Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oglavlenie.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
133.48 Кб
Скачать

№29 Опишість послідовність формування понять

Поняття – мисленне відображення загальних та істотних властивостей предметів і явищ дійсності; одна з основних форм абстрактного мислення.

Зрозуміло, що учень не отримує і не формує відразу абстрактних понять як найбільш узагальнену їх форму. Він за допомогою сприйняття певних реальних предметів і об'єктів як би відтворює у своїй пам'яті їх образи, які, звичайно, не охоплюють навіть окремо взятий предмет або об'єкт в цілому. Відповідно до сприйнятого таким чином школяр починає судити і про інші предмети схожого з ним роду, що створює в його мисленні певний символ, але не поняття як таке. В процесі навчання це первинне "поняття-символ" збагачується різними ознаками і характеристиками, з яких потім мислення " відбирає" найбільш суттєві, тобто абстрагує їх від окремого предмета і створює власне поняття.

Під час створення поняття переробляються дані, здобуті органами чуття, а також сформовані раніше опорні знання. Мислення при цьому спрямоване на: а) виділення загальних істотних властивостей явищ і абстрагування їх; б) на встановлення внутрішніх зв’язків; в) на розкриття зміни і розвитку екологічних процесів. При цьому логічне пізнання весь час здійснюється у поєднанні з конкретно-чуттєвим пізнанням. Воно потребує від учнів складних розумових операцій: аналізу, синтезу, абстрагування.

Основні шляхи формування понять: а) індуктивний (від часткового до загального); б) дедуктивний (від загального до часткового). Вибір шляху формування понять залежить від змісту навчального матеріалу, від дидактичних умов педагогічного процесу.

Отже,

1) Формування понять – це тривалий і складний процес, який відбувається під керівництвом учителя і при нормальному розумовому напруженні самих учнів;

2) пізнання, засвоєння знань учнями відбувається як рух від незнання до знання, від неточних і неповних знань до більш точних і повних, від простих до складних, від загальних і елементарних до конкретних і глибоких.

У процесі формування загальних понять можна виділити кілька етапів, в основі яких лежить: а) ступінь розкриття; б) діяльність учителя; в) діяльність учнів; г) переважання тих чи інших прийомів навчальної роботи; д) шляхів формування понять; е) прийомів розумової діяльності.

Вони наступні: перший етап - введення нового поняття, розкриття його істотних ознак. Діяльність учнів характеризується осмисленням істотних ознак поняття і застосування його в подібній ситуації. Поняття формування на першому етапі вважається первинним, оскільки узагальнення на якомусь одному прикладі, а ознаки його не можна ще поділити на істотні і не істотні;

Другий етап – розширення обсягу (ознайомлення з новими об’єктами, які належать до поняття) і поглиблення змісту поняття характерне ширше, глибше, свідоміше застосування поняття в подібних і нових ситуаціях.

На другому етапі учні можуть робити вже кілька узагальнень, кожне на більш вищому рівні, ніж попереднє, що сприяє збагаченню загального поняття; третій етап – віднесення поняття до певної системи, розкриття зв’язків між поняттями цієї системи, а також між окремими системами, до яких має відношення поняття, що розглядається. Цей навчально-виховний екологічний процес супроводжується конкретизацією, підтвердженням загальних положень частковими (окремими) фактами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]