Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

46.Характеристика рахунку 30 «Готівка в касі»

Рахунок 30 "Каса" призначений для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів у касі підприємства.

Рахунок 30 "Каса" має такі субрахунки:

301 "Каса в національній валюті";

302 "Каса в іноземній валюті".

За дебетом рахунка 30 "Каса" відображується надходження грошових коштів у касу підприємства, за кредитом - виплата грошових коштів із каси підприємства.

На підприємствах, де працюють операційні каси (продаж квитків, оплата послуг зв'язку, обмін валют тощо), відкриваються субрахунки "Операційна каса в національній валюті" та "Операційна каса в іноземній валюті".

47. Облік розрахунків з різними дебіторами

У господарсько-фінансовій діяльності підприємства значне місце займають розрахунки з працівниками підприємства за розрахунками з батьками дітей, що перебувають на утриманні в дитячих установах. Здійснюються інші розрахунки, наприклад, оренда приміщень, автомобілів, землі, розрахунки з квартиронаймачами (якщо вони залишилися на балансі господарства) та за комунальні послуги.

Для обліку названих розрахунків планом рахунків передбачено субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами", в розвиток якого сільськогосподарські підприємства можуть відкривати такі групи аналітичних рахунків:

1. "Розрахунки з квартиронаймачами";

2. "Розрахунки з батьками дітей, що перебувають у дитячих закладах підприємства";

3. "Розрахунки з громадянами за продукцію, тварин і птицю, що вирощуються за договорами";

4. "Розрахунки з громадянами за прийняті від них продукцію, тварин і птицю для реалізації";

5. "Розрахунки з іншими дебіторами".

За журнально-ордерною формою обліку для розрахунків з квартиронаймачами передбачена "Відомість аналітичного обліку розрахунків з мешканцями квартир та гуртожитків" (ф. № 3.2). При нарахуванні заборгованості з квартиронаймачів дебетується субрахунок 377 і кредитується субрахунок 719 "Інші доходи від операційної діяльності", а при погашенні заборгованості - дебетується рахунок 30 "готівка в касі" або 66 "Розрахунки за виплатами працівникам".

Для обліку розрахунків з громадянами за продукцію, тварин і птицю відкриваються окремі аналітичні рахунки в межах субрахунка 377 "Розрахунки з іншими дебіторами".

При передачі громадянам молодняку тварин або птиці на вирощування, або наданні грошових авансів, кормів та інших матеріалів слід дебетувати субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" і кредитувати рахунки 30 "готівка в касі", 31 "Рахунки в банках", 20 "Виробничі запаси" та інші. На вартість одержаного від громадян приросту живої маси молодняку тварин та птиці за цінами, що обумовлені договором, дебетується рахунок 21 "Поточні біологічні активи" і кредитується субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами". Різниця між вартістю приросту живої маси і сумою одержаного громадянами грошового авансу, вартість кормів і інших виробничих запасів відображається за дебетом субрахунка 377 і кредитом рахунка 30 "Готівка в касі" або 31 "Рахунки в банках". Прийняту худобу, птицю та сільськогосподарську продукцію оприбутковують так: дебетуються рахунки 21 "Поточні біологічні активи" та 27 "Продукція сільськогосподарського виробництва" і кредитується субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами".

Регістром аналіт. обліку є відомість 3.2, регістром синт. обліку є Ж-О 3б.