Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oglavlenie.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
133.48 Кб
Скачать

№40 Охарактеризуйте основні види засобів навчання

Засоби навчання – пристрої і предмети, які використовуються вчителями та учнями в навч процесі для підвищення його ефективності. До них належать: технічні засоби навчання, натуральні предмети, репродукції, символічні навчальні посібники

Технічні ЗН – пристрої і носії інформації, які за допомогою цих пристроїв відтворюються: екранні, звукові, екранно- звукові.

Натуральні предмети як навч посібники. У кожній школі є предмети з багатьох сфер природи і суспільства, які використовуються у навч процесі.( засушені рослини, законсервовані тварини, будівельні матеріали тощо)

Репродукції як навчальні посібники. На уроках часто використовують предмети, які не можна продемонструвати безпосередньо.(пустелі, вулкани, заводи,). Тому можна ознайомити учнів непрямо, за допомогою репродукцій.

Навч посібники символічного характеру. До цієї групи належать географічні карти, глобуси, ноти, схеми, діаграми, що символічно відтворюють кількість, розміри.

№41 Охарактеризуйте особливості проблемного навчання

Полягає в організації вчителем самостійної пошукової діяльності учнів, у ході якої вони відкривають і засвоюють нові для себе знання і уміння, розвивають загальні здібності тощо.

  • Учнів залучають до самостійної дослідницької, пошукової діяльності:аналізу, формулювання, уточнення проблем, вироблення і перевірки гіпотез;

  • Якщо у пояснювально-ілюстративному навчанні нову інформацію в готовому вигляді повідомляють учням до розв*язування пр. завдань, то проблемне навчання розпочинається з постановки завдання, у процесі виконання якого учні відкривають і засвоюють нові поняття, закономірності і способи діяльності;

  • Проблемне навчання забезпечує розвиток продуктивного мислення учнів, творчої уяви, спостережливості, кмітливості та творчих здібностей ;

  • Засвоєні внаслідок самостійного пошуку знання і загальні способі діяльності характеризуються осмисленістю, учні переносять їх в інші ситуації, використовують для розв’язання нових проблем і задач;

  • Проблемне навчання стимулює пізнавальний інтерес і активність учнів

№42 Назвіть правила і способи створення проблемних ситуацій у навчанні

Проблемна ситуація – психічний стан утруднення, який виникає внаслідок неможливості пояснити факт або розв’язати задачу за допомогою наявних знань і умінь.

Правила: за Матюшкіним 1) перед учнями слід поставити таке теоретичне чи практичне завдання, виконання якого вимагає відкриття нових знань та оволодіння новими уміннями:певною закономірністю, загальним способом діяльності або загальними умовами виконання дії; 2) завдання повинно відповідати інтелектуальним можливостям учнів. Міра складності проб.завдання залежить від новизни та узагальненості навчального матеріалу. 3) проблемне завдання повинно передувати поясненню нового навчального матеріалу; 4) проблемними завданнями можуть бути: навчальні задачі, запитання, практичні завдання; 5) одна і тама проб ситуація може бути викликана різними типами завдань; 6) у складні проб.ситуації вчитель повинен допомогти учням сформулювати проблему і вказати на відсутність у них необхідних для її розв’язання знань.

Способи: 1) вчитель за допомогою досліду зіштовхує життєві уявлення учнів з фактами, для пояснення яких у них не вистачає знань; 2) зіштовхнути життєві уявлення учнів з науковими фактами можна й за допомогою розповіді про цікавий експеримент; 3) зіштовхнути життєві уявлення учнів з науковими фактами можна за допомогою різноманітних наочних засобів; 4)учні стикаються з протиріччям, коли їм пропонують виконати нове завдання за допомогою раніше засвоєних умінь. 5) проблемну ситуацію можна створити, спонукаючи учнів до порівняння, зіставлення суперечливих фактів, явищ, даних; 6) проблемні ситуації виникають також під час зіставлення суперечливих думок знаменитих людей, учених, письменників; 7) спонукаючи учнів до висування гіпотез, попередніх висновків, узагальнень. Протиріччя виникає внаслідок зіткнення різноманітних думок школярів, висунутих припущень і результатів їх дослідницької перевірки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]