Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

21.Дивитись пит.9

22.Меморіально-ордер.Форма обліку

Меморіально-ордерна форма обліку в Україні виникла у 1928- 1930 рр. Вона передбачає за всіма без винятку операціями складання проводок у меморіальних ордерах на підставі первинних документів або накопичувальних відомостей. Меморіальний ордер оформляють на спеціальному бланку, який перевіряє і підписує головний бухгалтер або його заступник. У меморіальних ордерах коротко описується зміст господарської операції або дається посилання на документ, приводиться рахункова формула, тобто зазначається шифр кореспондуючих рахунків і сума обороту.

Нині меморіальні ордери мають постійні номери, що дає можливість складати на кожну групу однотипних операцій лише один меморіальний ордер за місяць. Зберігаються меморіальні ордери разом із підшитими до них документами.

При меморіально-ордерній формі бухгалтерського обліку хронологічний запис операцій відокремлений від систематичного. Хронологічний запис ведуть у спеціальному реєстрі - реєстраційному журналі, який передбачений для порядкової нумерації меморіальних ордерів, контролю за їх збереженням.

Записи групують у реєстрі синтетичного обліку - Головній книзі. У ній фіксують номери меморіальних ордерів, проставляють дату їх оформлення і суми за операціями.

Обороти за кожним синтетичним рахунком як за дебетом, так і за кредитом розділяють на складові за кореспондуючими рахунками. У Головній книзі реєструють тільки поточні обороти, які підсумовують за місяць за дебетом і за кредитом кожного рахунка в розрізі кореспондуючих рахунків. Сальдо за рахунками у Головній книзі не виводиться.

По закінченні місяця на підставі даних Головної книги складають оборотну відомість за синтетичними рахунками (або пробний баланс). Відповідні підсумки оборотної відомості звіряють з підсумками записів у реєстраційному журналі. 

Аналітичний облік ведуть у книгах, картках, на вільних аркушах. Картки і вільні аркуші реєструють у реєстрах. Аналітичний облік касових операцій здійснюється тільки в Касовій книзі. Записи в реєстри аналітичного обліку ведуть безпосередньо з первинних документів, підшитих разом із меморіальними ордерами. По закінченні місяця за аналітичними рахунками підбивають підсумки і складають оборотні або сальдові відомості.

Перевірка правильності аналітичного і синтетичного обліку здійснюється шляхом складання оборотних відомостей за рахунками аналітичного обліку з відповідними сумами оборотної відомості за синтетичними рахунками.

Меморіально-ордерна форма відрізняється простотою і гнучкістю побудови синтетичних і аналітичних реєстрів, що дозволяє рівномірно розподілити обсяг роботи між працівниками бухгалтерії. Можливе широке використання засобів обчислювальної техніки. Все це забезпечило значне поширення меморіально-ордерної форми обліку.

Проте меморіально-ордерній формі обліку притаманні суттєві недоліки. Багато часу займають підрахунки підсумків і взаємна звірка реєстрів синтетичного і аналітичного обліку, які в основному здійснюють у найбільш напружені періоди - наприкінці облікового циклу.