Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

41.Облік матеріалів с/г призначення

На субрахунку 208 обліковуються мін.добрива, засоби захисту рослин, біопрепарати, медикаменти. В бухгалтерії під-ва вони обліковуються тільки у грош.виразі. Кількісний облік ведуть прац-ки ветеринар.служб під-ва. Списуються вони за «Актом про використання мінер.,органіч., і бактреіал.добрив та засобів хім.захисту рослин». Видача медикаментів провод.за рецептами і підтвердж.записом в амбулаторн.журналі. Щомісяця вет.спеціаліст складає на підставі перв.док-тів «Звіт про рух біопрепаратів і медикаментів» і подає його в центр.бухгалтерію гос-ва. Списання проводиться за актами, складеними на підставі записів в амбулаторн.журналі. Дефіцитні ліки, і ті,що вміщують отруйні речовини, списуються лише за рецептом.

Саджанці, насіння, корми

Аналіт.облік ведуть за кожним видом прод-ії із зазначенням кількості, ціни, вартості. Зерно,що зібране з насіневих ділянок і призначене на насіння, обліковується на окремих аналіт.рах-ках. Сіно облік.на одному аналіт.рах-ку «Сіно всіх видів». Солому озимих і ярових культур обліков.на рах-ку «Солома», окремо обліковують заготівлю силосу і коренев.плодів. Оприбуткув.зерна при зборі врожаю проводиться в початковій бункерній масі. А після сортув.і сушіння сторнується на Дт20 і Кт23.

Скошена і згодована тваринам зел.маса оприб.на Дт208 з Кт23 і одночасно списується на витрати з твар-ва на ту групу тварин, кому її згодували. Кількість зел.маси визнач.шляхом зваж.всієї маси, або на підставі зважування її з контрольних ділянок з подальшим переведенням на всю скошену площу, про що складається акт з участю агронома і зоотехніка.

Корми, що використ.шляхом випасуна пасовищах і вигонах не оприбут., а затрати з догляду за випасами і посівами списується безпосередньо на витрати з утримання відповідних груп тварин. При цьому Дт-ється 232 і і Кт-ється 231. При заготівлі кормів на стороні усі витрати, обліков.на рах.23. Після виявлення усіх витрат, визначається с/в кормів і оприбут.за субрах.208.

Витрати з перебираня картоплі, сортування овочів та іншої прод-ії рос-ва мин.років обліковують на рах.23 на відповідних аналіт.рах-ках. З Кт цих рах-ків оприбутковується повноцінна прод-ія за фактич.с/в, що склалася включаючи вартість с/г прод-ії, направленої на перебирання і сортування.

Неповноцінна прод-ія, що використ.на годівлю тварин, відноситься на зменш.вартість прод-ії, одержану після переробки, в оцінці, що відповідає кормовим коренеплодам або зел.масі. При переробці кормів і гот.прод-ії їх кількість і вартість спис.з Кт208 у Дт23. Одержання прод-ії оприбут.з Кт23 в Дт208.

42.Облік розрахунків по відшкодуванню матеріальних збитків завданих підприємству

Матеріальний збиток п-ву може бути заподієний як шляхом навмисного розкрадання ТМЦ, грошових коштів або цінних паперів, так і внаслідок недбалого ставлення матеріально-відповідальних осіб до вимог дотримання правил їх зберігання. Виявлення випадків заподіяння збитків на п-вах супроводжується проведенням інвентаризації майна в окремих місцях його зберігання, а також у ході ревізії каси (готівки або цінних паперів). Розмір збитків від розкрадання та іншого знищення матеріальних цінностей визначається за балансовою вартістю цих цінностей але не нижче 50% від первісної вартості на момент встановлення такого факту, з урахуванням індексу інфляції, розміру ПДВ, та акцизного збору із застосуванням відповідного відсотку:

1)по ТМЦ придбаним зі сторони та виробленим на власному п-ві – коефіцієнт 2

2) спирт – коефіцієнт 3

3)тварини – коефіцієнт 1,5

розмір відшкодування визначається за формулою:

Рв=[(Б-А)*Іінф+ПДВ+Ак збір]*К

Якщо виявлені нестачі пов*язані з криміналом то в 5-денний термін п-вом справа повинна бути передана в суд.

В інших випадках її відшкодування відбувається за розпорядженням керівника п-ва.

Для узагальнення інформації по заборгованості за завданими збитками планом рахунків передбачено субрахунок 375.

субрахунок 375 за призначенням і структурою – основний активний, за економічним змістом – рахунок обліку коштів, розрахунків та інших активів.

На цьому субрахунку операції обліковуються лише в тому випадку коли винуватця нестачі або псування цінностей виявлено.

Регістром аналітичного обліку є відомість 3.2. Регістром синтетичного обліку є журнал-ордер 3б.

при інвентаризації виявлена нестача мат. цінностей:

947 20 – виробничих запасів

947 21 – поточних біологічних активів

947 26 – готової продукції

947 27 – продукції с/г виробництва

947 28 – товарів

947 30 – готівки в касі

947 33 грошових документів.

375 716 - Списується нестача ТМЦ на мат-відповідальну особу за цінами відшкодування

30 375 – одержана готівка в касу в порядку відшкодування завданих збитків

66 375 – утримано із з/п мат-відповідальних осіб суми в порядку відшкодування завданих збитків