Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал роботи СП.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
534.67 Кб
Скачать

Розділ 4. Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях на підприємстві тов «нива експо»

4.1. Організація охорони праці в процесі господарської діяльності підприємства

Значні темпи науково-технічного прогресу, сучасне виробництво потребують все більш рішучих вимог щодо охорони праці, створення безпечних і комфортних умов праці. Поліпшення умов праці стає одним із важливих напрямків підвищення матеріального та культурного рівня життя народу.

Слід зазначити, що під охороною праці розуміють систему правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Завдання охорони праці – забезпечення безпечних, нешкідливих і сприятливих умов праці через вирішення багатьох складних завдань. Вирішальне значення в розв’язанні цих завдань має науково-технічний прогрес. Використання досягнень науки та техніки сприяє підвищенню рівня безпеки праці, культури та організації виробництва, дозволяє полегшити працю, підсилити її привабливість, [4].

В організації охорони праці на підприємстві беруть участь власники підприємства, їх заступники, головні спеціалісти, керівники виробничих дільниць, окремих структурних підрозділів та служб, профспілки та інші органи, що певним чином впливають на організацію охорони праці.

Основним завданням з питань організації охорони праці ТОВ «Нива експо» є створення здорових і безпечних умов праці. Цього можна досягти:

  • навчанням всіх працюючих на підприємстві, перевіркою їх знань та пропагандою охорони праці;

  • розробкою і виконанням комплексних (перспективних), річних та оперативних планових заходів з охорони праці;

  • аналізом показників і причин виробничого травматизму та захворювань;

  • оперативним контролем стану охорони праці на підприємстві і негайним усуненням шкідливостей та небезпек, виявлених на робочих місцях;

  • проведенням паспортизації санітарно-технічного стану виробничих приміщень, технологічного обладнання та окремих робочих місць;

  • впровадженням заходів морального і матеріального заохочення за зразковий стан охорони праці на робочому місці, дільниці, структурному підрозділі;

  • проведенням спеціальних заходів з охорони праці жінок та молоді, виховної роботи з питань охорони праці та трудової дисципліни, а також притягненням до відповідальності осіб, які порушили існуючі норми і правила охорони праці;

  • забезпеченням усіх працюючих необхідними захисними засобами згідно з існуючими нормами.

Виконання цих заходів здійснюється на основі новітніх досягнень науки та передового досвіду, включаючи технічні засоби інформатики, спеціальні засоби сигналізації, блокування та ін.

Законодавство України з охорони праці складається із загальних законів України та спеціальних законодавчих актів: Закону України «Про охорону праці», Кодексу законів про працю України, Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

Наявна в Україні нормативна база з охорони праці узагальнена та систематизована у «Державному реєстрі міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці (реєстр ДНАОП)».

На підприємстві ТОВ «Нива експо» розробляються стандарти, положення, інструкції з охорони праці відповідно до вимог державних міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці. Проект нормативного акту підприємства підлягає узгодженню зі службою охорони праці і консультантом.

Крім вказаного, на підприємстві діють правила внутрішнього трудового розпорядку, яких всі мають дотримуватися. Важливі питання також включаються в колективні договори та в угоди з охорони праці, які щорічно укладаються між адміністрацією і трудовим колективом.

Закон України «Про охорону праці» передбачає реалізацію прав трудящих на безпечні і нешкідливі умови праці, пільги і компенсації, на соціальний захист у випадках завдання шкоди здоров’ю в зв’язку з виробничими травмами і професійними захворюваннями через колективний договір (угоду) з охорони праці, [4].

Нормативні акти ТОВ «Нива експо» спрямовані на побудову чіткої системи управління охороною праці та забезпечення в кожному структурному підрозділі і на робочому місці безпечних та нешкідливих умов праці, встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях.

Система управління охороною праці на підприємстві – це комплекс організаційних, економічних, соціально-правових і технічних заходів, спрямованих на створення здорових і безпечних умов праці.

Управління охороною праці здійснюється на всіх стадіях життєвого циклу досліджуваного підприємства: при науково-дослідних, проектних, будівельних, налагоджувальних роботах, під час експлуатації, а також при ремонтних і демонтажних роботах. Тому управління охороною праці розглядається як єдиний процес, який охоплює всі стадії – від технічного завдання на проектування підприємства до його реконструкції або ліквідації; від розробки технічного завдання на продукцію підприємства до її експлуатації у споживача.

