Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал роботи СП.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
534.67 Кб
Скачать

4.3. Заходи по поліпшенню умов праці працівників підприємства

Планування заходів щодо поліпшення умов праці та охорони здоров’я необхідно здійснювати на основі даних про атестацію робочих місць та оцінки санітарно-побутових умов праці. Основними напрямами скорочення чисельності працівників, зайнятих ручною, важкою фізичною працею і на роботах зі шкідливими умовами праці є механізація всіх виробничих процесів та освоєння прогресивних технологій.

Планування поліпшення санітарно-побутових умов праці означає передусім поліпшення умов праці на робочих місцях: забезпечення оптимальної температури й освітлення, зменшення чи усунення джерел підвищеної запорошеності, вологості, загазованості повітря, шуму й вібрації, створення безпечних умов праці, забезпечення працівників відповідним спецвзуттям, спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту. Більшість цих заходів здійснюють, виконуючи плани впровадження досягнень науки, техніки, передового досвіду, удосконалення організації праці та планів капітальних вкладень, [, c. ].

Запобігання виробничому травматизмові, зниження захворюваності та поліпшення медичного обслуговування — важливі заходи з поліпшення умов праці працівників підприємства.

Для поліпшення умов праці на ТОВ «Нива експо» необхідно сформувати думку працівників так, щоб дотримання правил безпеки, гігієни праці та виробничої дисципліни було б таким же обов'язковим, як виконання виробничого завдання, а також забезпечити страхування всіх працівників від нещасних випадків та професійних захворювань у порядку і на умовах визначених Законом України.

На підприємстві ТОВ «Нива експо» для поліпшення умов праці необхідно збільшувати фонд охорони праці з метою надання працівникам безкоштовного харчування, лікування в санаторно-курортних закладах. Необхідно проводити атестацію робочих місць один раз в 5 років, за винятком тих робочих місць, де суттєво змінилися умови праці, а також своєчасно проводити роботи по протипожежній безпеці, слідкувати за наявністю та придатністю до роботи протипожежного обладнання.

Проаналізувавши стан охорони праці на ТОВ «Нива експо» за період з 2001-2013 роки можна дати наступні пропозиції для її покращення:

  • збільшити фінансування на охорону праці;

  • доведення рівня освітленості до рівня санітарних стандартів та норм;

  • оптимізація фізіологічних та психологічних факторів праці;

  • створення нормальних умов регламентованого відпочинку;

  • поліпшення медичного обслуговування працюючих.

Висновки

На основі проведеного дослідження можемо зробити наступні висновки:

  1. В результаті дослідження сутності адміністративних витрат, узагальнено, що адміністративні – це загальногосподарські витрати і до них відносять витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу, витрати на їх службові відрядження, на утримання основних засобів, інших матеріальних не обігових активів загальногосподарського призначення (оренда, амортизація, ремонт, комунальні послуги), охорона, юридичні, аудиторські, транспортні послуги, поштово-телеграфні, канцелярські витрати, сума податків, зборів (обов'язкових платежів).

  2. Поняття «адміністративні витрати» з’явилося у практиці бухгалтерського обліку із прийняттям національних П(С)БО, в яких зазначено, що їх слід відносити до складу витрат, пов’язаних з операційною діяльністю підприємства, але вони не повинні бути складовою собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). Сьогодні у вітчизняній практиці адміністративним витратам наданий статус окремого виду витрат і для їх формування та ведення обліку передбачено окремий активний рахунок 92 «Адміністративні витрати» та наведено їх склад.

  3. Згідно П(С)БО 16 «Витрати» та Податковим кодексом України до адміністративних витрат відносяться: загальні корпоративні витрати; витрати на службові відрядження і утримання апарату управління підприємством та іншого загальногосподарського персоналу; витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів загальногосподарського використання; винагороди за професійні послуги; витрати на зв'язок; амортизація нематеріальних активів загальногосподарського використання; витрати на врегулювання спорів у судових органах; податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі; плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків; інші витрати загальногосподарського призначення.

  4. Теоретичну основу дослідження питань обліку адміністративних витрат складають закони України, Податковий кодекс України, Інструкції та Положення з бухгалтерського обліку, а також наукові праці зарубіжних та вітчизняних вчених, таких як: В.Н. Добровський, Ф.Ф. Бутинець, П.В. Іванюта, Г.О. Партин, П.Л. Сук, Л.К. Сук, В.В. Сопко, Н. Соколовська, В.П. Ярмоленко та інших.

  5. Користувачами облікової інформації щодо адміністративних витрат, слід вважати фізичних та юридичних осіб, державу та міждержавні організації, які проявляють інтерес до стану та динаміки адміністративних витрат підприємства, та хочуть мати інформацію про величину адміністративних витрат, впевненість у тому, що підприємство буде успішно функціонувати й надалі.

  6. Організація обліку, аналізу і аудиту формування та управління адміністративними витратами представлена у вигляді трьох служб: бухгалтерської служби, аналітичної служби та контрольної служби. Бухгалтерська служба на чолі з головним бухгалтером є одним з провідних підрозділів управлінської структури підприємства, яка забезпечує формування повної і достовірної інформації про результати діяльності та майновий стан підприємства, необхідної для прийняття ефективних рішень, здійснення контролю за використанням матеріальних, трудових, фінансових ресурсів і попередження негативних явищ у господарській діяльності.

