Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал роботи СП.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
534.67 Кб
Скачать

4.2. Формування, облік, аналіз і контроль витрат пов’язаних з охороною праці на підприємстві

На кожному підприємстві проводиться щорічно облік і аналіз показників стану охорони праці. Аналізу підлягають: дані про виробничий травматизм, матеріали про нещасні випадки, професійні захворювання, аварії, стан небезпечних і шкідливих виробничих факторів, матеріали оцінки безпеки устаткування і умов праці на робочих місцях, стан виконавської дисципліни з питань охорони праці структурних підрозділів та служби охорони праці підприємства.

На підставі результатів аналізу стану охорони праці приймаються відповідні рішення щодо заходів, спрямованих на усунення виявлених причин та профілактику небезпечного впливу на людину технологічних процесів і обладнання. Ці заходи повинні включатися в план роботи і колективний договір та угоду з охорони праці.

Для виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям в процесі праці на підприємстві ТОВ «Нива експо» створюється служба охорони праці.

Служба з питань охорони праці є постійно діючим консультативно-дорадчим органом трудового колективу та власника або уповноваженого ним органу. Завдання служби – залучення представників власника та трудового колективу до співробітництва в галузі управління охороною праці на підприємстві, узгодженого вирішення питань, що виникають у цій сфері, в тому числі:

  1. захист законних прав та інтересів працівників у сфері охорони праці;

  2. підготовка власнику підприємства рекомендацій щодо профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань;

  3. опрацювання рекомендацій щодо включення до колективного договору питань з охорони праці та використання коштів на охорону праці.

Управління охороною праці на ТОВ «Нива експо» є складовою частиною загальної системи управління підприємством, однією з його цільових підсистем. Основними функціями управління охороною праці, що виконує служба охорони праці, є:

  1. створення ефективної системи управління, яка б сприяла удосконаленню діяльності кожного структурного підрозділу і кожної посадової особи;

  2. розробка заходів по забезпеченню норм безпеки, гігієни праці та виробничого середовища або їх підвищення;

  3. розробка змісту та методики проведення інструктажу з питань охорони праці;

  4. забезпечення працюючих правилами, стандартами, нормами, положеннями, інструкціями та іншими нормативними актами;

  5. проведення паспортизації робочих місць щодо їх відповідності вимогам безпеки;

  6. планування і контроль витрат коштів на охорону праці;

  7. організація навчання, підвищення кваліфікації та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб;

  8. забезпечення працюючих колективними та індивідуальними засобами захисту від шкідливих і небезпечних чинників виробництва, лікувально-профілактичним харчуванням, миючими засобами, санітарно-побутовими приміщеннями, надання передбачених законодавством пільг і компенсацій, пов’язаних із шкідливими умовами праці;контроль за дотриманням вимог трудового законодавства щодо використання праці неповнолітніх, інвалідів та жінок, проходження попередніх, періодичних, щорічних обов’язкових та інших, передбачених відповідними документами, медичних оглядів працівників;

  9. контроль за дотриманням вимог чинного законодавства, міжгалузевих, галузевих та інших нормативних актів, виконанням посадових інструкцій, проведенням інструктажів на робочому місці, виконанням приписів органів державного нагляду, наказів, розпоряджень, а також заходів по усуненню причин нещасних випадків і аварій, відзначених у актах розслідувань, [4].

На підприємстві забезпечується страхування всіх працівників від нещасних випадків і професійних захворювань, згідно вимог чинного законодавства. Організована повсякденна робота по належному утриманню санітарно-побутових приміщень. Систематично проводиться інструктаж працівників з питань охорони праці, протипожежної безпеки. На підприємстві ТОВ «Нива експо» проводяться наступні види інструктажів з питань охорони праці:

  1. Вступний інструктаж, який проводиться з всіма працівниками, які прийняті на роботу. Запис про проведення інструктажу робиться у журналі, а також в документі про прийняття працівника на роботу.

