Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРОК-2-ариал7.doc
Скачиваний:
4992
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
10.49 Mб
Скачать

7 Нейрохирургия

16457 Хворий 30 років, військовослужбовець, доставлений в окружний госпіталь через 2 доби післе отримання травми через розрив гранати. Скарги на головний біль, запаморочення, нудоту, підвищення температуры тіла до 37,7 С, краплинне виділення світлої рідини з правого слухового ходу. Відмічається втрата свідомості до 10 хв., елементи антеро-ретроградної амнезії. Об'ективно: симптом "окулярів", вестибуло-атактичний синдром, помірний менінгіальний симптомокомплекс, при огляді правого слухового проходу - розрив барабанної перетинки, правостороня отолікворея. Яка

A. *Перелом пірамиди скроневої кістки

B. Підвищення температуры тіла

C. Забій головного мозку

D. Підвищення лікворного тиску

E. Порушення відтоку ліквора

17017 Хворий 36 років в наслідку дорожно-транспортної пригоди отримав важку черепно-мозкову травму, знаходиться в коматозному стані. По діагностичним показникам проведена М-ЭХО –энцефалографія, знайдено зміщення серединних структур мозку вправо на 12 мм. За допомогою комп'ютерної томографії в лобно-тім'яній області злiва знайдена субдуральна гематома розміром 6см х 7см х 7см. Нзвіть найбільш правильную тактику лікування.

A. *Хірургічне лікування

B. Нагляд за хворим у динаміці

C. Застосування оксібаротерапії

D. Проведення краніоцеребральної гіпотермії

E. Проведення дезінтоксикаційної терапії

17151 Мать жалуется, что ребенок родился с опухолевидным выпячиванием в поясничном отделе, резко истонченной кожей над ним, с плохими движениями в ножках, отсутствием движений в стопах, недержанием мочи и кала. В роддом был вызван нейрохирург, который перевел ребенка в нейрохирургическое отделение и произвел операцию по удалению имевшего место выпячивания. После операции отмечено прогрессирующее увеличение головки. В неврологическом статусе значительного регресса симптоматики

A. Спинно-мозговая грыжа

B. Опухоль спинного мозга

C. Травма позвоночника

D. Водянка мозга

E. Артериовенозная мальформация

17417 В спеціалізоване відділення направлений хворий 43 років зі скаргами на збільшення розмірів долоней і стоп, голови, носа, нижньої щелепи, язика, інтенсивний головний біль в лобних і скроневих відділах. Помітив зміни зовнішності і виникнення головних болей близько 3 років тому, за медичною допомогою не звертався. При огляді офтальмолога визначена бітемпоральна геміанопсія, зниження гостроти зору до 0,3 одиниць з обох боків, первинна атрофія зорових нервів. Яка найбільш вірогідна причина такого перебігу захворювання?

A. Аденома гіпофізу

B. Синдром акромегалії

C. Хвороба Іценко-Кушинга

D. Хіазмально-селлярний лептоменінгіт

E. Краніофарингіома

19283 У хворого 30 рокiв з пiдозрою на пухлину головного мозку пiд час проведення спиномозковоi пункцii рiдина прозора та витiка( пiд високим тиском. Раптово стан хворого рiзко погiршився; виникли головний бiль у потилицi, блювання, дизартрiя, ротаторний нiстагм, порушення дихан-ня та пульсу, патологiчнi ступневi рефлекси. Чим обумовлене погiршення стану хворого?

A. * Вклинення мигдаликiв мозочку у великий потиличний отвiр

B. Гiпотензiйно-лiкворний криз

C. Крововилив у бiчнi шлуночки мозку

D. Дислокацiя стовбура у зонi нiжок мозку

E. Крововилив у стовбур головного мозку

19310 Хворий 35 років поступив до лікарні після раптової втрати свідомісті. Свідомість за шкалою ком Глазго - 10 балів, психомоторне збудження, менінгеальні симптоми, слідів травмі на голові немає. При поперековій пункції – ліквор кров’янистий. На краніограмах ознак переломів кісток черепа немає. Виставити клінічний діагноз:

A. *Спонтанний субарахноїдальний крововилив

B. Менінгіт

C. Пухлина головного мозку

D. Ішемічний інсульт

E. Забій головного мозку

19311 Хворий 38 років ударився головою об металеву річ. Короткочасно втратив свідомість. Свідомість за шкалою ком Глазго - 13 балів, через 2 години – 9 балів. На протязі 2 годин перебування у лікарні у хворого спостерігалось два епізоди судом у лівих кінцівках. На краніограмі виявлено перелом скроневої кісткі справа. Необхідно визначити клінічний діагноз.

