Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

37.Ліміт зберігання готівки в касі та фінансові санкції за його перевищення

Зберігати в касі готівку дозволяється в межах лімітів, які установлюються підприємством самостійно на підставі розрахунку. Розрахунок залишку ліміту готівки в касі підписується головним бухгалтером та керівником підприємства і затверджується внутрішнім нака30м (розпорядженням підприємства). Розрахунок ліміту готівки в касі проводиться на підставі середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси протягом трьох будь-яких місяців поспіль з останніх дванадцяти, що передують терміну встановлення (перегляду) ліміту каси. Підприємства, що розпочинають свою діяльність, на перші три місяці їх роботи ліміт каси встановлюють відповідно до прогнозних розрахунків з подальшим переглядом за фактичними показниками діяльності. 

Слід зауважити, що підприємства, які виробляють та переробляють сільськогосподарську продукцію, різних організаційно-правових форм можуть установлювати (переглядати) ліміт каси на період заготівки та перероблення сільськогосподарської продукції згідно з фактичними показниками їх касових оборотів (надходження або видачі готівки) за будь-які три місяці сезону виробництва (перероблення) сільськогосподарської продукції попереднього року. Готівка, що перевищує ліміт каси, підлягає зарахуванню на рахунки в терміни, визначені підприємством і встановлені за погодженням з тим банком, у якому відкрито рахунок підприємства. Установлені згідно із зазначеними вимогами терміни здавання готівкової виручки підприємствами узгоджуються з банком і визначаються в договорах банківського рахунка між підприємствами та банками. Важливо підкреслити, що в тому разі, якщо підприємством ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то він вважається нульовим. У цьому разі вся готівка, що перебуває в касі наприкінець робочого дня, вважається понадлімітною.

38.Відображення на рахунках бухгалтерського обліку фінансових інвестицій

Для обліку фінансових інвестицій Планом рахунків передбачено рахунки 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" і 35 "Поточні фінансові інвестиції". Стандарт 12 не визначає критерії розподілу інвестицій на довгострокові і поточні.

Тому поділ фінансових інвестицій на довгострокові і поточні бажано проводити за аналогією до інших активів.

Якщо інвестицію призначено для реалізації (погашення) протягом операційного циклу або протягом 12 місяців з дати балансу, така інвестиція класифікується як поточна і обліковується на рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції".

Відповідно інвестиція, яку передбачається тримати на підприємстві більше року (довше операційного циклу), буде віднесена до довгострокової і обліковується на рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції". Крім акцій на цьому рахунку узагальнюється інформація про наявність і рух довгострокових інвестицій у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств.

Рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" має такі субрахунки:

141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі";

142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам":

143 "Інвестиції непов'язаним сторонам".

За дебетом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" відображають вартість довгострокових інвестицій, за кредитом - їх вибуття.

При інвестуванні коштів в акції асоційованого підприємства дебетується рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитуються рахунки 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 50 "Довгострокові позики", 60 "Короткострокові позики" та ін.

На суму отриманого доходу на акції (в сумі збільшення частки інвестора в капіталі асоційованого підприємства) дебетується субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитується рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі", субрахунок 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства".

На суму нарахованих і вилучених дивідендів за акціями асоційованого підприємства зменшуються фінансові інвестиції в підприємство. що нарахувало і виплатило дивіденди. Тому ця операція відображається за кредитом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і дебетом рахунка 37 "Розрахунки з різними дебіторами" субрахунка 373 "Розрахунки за нарахованими доходами".

Якщо придбані акції підприємств, на які інвестор не має суттєвого впливу, то кореспонденція рахунків буде дещо іншою. В цьому разі при придбанні акцій дебетується рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", субрахунок 143 "Інвестиції непов'язаним сторонам" і кредитуються рахунки 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 50 "Довгострокові позики", 60 "Короткострокові позики" та ін.

Нараховані дивіденди за інвестиціями непов'язаним сторонам відображаються за субрахунком 373 "Розрахунки за нарахованими доходами" і кредитом рахунка 73 "Інші фінансові доходи" субрахунка 731 "Дивіденди одержані". Отримані нараховані дивіденди за інвестиціями будуть зараховані на відповідні рахунки грошових коштів або на погашення довгострокових та короткострокових позичок.