Згідно з Законом України «Про охорону праці» власник (керівник) зобов'язаний створити в кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечити дотримання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці. З цією метою власник ТОВ «Нива експо» забезпечує функціонування системи управління охороною праці, для чого:

  • створює відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджує інструкції про їх обов'язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій;

  • розроблює за участю профспілок і реалізує комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів з охорони праці, впроваджує прогресивні технології, досягнення науки і техніки, засоби механізації та автоматизації виробництва, вимоги ергономіки, позитивний досвід з охорони праці тощо;

  • забезпечує усунення причин, що призводять до нещасних випадків, професійних захворювань, і виконання профілактичних заходів, визначених комісіями за підсумками розслідування цих причин;

  • організовує проведення лабораторних досліджень умов праці, атестації робочих місць на відповідність нормативним актам про охорону праці в порядку і строки, що встановлюються законодавством, вживає за їх підсумками заходи щодо усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я виробничих факторів;

  • розроблює і затверджує положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці, що діють у межах підприємства, та встановлює правила виконання робіт і поведінки працівників на підприємстві відповідно до державних нормативних актів, безкоштовно забезпечує працівників нормативними актами підприємства;

  • здійснює постійний контроль за додержанням працівниками технологічних процесів, правил експлуатації машин, устаткування та інших засобів виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог охорони праці;

  • організовує пропаганду безпечних методів праці та співробітництво з працівниками в галузі охорони праці, [4].

Вирішення завдань управління охороною праці забезпечується взаємодією усіх підрозділів і служб підприємства. Одним із основних завдань керівників і спеціалістів є створення здорових і безпечних умов праці. У своїй діяльності вони керуються законодавством про охорону праці, стандартами України, нормами і правилами, наказами урядових і відомчих органів. Обов'язки з охорони праці мають бути включені окремим розділом у посадову інструкцію або інший документ, який визначає конкретні обов'язки цих працівників. У посадових обов'язках (інструкціях) керівників і спеціалістів слід конкретно вказати, які функції і завдання вони виконують.

Керівник підприємства (власник) забезпечує загальне керівництво роботами щодо поліпшення умов і безпеки праці, головний інженер, проводить роботу в цій галузі безпосередньо, головний механік відповідає за безпеку виробничого обладнаний, головний технолог – за безпеку технологічних процесів, головний енергетик – за безпечну експлуатацію електро- й енергообладнання. Головний економіст забезпечує розробку економічних питань охорони праці, головний бухгалтер фінансує плани з охорони праці, нараховує платежі у фонди охорони праці, компенсації та відшкодування втрат здоров'я потерпілим на виробництві, матеріальне заохочення працівникам щодо виконання ними заходів з охорони праці та ін. Відділ матеріально-технічного постачання організовує матеріально-технічне забезпечення планів робіт з охорони праці і постачає підрозділи засобами індивідуального і колективного захисту. Служба стандартизації організовує впровадження державних стандартів, інших ДНАОП, розробку стандартів підприємства та контролює її дотримання.

Відділ кадрів організовує профвідбір, профорієнтацію, і навчання працівників. Юридичний відділ забезпечує правову основу управління охороною праці, поліпшення умов праці. Начальники цехів, дільниць, майстри, бригадири відповідають за виконання всіх вимог охорони праці в своїх підрозділах.

Служба охорони праці ТОВ «Нива експо» опрацьовує цілісну систему управління охороною праці, проводить оперативно-методичне керівництво роботою з охорони праці, координує діяльність усіх підрозділів і служб у цій галузі та виконує інші функції згідно з «Типовим положенням про службу охорони праці».

Згідно з «Типовим положенням про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з охорони праці» навчання та інструктаж працівників з охорони праці є складовою частиною системи управління охороною праці і проводиться з учнями, вихованцями та студентами навчально-виховних закладів і з працівниками в процесі їх трудової діяльності. Запобігання нещасним випадкам і аваріям неможливо забезпечити без навчання усіх працюючих безпеці праці.

Всі працівники при прийомі на роботу і в процесі роботи проходять навчання (інструктаж) з питань:

– охорони праці;

– надання першої допомоги потерпілим від нещасних ви­падків;

– правил поведінки при виникненні аварій.

Посадові особи до початку виконання своїх обов'язків і через кожні три роки проходять навчання і перевірку знань в органах галузевого або регіонального управління за участю представників органу державного нагляду та профспілок. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань, забороняється. У випадку незадовільних знань працівники повинні протягом одного місяця пройти повторну перевірку знань з питань охорони праці.

З метою запобігання нещасним випадкам та аваріям усі робітники ТОВ «Нива експо» здійснюють взаємоконтроль і самоконтроль безпеки робіт до початку роботи і в її процесі. Порушення правил безпеки праці може призвести до травм, аварій, загибелі людей. Власник може притягнути працівника, який порушує правила охорони праці, до дисциплінарної відповідальності згідно з «Кодексом законів про працю України», [7].

Власник зобов'язаний інформувати працівників про стан охорони праці, причини аварій, нещасних випадків і професійних захворювань та про заходи, яких вжито для їх усунення та для забезпечення на підприємстві умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог.

До працівників підприємств можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення безпеки та поліпшення умов праці. Види заохочень визначаються колективним договором (угодою, трудовим договором). Порядок пільгового оподаткування коштів, спрямованих на заходи щодо охорони праці, визначається чинним законодавством про оподаткування.

Таким чином, управління охороною праці є складовою частиною загальної системи управління підприємством, однією з його цільових підсистем. Погані умови праці негативно відбиваються на продуктивності праці, якості та собівартості продукції, зменшують валовий національний продукт країни. Тому всебічна турбота про охорону праці, проведення активної соціальної політики стає ключовою проблемою для власників і керівників підприємств, державних і профспілкових органів.