Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУ-ЭПР-УПЕП-конспект.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

13.1.6. Облік виробленої готової продукції.

Для для узагальнення інформації про наявність та рух продукції, виготовленої підприємством, планом рахунків передбачено рахунок 26 «Готова продукція». За дебетом рахунка 26 відображається надходження готової продукції власного виробництва на склад підприємства за первісною вартістю.

Щоб правильно визначити фактичну собівартість готової продукції, виконаних робіт і наданих послуг, доцільно на кінець звітного періоду визначати залишки незавершеного виробництва, які відображаються за дебетом рахунка 23 «Виробництво».

Оприбуткування готової продукцiї за плановою собівартістю вiдображається записом:

Д 26 «Готова продукцiя»

К 23 «Виробництво».

При списанні готової продукції з рахунка 26 сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від вартості за обліковими цінами, що відноситься до цієї продукції, визначається у відсотку, який обчислюється як відношення відхилень на залишок готової продукції на початок місяця та відхилень по продукції, яка здана на склад протягом місяця, до вартості продукції за обліковими цінами.

Оскiльки в балансi треба вiдобразити готову продукцію за фактичною собiвартiстю, то на суму вiдхилень вiд планової собiвартостi складається запис методом додаткової проводки (якщо фактична собiвартiсть виявиться вищою вiд планової):

Д 26 «Готова продукцiя» чи інших рахункiв (11, 20, 22, 25, 27, 903)

К 23 «Виробництво»,

або методом червоного сторно (якщо фактична собiвартiсть виявиться нижчою вiд планових).

Синтетичний облік готової продукції ведеться в журналі 5 або 5А, де у роздiлi ІІI наводяться данi про загальну суму оприбуткованої готової продукцiї:

Д 26 «Готова продукцiя»;

К 23 «Виробництво».

Після реалізації готової продукції її виробнича собівартість наводиться записом:

Д 90 «Собiвартiсть реалізації»

К 23 «Виробництво», 25 «Напівфабрикати», 26 «Готова продукція».

Сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за обліковими цінами, що відноситься до реалізованої продукції, відображається за кредитом рахунка 26 і за дебетом відповідних рахунків.

Аналітичний облік прийому і відпуску готової продукції, який оформлюється прибутковими і видатковими документами, здійснюється за видами готової продукції, яка може відображатися за обліковими цінами (плановою собівартістю, оптовими та відпускними цінами тощо) з виділенням у регістрах відхилень фактичної виробничої собівартості виробів від їх вартості за обліковими цінами. Аналiтичний облiк руху готової продукції за окремими групами ведеться у вiдомостi аналiтичного облiку 5.1.

13.1.7. Облік адміністративних витрат.

Витрати, які пов'язані з операційною діяльністю і не включаються до собівартості реалізованої продукції, поділяються на:

адміністративні витрати;

витрати на збут;

інші операційні витрати.

Адміністративні витрати- це загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством.

Номенклатура адміністративних витрат наведена в П(С)БО 16. Для їх відображення в бухгалтерському обліку призначений рахунок 92 «Адміністративні витрати». За дебетом рахунка 92 відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Аналітичний облікадміністративних витрат ведеться за статтями витрат або в розрізі елементів витрат, передбачених кошторисом.

Списання адміністративних витрат на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Адмiністративні витрати вiдображаються у відомостi №15, в якій у пiдметi перерахованi статтi, а в присудку - кореспондуючi рахунки. Операцiї записуються таким чином:

Д 92 «Адміністративні витрати»

К 20 «Виробничi запаси» - списання матерiалiв для потреб управлiння (канцелярськi, для креслення, бухгалтерського облiку, паливо, будiвельнi матеріали та ін.);

К 21 «Малоцінні та швидкозношуванi предмети» - списання малоцiнних меблiв, спецодягу, господарського iнвентарю та iн.;

К 37 «Розрахунки з рiзними дебiторами» - витрати на вiдрядження, оплата послуг за iнформацiйнi, посередницькі та інші послуги, що пов’язані з виробничими потребами та управлiнням виробництвом;

К 39 «Витрати майбутнiх перiодiв» - витрати на передплату газет, журналiв;

К 63 «Розрахунки з постачальниками i пiдрядниками» - вартiсть послуг стороннiх органiзацiй, якi отриманi для потреб управлiння пiдприємством (оплата за опалення, освiтлення, ремонти та ін.);

К 64 «Розрахунки за податками» - нарахування податкiв, якi включаються до складу загальногосподарських витрат;

К 66 «Розрахунки з оплати праці» - нарахування заробiтної плати персоналу адміністрації;

К 65 «Розрахунки за страхуванням» - на суму нарахувань на фонд оплати працi персоналу адміністрації та інші.

Протягом місяця адмiністративні витрати збираються у вiдомостi №15, в якiй записи робляться на основi розробних таблиць та листкiв-розшифровок. В кiнцi мiсяця пiдраховуються суми за окремими статтями та бухгалтерськими рахунками. Загальна сума витрат повнiстю списується на фiнансовий результат записом:

Д 79 «Фiнансовi результати»

К 92 «Адмiнiстративнi витрати».