A. (Епідуральна гематома у правій скроневій ділянці

B. Субдуральна гематома у правій скроневій ділянці

C. Струс головного мозку

D. Гостре порушення мозкового кровообігу

E. Забій головного мозку

19318 У хворого 27 років закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку легкого ступеню, лінійний перелом лівої скроневої кістки. Свідомість за шкалою ком Глазго 14 балів. Через добу після травми погіршення стану - свідомість за шкалою ком Глазго 8 балів, брадікардія, мідріаз зліва. Які патофізіологічні механізми привели до розвитку зазначенних

A. Стиснення головного мозку субдуральною гематомою

B. Стиснення головного мозку епідуральною гематомою

C. Стиснення головного мозгу внутрішньо- ш луночковою гематомою

D. Субарахноідальний крововилив

E. Травматичний менінгіт

19320 Хворий 25 років поступив у хірургічне відділен-ня через 1 годину після транспортної пригоди. У свідомості, ретроградна амнезія, менінгеальних знаків немає, горизонтальний ністагм в обидві боки, у правій тім’яній ділянці рана довжиною 10 см, дно рани - непошкоджена кістка. Який обсяг допомоги найбіш доцільний у данного хворого?

A. (Первинна хірургічна обробка та дренування рани

B. Призначити дегідратаційну терапію

C. Трепанацію черепа

D. Люмбальну пункцію

E. Дренування рани

19321 Хворий, 41 рiк одержав травму лобнотiм'яноi зони, втратив свiдомiсть на 10 хвилин, спостерiгалося блювання, скражився на головний бiль, нудоту. Вогнищевоi неврологiчноi симптоматики не було. Мала мiсце ретроградна амнезiя. Через двi доби посилився головний бiль, з'явились запамо-рочення та слабкiсть у лiвих кiнцiвках, патологiч-ни рефлеси злiва, ригiднiсть м'язiв потилицi. На очному днi – застiйнi явища.

A. * Субдуральна гематома

B. Субарахноiдальний крововилив

C. Струс головного мозку

D. Епiдуральна гематома

E. Церебральний арахноiдiт

19402 Хвора 35 років поступила в приймальне відділення. Зі слів її чоловіка у хворої виник 2 години тому раптовий приступ втрати свідомості з судорогами в кінцівках, прикусом язика, мочевиділенням в кінці приступу. Про приступ хвора не пам’ятає. З анамнезу відомо, що півтора роки тому у хвора перенесла важку черепно-мозкову травму з навністю осередку забою мозку в правій лобно-скроневій ділянці. При огляді: зі сторони внутрішніх органів патології не виявлено, неврологічно - лікворно-гіпертензійний симптомокомплекс, помірно виражений лівосторонній геміпарез. Краніографія, ЕКГ - без патології, На електроенцефалограмі - осередки гострохвильової активності в правих скроневих відведеннях. Назвіть найбільш ймовірну патологію, що відповідає такій картині захворювання.

A. *Післятравматична епілепсія.

B. Гіпоглікемічна кома.

C. Дієнцефальний пароксизм.

D. Гіперглікемічна кома.

E. Істерія.

19403 Хворий 40 років, військовослужбовець, доставлений в окружний госпіталь через 2 доби після отримання травми через розрив гранати. Скарги на головний біль запаморочення, нудоту, підвищення температури тіла до 37, 7 СО, краплинне виділення світлої рідини з правого слухового ходу. Відмічається втрата свідомості до 10 хвилин, елементи антеро-ретроградної амнезії. Об’єктивно: симптом “окулярів”, вестибуло-атактичний синдром, помірний менінгіальний симптомокомплекс, при огляді правого слухового проходу - розрив барабанної перетинки з виділенням прозорої рідини. На краніограмі: перелом правої скроневої кістки з переходом на базис, чужородні тіла м’яких тканин правої скроневої області. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

