язок навчання та психічного розвитку: а) вони відбуваються не од­ночасно та за різними законами; б) навчання та психічний розвиток відбуваються паралельно; в) навчання йде попереду психічного роз­витку; г) навчання йде за психічним розвитком.

  5. Серед наведених принципів навчання Л.В. Занкова виберіть де­кілька та обґрунтуйте їх: s

  1. — провідна роль теоретичних знань у змісті навчання;

  2. - усвідомлення учнями всіх ланок процесу засвоєння знань;

  1. 3. Психологія навчання

  2. 49

  • навчання на високому рівні труднощів;

  • у вивченні програмного матеріалу йти вперед швидким темпом.

  1. Назвіть типи навчання, які не розрізняються за психологічними завданнями: а) практичне навчання; б) теоретичне навчання; в) об­разне, емоційне, етичне, естетичне навчання; г) навчання мови, мате­матики.

  2. Успіхи у навчанні школярів повністю залежать від: а) здатності школярів до навчання; б) можливостей вчителя навчити учнів; в) чу­додійних методів навчання; г) уміння вчителя працювати в „зоні най­ближчого розвитку" дитини, включивши її у відповідну діяльність.

  3. Готуючись до уроку, вчитель повинен сформулювати ціль діяль­ності, продумати, як довести її до свідомості учнів. Вона має харак­тер: а) широкий пізнавальний; б) навчально-пізнавальний; в) самоос­вітній; г) соціальний.

  4. Оберіть способи забезпечення мотивації визначеного завдання: а) практична значущість і пізнавальний інтерес; б) власний розвиток; в) можливість самореалізації; г) .вправляння, щоб домогтися виявлен­ня активності від учнів.

  1. Позитивною оцінкою діяльності та поведінки учнів можуть бу­ти: а) схвалення і підтримка; б) довіра; в) віра в успіх; г) оцінка в ба­лах, використання символіки (наприклад, призів), ранжування.

  2. Метою домашніх завдань є: а) закріпити знання; б) виробити навички; в) поглибити знання матеріалу; г) сформувати уміння вчити­ся самостійно та закріпити і поглибити досвід, набутий у школі.

  1. Варіант Б

  1. На становлення педагогічної психології вплинули ідеї таких ви­значних учених: а) Гербарт, Дістервег; б) Коменський, Руссо, Пес-талоцці; в) Сеченов, Павлов, Бернштейн; г) Кониський, Сковорода, Ушинський.

  2. Найширше у педагогічній психології застосовують: а) спосте­реження та експеримент; б) спостереження та опитувальні методи; в) спостереження та природний експеримент; г) спостереження, пере­творювальний експеримент і тестування.

  3. Учіння - це: а) умова всебічного розвитку людини; б) активна цілеспрямована діяльність, яка полягає у засвоєнні знань, навичок, умінь, способів їх набуття, форм поведінки та видів діяльності; в) зо­внішня і внутрішня активність учня; г) засвоєння досвіду.

  4. Навчальність - це: а) загальна та спеціальна здатність до засво­єння навчального матеріалу; б) здатність до засвоєння будь-якого на­вчального матеріалу; в) індивідуальні особливості швидкості та якості

  1. 50

  2. Педагогічна психологія: Практикум

  1. засврєння учнем знань, умінь і навичок у процесі навчання; г) здат­ність до засвоєння окремих видів навчального матеріалу

  1. Визначте, яке положення відповідає теорії Л.С. Виготського про зв'язок навчання і розвитку: а) навчання і психічний розвиток відбу­вається не одночасно та за різними законами; б) навчання і психічний розвиток відбуваються паралельно; в) навчання йде попереду психіч­ного розвитку; г) навчання йде за психічним розвитком.

  2. Учіння полімотивоване. До внутрішньої мотивації належать: а) інтерес і задоволення від самого процесу учіння; б) прямий результат діяльності; в) винагорода за діяльність; г) потреба у пошуку істотно нового.

  3. Знайдіть помилково внесений компонент у структуру навчаль­ної діяльності, визначену Д.Б. Ельконіним: а) розуміння; б) мотивація та навчальна задача; в) контроль, оцінка діяльності та її результатів; г) навчальні дії, способи.

  4. Причинами неуспішності учнів є: а) відсутність бажання вчити­ся; б) низька здатність до навчання; в) відсутність бажання і здатності до навчання та вміння вчитися; г) вчителі у навчанні орієнтуються на актуальний рівень психічного розвитку учня та відсутність чудодій­них методів навчання.

  5. Назвіть рівні розумової самостійності учнів від нижчого до ви­щого: а) самостійно розв'язують типові задачі; б) розв'язують задачі пошукового характеру; в) розв'язують нестандартні задачі; г) учні ви­являють здатність до розв'язування задач творчого характеру.