  2. Первинний інструктаж, який проводиться на робочому місці до початку роботи з працівниками, які будуть виконувати нову для них роботу.

  3. Цільовий інструктаж, який фіксується нарядом – допуском, іншою документацією, що дозволяє проведення робіт.

Оцінка стану охорони праці на підприємстві в цілому і в його структурних підрозділах базується на аналізі даних атестації робочих місць та відділів, результатах виконання комплексних планів покращення умов праці та санітарно – оздоровчих заходів, а також на динаміці показників виробничого травматизму та професійних захворювань. Однотипні ушкодження, які повторюються серед окремих груп населення, визначені поняттям травматизм.

Статистичний метод аналізу виробничого травматизму призначений для визначення кількісних показників, які характеризують загальний рівень виробничого травматизму. Для цього застосовують відносні величини – показники частоти і важкості травм, показник втрат від непрацездатності.

Цей метод створює можливість визначити порівняльну динаміку травматизму за окремими галузями, підприємствами, цехами, ділянками одного підприємства і виявити закономірності чи ділянки зниження або підвищення рівня травматизму.

Для забезпечення безпеки праці на даному підприємстві застосовуються засоби захисту, котрі поділяються на дві групи: колективного та індивідуального захисту. У таблиці 4.1 наведемо основні дані про стан умов і безпеки праці на ТОВ «Нива експо» за 2011-2013 роки.

Таблиця 4.1

Стан умов і безпеки праці, виробничого травматизму на ТОВ «Нива експо» за 2011 - 2013 роки

Назви показників

На 31.12

2011 р.

2012 р.

2013 р.

Стан умов і безпеки праці

Облікова кількість штатних працівників – усього,з них: - працівники, які працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам

- працівники, які зайняті на роботах, що заборонені чинними нормативними актами про охорону праці

194

196

215

-

-

-

-

-

-

Кількість машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів – усього,

з них не відповідають НПАОП

1136

-

1204

-

1202

-

Кількість технологічних процесів – усього,

з них не відповідають НПАОП

Кількість будівель та споруд – усього,

з них: - не пройшли капітального ремонту відповідно до нормативних актів

- технічний стан яких не відповідає будівельним нормам і правилам

- знаходяться у аварійному стані

10

-

-

-

11

-

-

-

11

-

-

-

Травматизм на виробництві

(від нещасних випадків, оформлених актами Н-1 та НПВ)

Кількість нещасних випадків - усього

-

-

-

Усі підприємства, установи та організації повинні дбати про безпеку праці і піклуватися про здоров’я своїх працівників. На підприємствах для відшкодування впливу небезпечних і шкідливих чинників виробництва на організм людини застосовується система пільг і компенсацій, яка доповнює весь комплекс заходів по охороні праці.

На ТОВ «Нива експо» кошти фонду охорони праці використовуються тільки на виконання заходів, що забезпечують доведення умов і безпеки праці до нормативних вимог або підвищення існуючого рівня охорони праці на виробництві. Аналіз фінансування заходів з охорони праці в ТОВ «Нива експо» розглянемо за табл. 4.2.

Таблиця 4.2

Аналіз фінансування заходів з охорони праці та навколишнього середовища на ТОВ «Нива експо» за 2011-2013 роки

Показники

2 011р.

2 012р.

2 013р.

Зміна (+, -) 2013 р. до 2011 р.

1. Всього витрат на охорону праці, тис.грн.

540

550

640

100

Із них:

 

 

 

 

А) на засоби індивідуального захисту

230

200

250

20

Б) на медичні огляди

190

200

200

10

В) на лікувально-профілактичне харчування

120

150

190

70

2.Екологічні платежі до бюджету, тис.грн

100

150

170

70

3.Всього видатків на охорону праці та покращення екологічної ситуації, тис.грн

640

700

810

170

4.Середньорічна чисельність працюючих, чол.