A. *Післятравматична отолікворея.

B. Післятравматичний менінгіт.

C. Мезотимпанит.

D. Лікворна гіпертензія.

E. Лікворна гіпотензія

20162 Вечером больной был избит, наблюдалась кратковременная потеря сознания. Самостоятельно пришел домой, жаловался на головную боль, принял обезболивающую таблетку, лег спать. Утром не проснулся, родственники разбудить не смогли, вызвана карета скорой помощи. Доставлен в клинику в бессознательном состоянии с очаговыми симптомами поражения правой гемисферы головного мозга. Поставить предварительный диагноз.

A. *Закрытая черепно- мозговая травма. Сдавление головного мозга травматической внутричерепной

B. Гипертонический криз.

C. Закрытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга легкой степени.

D. Закрытая черепно- мозговая травма. Травматическое субарахноидальное кровоизлияние.

E. Закрытая черепно- мозговая травма. Сотрясение головного мозга.

20163 Мальчик девяти лет упал с дерева, ударился затылочной областью головы, наблюдалась кратковременная потеря сознания. При осмотре: состояние удовлетворительное, беспокоят головная боль и головокружение. В затылочной области головы отмечается припухлость. На рентгенограмме черепа выявлен вдавленный оскольчатый перелом затылочной кости в области затылочного бугра. Поставить предварительный диагноз. Определить врачебную тактику.

A. *Закрытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга средней степени. Вдавленный оскольчатый перелом

B. Закрытая черепно- мозговая травма. Сотрясение головного мозга. Вдавленный перелом костей свода

C. Открытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга средней степени. Вдавленный перелом костей

D. Закрытая черепно-мозговая травма. Ушиб головного мозга средней степени. Вдавленный перелом костей свода

E.

20166 Пострадавший получил удар молотком по голове Сознание не терял. Кровотечение из раны в левой теменной области. При осмотре: рванокровоточащая рана в левой теменной области с повреждением апоневроза, рефлекторный гемипарез справа. Рентгенограммы черепа без особенностей. Поставить предварительный диагноз.

A. *Открытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга легкой степени тяжести. Ушиблено- рваная рана

B. Открытая проникающая черепно-мозговая травма. Ушиб головного мозга средней степени. Ушиблено- рваная рана

C. Закрытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга средней степени. Ушиблено- рваная рана теменной

D. Открытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга легкой степени. Ушибленная рана левой теменной

E. --

20167 Потерпевший сбит машиной. Состояние тяжелое, без сознания, дыхание прерывистое, клокочущее. В области лба обширная рана мягких тканей, видны фрагменты кости, мозговой детрит, рана кровоточит. Поставить предварительный диагноз.

A. *Открытая проникающая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга тяжелой степени с разрушением вещества

B. Открытая черепно-мозговая травма. Ушиб головного мозга тяжелой степени. Многооскольчатый перелом костей

C. Закрытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга средней степени. Ушиблено- рваная рана лобной

D. Открытая черепно- мозговая травма. Ушиб головного мозга с разрушением вещества головного мозга.

E.

20168 Больной упал с 4 этажа. Доставлен в клинику с нижней параплегией и болями в области пятого грудного позвонка. При осмотре: деформация грудного отдела позвоночника. Кожные покровы не изменены. Поставить предварительный диагноз.

A. *Закрытая травма позвоночника и спинного мозга. Перелом грудного отдела позвоночника. Синдром полного

B. Спинальная травма. Сотрясение спинного мозга.

C. Остеохондроз грудного отдела позвоночника.

D. Открытая травма позвоночника и спинного мозга. Гематомиелия

E.