  7. За сучасних умов господарювання змі­нюються вимоги до управління підприємством з позиції підвищення оперативності управлінської інформації про величину витрат та при­буток, що очікується. Отже, виникає потреба в інформації про величину цих витрату собівартості реалізованої продукції. Зниження цих витрат призведе до збільшення прибутку від операційної діяльності, тому це завдання є значущим для кожного підприємства. Однак прак­тична діяльність підприємств свідчить про наявність актуальних пи­тань, пов'язаних з обліком, аналізом і прогнозуванням як витрат за­галом, так і адміністративних витрат.

  8. На підприємстві для ефективного управління витратами використовується попроцесний метод обліку та калькулювання витрат, що зумовлено технологічними особливостями виробництва. Даний метод також дозволяє здійснювати оперативний контроль за витратами, який в свою чергу здійснюється за центрами відповідальності. На підприємстві ТОВ «Нива експо» при використанні системи директ-кост, розраховується маржинальний дохід як по виробах, так і по підприємству в цілому.

  9. У ТОВ «Нива експо» запроваджено облiк адмiнiстративних витрат здiйснювати за таким перелiком статей: заробiтна плата адмiнiстративно-управлiнського персоналу, вiдрахування на соцiальне страхування, амортизацiя ОЗ загальногосподарського призначення, амортизацiя нематерiальних активiв, витрати на вiдрядження, витрати на банкiвськi, юридичнi, аудиторськi послуги, податки, обов'язковi збори i платежi, поштовi та канцелярськi витрати, iншi витрати.

  10. У ТОВ «Нива експо» для первинного спостереження обліку адміністративних витрат використовуються наступні первинні документи: накладна, рахунок, авансовий звіт, ВКО, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання адміністративних витрат на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

  11. Для обліку адміністративних витрат у ТОВ «Нива експо» призначено рахунок 92 «Адміністративні витрати». Зa дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати» відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

  12. Недоліком обліку адміністративних витратє те, що субрахунки до рахунку 92 Планом рахунків не передбачені, тобто підприємство за бажанням встановлює їх самостійно. Зважаючи на те, що не завжди в бухгалтерії відкриваються субрахунки до рахунку 92 або відкриваються в незручному для аналізу розрізі, в економістів виникають певні труднощі з постатейним аналізом адміністративних витрат. Враховуючи той факт, що статті витрат, які підприємства обліковують на рахунку 92, мають уніфікований характер для ТОВ «Нива експо», пропонуємо впровадити та додати до Плану рахунків субрахунки до вищезгаданих рахунків.

  13. Облік адміністративних витрат на підприємстві здійснюється у електронному вигляді з використанням програми «1С: Бухгалтерія підприємства 8.1». Дана програма дає можливість отримати точні результати понесених витрат протягом звітного періоду та забезпечує раціональність ведення обліку.

  14. Система звітності ТОВ «Нива експо» складається із фінансової, статистичної, податкової та внутрішньогосподарської (управлінської) звітності. Інформація щодо обліку адміністративних витрат на підприємстві відображається у Звіті про фінансові результати та у додатку до Податкової декларації з податку на прибуток. При цьому досліджуване підприємство складає та подає всі п’ять форм фінансової звітності, вчасно і в повному обсязі звітується до органів податкової служби, а також веде управлінський облік.

  15. Для удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління адміністративними витратами на ТОВ «Нива експо» необхідно розподілити адміністративних витрат на окремі види виробленої продукції пропорційно загальновиробничим витратам, що дасть можливість отримати інформацію про повну собівартість продукції, правильно оцінити її прибутковість та прийняти ефективні управлінські рішення щодо виробництва того чи іншого виду продукції та подальшої діяльності підприємства.

  16. Основними завданнями контрольно-аналітичної роботи, щодо адміністративних витрат в ТОВ «Нива експо» є: аналіз та контроль загальної суми адміністративних витрат; вивчення динаміки адміністративних витрат; аналіз адміністративних витрат у загальній структурі витрат від звичайної діяльності; аналіз структури адміністративних витрат; визначення резервів зниження адміністративних витрат.

  17. В результат дослідження системи контролю адміністративних витрат на ТОВ «Нива експо» виявлено, що в сучасних умовах поряд із зовнішнім контролем (перевірка органами ДПА) значну роль відіграє внутрішній контроль із боку керівників підприємств і бухгалтерської служби. Ці працівники повинні здійснювати оперативний контроль за правильністю та законністю віднесення до адміністративних витрат витрати підприємства з метою ефективного використання цих витрат.

  18. Об’єктом аналізу адміністративних витрат є їх структура в умовах ТОВ «Нива експо». В результаті аналізу динаміки адміністративних витрат встановлено, що абсолютний приріст суми адміністративних витрат у 2012 р. становить більше від рівня 2011 року на 271 тис. грн., розрахований за базовим методом, аналогічний розрахований результат виявляється і за ланцюговим методом (271 тис. грн.). В 2013 році спостерігається за базисним методом збільшення адміністративних витрат від рівня 2011 року на 643 тис. грн., а за ланцюговим – показник адміністративних витрат збільшився на 372 тис. грн. У 2012 р. розраховані за базовим методом темпи росту та приросту становлять 122,62 % та 22,62 % відповідно.