Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУ-ЭПР-УПЕП-конспект.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

10 Основні засоби

Д-т К-т

ПС

Поточні записи

...

Поточні записи

...

ОД

ОК

КС

КСад = ПСад + ОД – ОК

Схема записів на пасивних рахунках:

40 Статутний капітал

Д-т К-т

Поточні записи

...

ПС

Поточні записи

...

ОД

ОК

КС

КСпк = ПСпк + ОК – ОД

Сукупність всіх рахунків, які веде бухгалтерія підприємства протягом року, називається Головною книгою.

На початку року на кожному рахунку Головної книги записують сальдо на 31 грудня попереднього року, переносячи їх з Балансу. Ця процедура називається відкриттям рахунків.

Потім протягом січня на рахунках реєструють зміни, що відбуваються з кожним видом фінансових ресурсів підприємства. Підставою для реєстрації служить інформація про господарські операції, що відбулися, яка міститься в первинних документах.

По закінченні січня на кожному рахунку підраховують обороти по дебету і кредиту за місяць і обчислюють кінцеві сальдо. Ці сальдо є сальдовими величинами на початок наступного місяця.

В наступному місяці всі ці процедури (крім відкриття рахунків) повторюються на основі нової інформації про господарські операції, що відбуваються.

Знаючи сальдо, по закінченні кожного місяця складають бухгалтерський баланс, тобто узагальнюють у вигляді балансової таблиці картину стану фінансових ресурсів підприємства в даний момент.

Для цього дебетові сальдо активних рахунків записують до відповідних статей активу балансу, а кредитові сальдо пасивних рахунків - до відповідних статей пасиву балансу.

3.2. Подвійний запис, його сутність та значення

Кожна господарська операція відображається в 2-х статтях балансу, викликаючи в них рівновеликі зміни. Такі ж подвійні зміни відбуваються і при відображенні господарських операцій на рахунках, що викликає необхідність відображення господарських операцій способом подвійного запису.

Подвійний запис - це спосіб реєстрації на рахунках змін, що відбуваються з фінансовими ресурсами підприємства, який полягає в тому, що кожен факт виникнення змін відбивається рівновеликими числами в дебеті одного і в кредиті іншого рахунку.

Наприклад: у касу підприємства надійшло з поточного рахунку в банку 6 200 грн.

На цю суму збільшиться залишок грошей за рахунком 30 „Каса”. Це активний рахунок. Збільшення коштів в активних рахунках запишемо за дебетом.

Залишок коштів на рахунку 31 „Рахунки в банках” після надходження грошей у касу відповідно зменшиться на ту ж суму. Рахунок 31 теж активний. У активних рахунках зменшення коштів записується за кредитом.

Цю операцію слід відобразити у вигляді такого бухгалтерського запису (бухгалтерської проводки):

Д-т 30

К-т 31 6200 грн.

Бухгалтерським записом (бухгалтерської проводкою) називають вказівку дебетованого та кредитованого рахунків і суми відображеної в обліку господарської операції.

Взаємозв'язок рахунків, що виникає в результаті відображення в них господарських операцій за допомогою подвійного запису, носить назву кореспонденції рахунків.

Рахунки, зазначені в бухгалтерській проводці, називаються кореспондуючими.

Такими рахунками в нашому прикладі є рахунки 30, 31.