Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

30.Облік буд.Матеріалів

Облік будівельних матеріалів ведеться на субрахунку 205 "Будівельні матеріали", де підприємства-забудовники відображають рух будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, обладнання і комплектуючих виробів, які належать до монтажу, та інших матеріальних цінностей, необхідних для виконання будівельно-монтажних робіт, виготовлення будівельних деталей і конструкцій.

На субрахунку 205 обліковуються будівельні матеріали за групами, прийнятими в народному господарстві, а саме: силікатні матеріали (цегла, цемент, вапно, алебастр, лісок, камінь і т.п.); лісні матеріали (ліс круглий, пиломатеріали та ін.); будівельний метал (залі30 листове, сталь); металовироби (цвяхи, скобові вироби); санітарно-технічні матеріали (крани, трійники, муфти, флянці та ін.); електротехнічні матеріали (провід, шнур, патрони, лампи), хімічні матеріали (фарба, оліфа, толь, руберойд, асфальт).

На окремих аналітичних рахунках обліковують різні конструкції і деталі, а також виробниче, енергетичне і технологічне обладнання, що призначене до встановлення на об'єктах капітального будівництва і потребує монтажу, тобто прикріплення до будь-яких несучих конструкцій будинків і споруд. До них належать, наприклад, підвісні дороги, автопоїлки і т.п. Обладнання, що не потребує монтажу, на субрахунку 205 не обліковується.

Облік за субрахунком 205 ведеться за видами матеріалів і, як правило, за укрупненою номенклатурою. Так, на одному рахунку обліковуються цвяхи різних розмірів за умови, що ціни на них не дуже відрізняються. Це робиться з метою спрощення обліку. У звітах про рух матеріальних цінностей, що складається за субрахунком 205, витрати матеріалів необхідно групувати в розрізі будівельних об'єктів. Окремо необхідно показувати витрати матеріалів на поточні і капітальні ремонти.

31.Ек.Зміст і завд.Обліку грош.Коштів

В процесі фінансово-господарської д-сті на будь-яких п-вах в тому числі і на с/г виникають різного роду розрахунково-платіжні відносини. Грошові кошти, які використовуються для розрахунків виконуючи функції міри вартості і засобу платежу, здійснюють безперервний кругообіг.

Порядок розрахунків п-ва регламентується діючим законодавством, яке передбачає здійснення основної маси розрахунків в безготівковій формі з використанням платіжних документів (вексель, грош. чек та ін..). Але в межах встановленого ліміту кожне п-во має право утримувати готівку для здійснення розрахункових і платіжних операцій готівковій формі (видача готівки підзвіт, одержання готівки від реалізації продукції за готівку, відшкодування завданих збитків, видача з/п, лікарняних, відпускних та ін. виплат персоналу п-ва.

Ліміт каси – максимально допустима сума готівки, яка може знаходитись в касі на кінець робочого дня.

Ліміт залишку готівки встановлюється п-вом щороку, в разі необхідності може переглядатися протягом року. Процес визначення залишку ліміту готівки оформлюється розрахунком встановлення ліміту каси. Ліміт встановлюється виходячи із середньоденної суми находжень грошей в касу та видачі з неї, протягом будь-яких місяців поспіль попереднього звітного періоду. Після визначення ліміту каси, п-во повідомляє про його розмір відділення банку в якому воно обслуговується. Для тих п-тв які не визначили ліміт, він вважається нульовим. Грошові кошти поверх ліміту повинні бути внесені в банк. Перевищення ліміту дозволяється тільки протягом видачі з/п на п-ві (3 або 5 днів). За перевищення ліміту каси накладаються фінансові санкції.

Для забезпечення достовірної і точної інформації про рух грошових коштів необхідно організувати на п-ві чіткий і достовірний їх облік, чому сприятиме виконання завдань обліку грошових коштів:

  1. Забезпечення збереженості грошових коштів.

  2. Контроль за цільовим використанням грошових коштів.

  3. Своєчасне і повне відображення в документах і регістрах бух. обліку грошових коштів і касі П і на рахунках в банку.

  4. Суворе дотримання правил ведення касових операцій

  5. Своєчасні розрахунки між П і фізичними особами з метою недопущення штрафних санкцій.