194

196

199

5

5. Витрати на одного працівника, грн

3298

35714

4070

772

Загальні витрати в 2013 році, порівняно з 2011 рік збільшилися на 100 тис.грн. Витрати на одного працівника становлять у 2011 році 3298 грн., а у 2013 р. вони зросли (на 772 грн) і становлять 4070 грн. Підприємство щороку дбає про стан здоров’я працівників, виділяючи чималу кількість коштів для забезпечення усіма необхідними засобами. В достатній кількості виділяються кошти на медичні огляди, лікувально-профілактичне харчування, а також на природоохоронні заходи.

На ТОВ «Нива експо» подається оцінка можливості виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного походження на об'єкті дослідження. Для того, щоб не виникла надзвичайна ситуація на підприємстві розробляються заходи щодо створення безпечних умов для працюючих при виникненні надзвичайних ситуацій та заходи щодо ліквідації можливих аварій, обґрунтовується число евакуаційних виходів, шляхи евакуації, визначається ширина сходових маршів, дверей, проходів, обґрунтовуються параметри аварійного освітлення, аварійної вентиляції, вибираються засоби автоматичного пожежогасіння тощо.

Нормативне забезпечення безпеки підприємства в надзвичайних ситуаціях включає наступні документи: План локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій, План реагування на НС, Розпорядчий акт про затвердження Статуту (положення) про аварійно-рятувальні служби, Розпорядчий акт про створення об’єктового резерву для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків, План евакуації населення (працівників) у разі загрози або виникнення НС, План медико-санітарного забезпечення, інструкція про заходи пожежної безпеки.

Працівники мають бути проінформовані та проінструктовані щодо дій, необхідних у разі виникнення на підприємстві аварійних ситуацій, пов’язаних з безпосередньою загрозою для їх життя і здоров’я, та про вжитті або такі, що мають бути вжитими, запобіжні і захисні заходи. У разі виникнення на підприємстві надзвичайних ситуацій і нещасних випадків роботодавець повинен вжити термінових заходів для евакуації працівників, надання першої медичної допомоги потерпілим, локалізації і ліквідації аварій або пожежі, усунення їх наслідків, за необхідності залучити зовнішні служби невідкладної медичної допомоги, професійні аварійно-рітувальні служби, підрозділи пожежної охорони.

ТОВ «Нива експо» здійснює наступні заходи для організації цивільного захисту:

  • планує і здійснює необхідні заходи для захисту своїх працівників, об’єктів господарювання та довкілля від НС;

  • підтримує у готовності до застосування сили і засоби із запобігання виникненню та ліквідації наслідків НС;

  • створює і підтримує матеріальні резерви для попередження та ліквідації НС природного та техногенного характеру;

  • забезпечує своєчасне оповіщення своїх працівників про загрозу виникнення або про виникнення НС природного та техногенного характеру.

На досліджуваному підприємстві розроблений план дій ЦЗ ( план реагування на НС) – комплекс документів, які визначають ступінь і порядок виконання заходів з ліквідації або зниження наслідків НС та проведення рятувальних та інших невідкладних робіт. Складається план реагування на НС з таких частин: загальні положення; висновки із оцінки обставин; сили цивільного захисту; організація забезпечення заходів та дій сил ЦЗ; організація, управління, оповіщення та зв’язку; додатки.

Таким чином, питання охорони праці багатогранне, складне і досить відповідальне. Адже за ним – життя і здоров’я людей, які своєю працею створюють для держави, нації матеріальні блага. Як показує світовий досвід безпека праці є основною гарантією стабільності та якості будь-якого виробництва. До того ж відсутність нещасних випадків позначається на професійній активності працюючих, на моральному кліматі в колективі, а отже і на ефективності та продуктивності праці, скорочує витрати на пільги та компенсації за роботу в шкідливих та небезпечних для здоров’я умовах.