Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал роботи СП.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
534.67 Кб
Скачать

2.4. Організація синтетичного та аналітичного обліку адміністративних витрат

Особливості організації та ведення бухгалтерського обліку і складання звітності на підприємстві зазначені у Наказі про облікову політику підприємства. Основні положення щодо обліку адміністративних витрат підприємства та облікової політики загалом визначено у Наказі про облікову політику, де також зазначений робочий план рахунків підприємства.

Згідно робочого плану рахунків для обліку адміністративних витрат передбачено рахунок 92 «Адміністративні витрати». За дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати» відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 «Фінансові результати». Сальдо на даному рахунку на кінець календарного місяця в обов’язковому порядку закривається на рахунку 79, [Додаток Б].

Адміністративні витрати обліковуються на рахунку 92 до кінця року наростаючим підсумком, а в кінці його списують на фінансові результати основної діяльності (рахунки 79 «Фінансові результати»). На рис. 2.3 відобразимо схему обліку адміністративних витрат ТОВ «Нива експо».

Рис. 2.3. Схема обліку адміністративних витрат ТОВ «Нива експо»

Аналітичний облік на даному рахунку ведеться з відкриттям наступних аналітичних рахунків. Підрозділ – на даному рахунку ведеться облік витрат за місцем їх виникнення по підрозділам підприємства. Структура підрозділів підприємства визначається відповідним наказом ТОВ «Нива експо». Елементи витрат – на даному аналітичному рахунку ведеться облік адміністративних витрат підприємства в розрізі окремих елементів: матеріальні витрати; витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; амортизація; інші операційні витрати та інші витрати, [23].

Аналітичний облік адміністративних витрат ТОВ «Нива експо» веде за статтями витрат. На статті «Витрати на оплату праці апарату управління» обліковують, відповідно до номенклатури посад нараховану оплату керівника підприємства, його заступників, головного інженера, працівників економічної і бухгалтерської служб, секретарям-друкаркам та їн., при цьому дебетують рахунок 92, кредитують рахунок 66.

На статті «Відрахування на соціальні заходи» обліковують внески на соціальні заходи від нарахованої оплати праці працівників апарату управління, при цьому дебетують рахунок 92, кредитують рахунок 65. На статті «Відрядження і переміщення» враховують витрати на відрядження працівників апарату управління, суми підйомних при переміщенні цих працівників і членів їх сімей. Дебетують рахунок 92, кредитують рахунки 30, 37.

На статтю «Інші адміністративні витрати» відносять канцелярські, поштові і телеграфні витрати; вартість бланків планової, облікової та звітної документації; витрати на утримання адміністративних споруд (опалення, освітлення, водопостачання, амортизація і ремонт будівель), вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів й інвентарю, страхові платежі по будівлях; їх утримання і обслуговування технічних засобів управління (диспетчерського зв'язку, обчислюваних центрів); витрати на ремонт будівель та інвентарю, утримання службового легкового транспорту, пожежної, сторожової охорони, винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські), плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків. Дебетують рахунок 92 «Адміністративні витрати» і кредитують рахунки: 13 «Знос необоротних активів»; 20 «Виробничі запаси»; 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»; 30 «Каса»; 31 «Рахунки в банках»; 66 «Розрахунки з оплати праці»; 68 «Розрахунки за іншими операціями».

В процесі господарської діяльності ТОВ «Нива експо», на підприємстві у травні місяці 2014 року було здійснено ряд таких господарських операцій (табл.2.9)

Таблиця 2.9

Кореспонденція рахунків по обліку адміністративних витрат ТОВ «Нива експо» за травень 2014 року

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Нараховано знос основних засобів та нематеріальних активів загальногосподарського призначення

92

13

2980

Списано виробничі запаси на загальногосподарські потреби

92

20

1209

Відображено витрати на службові відрядження управлінського персоналу

92

372

801

Відображено витрати з розрахунково-касового обслу­говування та інших послуг банку

92

311

77

Нараховано податки, збори й обов’язкові платежі

92

64

1073

Нараховано заробітну плату адміністративному апарату та проведені відрахування на соціальні заходи згідно з чинним законодавством

92

66 , 65

5980

Нараховано орендну плату, відображено витрати на ремонт, здійснений сторонніми організаціями, вартість послуг зв'язку, охорони, комунальних, аудиторських, юридичних, консультаційних послуг

92

685

2304

Списано адміністративні витрати на фінансові результати

791

92

14424

Згідно Наказу про облікову політику для ведення бухгалтерського обліку ТОВ «Нива експо» використовує журнально-ордерну форму обліку. Схема організації обліку операцій за журнально-ордерною формою наведена на рис.2.4.

записзвірка

Рис.2.4. Схема обліку операцій за журнально-ордерною формою обліку

Журнальна-ордерна форма обліку заснована на використанні принципу систематизації та накопичення даних первинних документів безпосередньо у регістрах синтетичного і аналітичного обліку відповідно до Методичних рекомендації із застосування регістрів бухгалтерського обліку.

Записи у накопичувальних регістрах виконують за показниками, необхідними для управління та контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, а також для складання періодичної та річної фінансової звітності.

Основними регістрами при цій формі обліку є журнали-ордери, які ведуться за кредитом синтетичних рахунків (синтетичного обліку) та дебету кореспондуючих рахунків. Використовують також регістри аналітичного обліку: відомості,таблиці, книги, [21, с.26].

Наприкінці місяця підсумкові дані кредитових оборотів із Журнала-ордера 5 переносять до Головної книги, у якій підраховують обороти по дебету кожного рахунка. Головну книгу використовують для узагальнення даних Журнала-ордера 5, взаємної перевірки зроблених записів за окремими рахунками і складання звітного Балансу та інших форм звітності.

У Головній книзі відображається початкове сальдо, поточні обороти та сальдо на кінець звітного періоду (місяця, кварталу, року) за кожним синтетичним рахунком. Згідно з методом подвійного запису, суми дебетових і кредитових оборотів повинні бути рівні між собою. Головна книга відкривається на підприємстві на календарний рік.

Таким чином, для обліку адміністративних витрат у ТОВ «Нива експо» призначено рахунок 92 «Адміністративні витрати». Зa дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати» відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 «Фінансові результати». Бухгалтерська звітність даного товариства містить показники виробничої та фінансової діяльності підприємства, складається на підставі синтетичного і аналітичного обліку та підтверджується первинними документами.