20193 Хворий А. поступив у приймальний покій лікарні, після травми голови. Із анамнезу, невідомими був травмований, ударом в ділянку лицевого черепа, після чого втратив свідомість на 2 хв, була одноразова рвота.Хворий не може розповісти детально про обставини травми Скаржиться на головну біль, слабість, головокружіння, дзвін у вухах. Об-но пульс в межах норми, непостійний мілкорозмашистий ністагм, асиметрія мімічної мускулатури. Ваш діагноз?

A. *Закрита черепномозкова травма, струс головного мозку.

B. Закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку.

C. Закрита черепно-мозкова травма, субдуральна гематома.

D. Закрита черепномозкова травма, епідуральна гематома.

E. Закрита черепно-мозкова травма, вмутрімозкова гематома.

20322 Хворому 39 років на електроэнцефалограмі знайдено вогнище повільної патологічної биоелектричної активності мозку в правій лобно-скроневій області. За допомогою КТ-томографії в правій лобно-скроневій області знайдено вогнище збільшеної щільності, характернiй для внутрішньомозкової доброякісної гліоми. Назвіть найбільш правильну тактику лікування хворого.

A. *Хірургічне лікування

B. Променева терапія

C. Хіміотерапія

D. Нагляд за хворим в динаміці

E. Проведення дезінтоксикаційної терапії

20324 Больному 39 лет, на электроэнцефалограмме обнаружен очаг медленной патологической биоэлектрической активности мозга в правой лобно-височной области. При помощи КТ-томографии в правой лобно-височной области выявлен очаг повышенной плотности, характерной для внутримозговой доброкачественной глиомы. Назовите наиболее правильную тактику лечения больного.

A. * Хирургическое лечение

B. Лучевая терапия

C. Химиотерапия

D. Наблюдение за больным в динамике

E. Проведение дезинтоксикационной терапии

20898 Пострадавший в автомобильной катостроф доставлен в клинику нейрохирургии, так как имелись признаки черепно-мозговой травмы. При осмотре выявлены симптомы очагового повреждения мозга, заподозрен его ушиб. Какой метод исследования следует применить в данном случае?

A. Компьютерную томографию головного мозга

B. Рентгенографию костей черепа

C. Ангиографию сосудов головного мозга

D. Ультразвуковое исследование сосудов головного мозга

E. Обследование глазного дна

20986 Хворий С., 50 років під час дорожно-транспортної пригоди отримав травму голови.Свідомість не губив, добре пам”ятає,що відбулось,однак чере 24 години стан хворого погіршився, з”явився сильний головний біль, нудота, порушення рівноваги.Відмічається розширення лівого зрачка, відсутність рефлексів праворуч. Який Ваш діагноз?

A. Здавлення головного мозку

B. Ушиб головного мозку

C. Струс головного мозку

D. Пошкодження спинного мозку

E. Ні один з нижче приведених

21126 У хворого з черепно-мозковою травмою відмічалась короткочасна втрата свідомості. В неврологічному статусі очагова симптоматика відсутня. На краніограмі – лінейний перелом скроневої кістки. Як охарактеризувати цей вид травми?

A. *Перелом скроневої кістки,ушиб головного мозку 1 ступеня

B. Струс головного мозку

C. Ушиб головного мозку 2 ступеня

D. Субарахноїдальний крововилив

E. Епідуральна гематома

21737 У больного Ч. 36 лет, занимающегося тяжелым физическим трудом, уплощен поясничный лордоз, резко напряжены мышцы поясницы из-за болей. Положительные симптомы кашлевого толчка, симптом осевой нагрузки и симптом "звонка" слева на уровне Л 4 -Л 5. Резко положительные симптомы Лассега, Кернига. Слабость большого пальца левой стопы, парестезия в области иннервации Л 5 корешка. Какой метод обследования наиболее информированный для установки диагноза?

