Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал роботи СП.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
534.67 Кб
Скачать

2.7. Удосконалення облікового процесу формування адміністративних витрат

Управління на підприємстві – це вид людської діяльності, пов’язаний з впливом на колектив для досягнення мети підприємства за допомогою підготовки, прийняття та реалізації рішень. За показниками ефективності управління можна робити висновок наскільки продуктивними є адміністративні витрати.

В науковій літературі даний вид витрат мало досліджуються і пропозиції по удосконаленню облікового процесу адміністративних витрат зводиться лише до пропозицій щодо необхідності їх включення до собівартості продукції та удосконалення організації внутрішнього контролю витрат.

Для того, щоб включити адміністративні витрати до собівартості продукції необхідно мати інформацію про повну собівартість виробленої продукції для прийняття рішень про доцільність подальшого виробництва того чи іншого виду продукції та для потреб ціноутворення потрібно здійснювати науково обгрунтований розподіл адміністративних витрат.

Перш ніж розподіляти адміністративні витрати потрібно визначити об’єкт розподілу. Об’єкти розподілу можуть бути проміжні та кінцеві. Розподіл адміністративних витрат пропонується здійснювати в кінці року у Відомості розподілу адміністративних витрат, де спочатку розподіл здійснювати на проміжні об’єкти, а потім на кінцеві.

Наступним кроком є розподіл адміністративних витрат в середині підрозділу на окремі види продукції. При даному розподілі величина даних витрат, що припадає на одиницю продукції залежить від використовуваної на підприємстві бази розподілу загальновиробничих витрат. Тому важливо правильно вибрати базу розподілу загальновиробничих витрат, так як вона впливає на величину адміністративних витрат в собівартості виробленої продукції, а, отже, і на правильність управлінських рішень.

Основним недоліком в організації контролю адміністративних витрат є те, що кожен з функціональних відділів, на які покладено функції контролю, вирішують свої вузькофункціональні завдання, які часто не відповідають стратегічним напрямкам податкового планування діяльності підприємства. Крім того, вони в більшості не взаємопов'язані між собою, більше того, суперечать одне одному, чим наносять значні збитки всієї системі контролю і зокрема організації контролю затрат.

Планування і облік адміністративних витрат на ТОВ «Нива експо» як база для здійснення наступного контролю, не забезпечують необхідною інформацією управлінський персонал для прийняття управлінських рішень. Подальше удосконалення організації контролю адміністративних витрат на ТОВ «Нива експо», необхідно здійснювати у наступних напрямках:

  • організаційного і методичного взаємозв'язку обліку і контролю;

  • організації контролю в першу чергу на рівні стратегічного податкового планування, де контроль дає значний ефект в підвищенні ефективності діяльності підприємств;

  • посилення оперативності виявлення резервів, щодо мінімізації податкових платежів на підприємстві, узагальнення і групування допущених відхилень в аналітичному розрізі.

Ще одним варіантом удосконалення організації контролю адміністративних витрат є необхідність встановити субрахунки до рахунку 92 «Адміністративні витрати» так, як Планом рахунків вони не передбачені. Це пов’язано з тим, в бухгалтерії не завжди відкриваються субрахунки до даного рахунку або відкриваються в незручному для аналізу розрізі, що сприяє виникненню певних труднощів з постатейним аналізом адміністративних витрат. Враховуючи той факт, що статті витрат, які підприємства обліковують на рахунку 92, мають уніфікований характер для ТОВ «Нива експо», то пропоную впровадити та додати до Плану рахунків такі субрахунки до вищезгаданого рахунку (табл. 2.10).

Таблиця 2.10

Деталізація рахунку 92 «Адміністративні витрати»

921 «Утримання адміністративно-управлінського персоналу»

922 «Утримання необоротних активів загальногосподарського призначення»

92 «Адміністративні витрати»

923 «Загальні корпоративні та представницькі витрати»

924 «Охорона та зв’язок»

925 «Професійні послуги»

926 «Інші витрати загальногосподарського призначення»

На основі вивчення особливостей діяльності ТОВ «Нива експо» контроль адміністративних витрат пропонується вести у розрізі шести груп: утримання адміністративно-управлінського персоналу; утримання необоротних активів загальногосподарського призначення; загальні корпоративні та представницькі витрати; охорона та зв’язок; професійні послуги; інші витрати загальногосподарського призначення.

Таким чином, в результаті проведеного дослідження обгрунтовано доцільність розподілу адміністративних витрат на окремі види виробленої продукції пропорційно загальновиробничим витратам, що дасть можливість отримати інформацію про повну собівартість продукції, правильно оцінити її прибутковість та прийняти ефективні управлінські рішення щодо виробництва того чи іншого виду продукції та подальшої діяльності підприємства.