Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Краткий конспкт ФИЗХИМИЯ.doc
Скачиваний:
388
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.18 Mб
Скачать

9.3 Фізико-хімічні властивості розчинів електролітів

У розчинах електролітів відбувається дисоціація речовин, що призводить до зміни числа часточок у розчинах, тобто до зміни концентрації розчину. Внаслідок чого закони Рауля та Вант-Гоффа, наведені в попередній лекції, стають не придатними для розчинів електролітів. Вант-Гофф запропонував для визначення фізико-хімічних властивостей розчинів електролітів користуватися поправочним ізотонічним коефіцієнтом і. Для того, щоб вказані вище закони були придатні для розчинів електролітів, необхідно значення їх концентрації множити на цей коефіцієнт. Так, рівняння (8.2), (8.5) і (8.6) для електролітів матимуть відповідно такий вигляд:

; (9.6)

Т0зам Тзам = Т = іКкрb; (9.7)

(9.8)

Ізотонічний коефіцієнт безпосередньо зв’язаний з ступенем дисоціації:

, (9.9)

де – кількість іонів, на які розпадається молекула електроліту.

9.4 Теорія сильних електролітів

У розчинах електролітів перебігає низка самочинних процесів: дисоціація, сольватація, міжіонна взаємодія і т.д. При цьому дуже важко розрахувати реальну концентрацію електроліту: кількість іонів у розчині визначається внеском кожного з цих процесів. Тому замість звичайної концентрації було введено поняття "активної концентрації", або активності. Активність– це фізична величина, підстановка якої замість концентрації в будь-які рівняння та закони, що описують властивості розчинів, робить їх придатними для розчинів електролітів. Величина активності відрізняється від значень концентрації на коефіцієнт активності:

a = с×g, (9.10)

де g – коефіцієнт активності, який безпосередньо враховує взаємодію між іонами.

Значення коефіцієнтів активності електролітів залежать від загальної концентрації всіх іонів, присутніх у розчині, та їх валентності. Тому було введене поняття “іонної сили розчину” –І:

, (9.11)

де b – моляльна концентрація іонів; z – заряди іонів.

У розчинах слабких електролітів іонів мало, відстані між ними великі, і

За таких припущень Дебай та Гюккель прийшли до рівняння, що зв’язує коефіцієнт активності та іонну силу розчину бінарного електроліту:

, (9.12)

де g – коефіцієнт активності; zk,, za – заряди катіону і аніону відповідно; І – іонна сила розчину електроліту; А – константа, що залежить від температури і природи розчинника. Зокрема, для водних розчинів за Т = 298 К А = 0,51.

Лекція № 10. Електродні потенціали

План лекції

1. Механізм виникнення електродного потенціалу.

2. Класифікація електродів. Рівняння Нернста та його аналіз.

3. Потенціометричний метод дослідження.

4. Кондуктометричний метод дослідження.

Рекомендована література: [1]С.75-79,[2]С.60-71,[3]С.397-408, 419-434,[5]С.25-32.