A. *МРТ пояснично-крестцового отдела позвоночника.

B. КТ пояснично-крестцового отдела позвоночника.

C. Спондилография пояснично-крестцового отдела позвоночника.

D. Ангиография.

E. Миелография.

21738 У молодой женщины 35 лет, без каких- либо причин прекратились месячные. Через некоторое время появилось снижение зрения и выпали наружные поля зрения. Была назначена краниография. Обнаружено увеличение полости турецкого седла, разрушение его спинки. Нейроофтальмолог выявил атрофию дисков зрительных нервов и битемпоральную гемианопсию. Сформулируйте предположительный диагноз

A. *Опухоль гипофиза.

B. Опухоль мозолистого тела.

C. Опухоль шишковидной железы.

D. Опухоль III желудочка.

E. Опухоль зрительного нерва.

21925 Хвора 28 років доставлена в стаціонар в тяжкому стані, без свідомості. Бліда, пульс ниткоподібний, частий, артеріальний тиск 60/0 мм рт. ст. Вогнищева неврологічна симптоматика не визначається, менінгеальних знаків немає. В ділянці лоба є садно та невеликих розмірів крововилив. Лікар швидкої допомоги повідомив, що хвора знайдена на вулиці без свідомості. Найбільш ймовірною причиною захворювання є:

A. *Внутрішньочеревна кровотеча

B. гостре порушення мозкового кровообігу

C. забиття головного мозку

D. абсцес голвоного мозку

E. вірусний менінгіт

22071 Хворий знаходиться на лікуванні в клініці з приводу закритої черепно-мозкової травми, перелому скроневої кістки зліва. Через 6 годин після травми стан хворого раптово погіршився, хворий без свідомості, з’явилось порушення дихання, періодично виникають тонічні судоми, зіниці широкі, реакція на світло млява, ліва зіниця дещо ширша ніж права. Чим зумовлено погіршення стану хворого?

A. * Виникнення епідуральної гематоми

B. менінгоенцефаліт

C. виникненням інсульту

D. формуванням абсцесу головного мозку

E. особливостями перебігу забиття головного мозку

22072 У хворого 38 років після підняття вантажу з’явився біль в поперековому відділі хребта з ірадіацією по задній поверхні лівої ноги. Біль наростає при зміні положення тіла та у вертикальному положенні. При обстеженні виявлені позитивні симптоми натяжіння. Який попередній діагноз можна поставити

A. *Патологія міжхребцевих дисків

B. пухлина спинного мозку

C. арахноміеліт

D. поліневріт

E. міелопатія

22319 Хворий отримав черепно-мозкову травму ввечері. Спростерігалась короткочасна втрата свідомості, блювота. Самостійно прийшов додому, скаржився на головний біль. Після прийому обезболюючої таблетки стан покращився, ліг спати. Вранці не проснувся, була викликана швидка допомога. Хворий без свідомості, має місце вогнещева симптоматика враження правої гемісфери головного мозку. Який попередній діагноз поставите хворому?

A. * Стиснення головного мозку (гематом)

B. забиття головного мозку

C. струс головного мозку

D. менінгіт

E. менінгоенцефаліт

22531 У больного 23 лет тяжелая травма позвоночника и спинного мозга, компрессионно-оскольчатый перелом шестого шейного позвонка. Больной прооперирован, устранена компрессия спинного мозга, установлена фиксирующая система. 3-й день после операции. Профилактику каких осложнений необходимо проводить у данного больного?

A. * Пролежней.

B. Остеохондроза шейного отдела позвоночника.

C. Дисцита шейного отдела позвоночника

D. Менингоэнцефалита.

E. Нарушений кровообращения в вертебро-базиллярном бассейне.

22747 Хлопчик 9 років упав з дерева, ударився потиличною ділянкою, спостерігалась короткочасна втрата свідомості. Стан дитини задовільний, турбують головний біль, запаморочення. На рентгенограмах черепа виявлено вдавлений уламчастий перелом потиличної кістки в ділянці потиличного горба. Яке лікування показане хворому?

A. * оперативне втручання

B. протизапальна терапія

C. гемостатична терапія

D. розвантажувальні люмбальні пункції

E. комплексне консервативне лікування

22748 У хворого має місце різана рана нижньої третини лівого плеча. Після поранення звисла ліва кисть. Хворий не може розігнути кисть, відвести великий палець, розігнути пальці. Який нерв пошкоджений у хворого?

A. * Променевий нерв

B. серединний нерв

C. ліктьовий нерв

D. плечеве сплетіння

E. підпахвовий нерв

Крок 2 Общая врачебная подготовка