Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

19.План рах.Б/о

План рахунків - це системати30ваний перелік рахунків, який визначає організацію всієї системи поточного бухгалтерського обліку на підприємствах, в організаціях та установах. Зміна кількості, змісту і призначення рахунків зумовлює зміну плану рахунків.

Відповідно до Програми реформування бухгалтерського обліку, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. № 1706, Мінфіном України - нака30м від 30 листопада 1999 р. №291 затверджено План рахунків бухгалтерського обліку.

Планом визначені синтетичні рахунки (рахунки першого порядку) і субрахунки до них (рахунки другого порядку). Синтетичні рахунки і субрахунки до них у цьому Плані рахунків згруповані у такі класи:

1. Необоротні активи; 2. Запаси; 3. Кошти, розрахунки та інші активи; 4. Власний капітал і забезпечення зобов'язань; 5. Довгострокові зобов'язання; 6. Поточні зобов'язання; 7. Доходи і результати діяльності; 8. Витрати за елементами; 9. Витрати діяльності.

В окремий клас "0" виділено позабалансові рахунки та субрахунки до них. На позабалансових рахунках має вестися облік активів, які не належать суб'єкту господарювання, а знаходяться на його відповідальному зберіганні або використовуються ним на правах оренди. Нині діючий План рахунків містить 80 синтетичних рахунків, 73 з яких призначено для всіх видів діяльності. Залишки рахунків класів 1-3 відображуються у розділах активу балансу а залишки рахунків класів 4-6 - у розділах пасиву балансу. За даними рахунків класу 7-9 без додаткових вибірок може бути складено Звіт про фінансові результати. Рахунки класу "0" містять інформацію, розкриття якої передбачено у примітках до фінансових звітів. Окрім того, аналітичний облік у межах рахунків запасів, витрат і доходів дає можливість здійснювати калькулювання собівартості продукції, контроль витрат і визначати результати діяльності за центрами відповідальності.

20.Облік коштів на інших рах.У банку

Сільськогосподарські підприємства можуть відкривати у банках також інші рахунки, кошти яких використовуються для різних операцій цільового характеру. Для їх обліку призначений рахунок 31 "Рахунки в банках" субрахунок 313 "Інші рахунки в банку в національній валюті". В межах субрахунка 313 можуть бути відкриті такі рахунки:

- "Рахунки в банках за коштами на капітальні інвестиції";

- "Акредитиви та особливі рахунки з вантажообороту";

- "Інші рахунки в банках".

Регістром синтетичного обліку коштів, що знаходяться на рахунках в банку є Журнал-ордер 1 і Відомість 1.2.

Ж-о складається на підставі кредитової розшифровки виписок банку, а Відомість 1.2 на підставі дебетової розшифровки виписок банку.

У відомості відображається наявність грошових коштів на рахунках в банку на початок і кінець звітного періоду. При чому залишок на початок звітного періоду повинен дорівнювати вхідному залишку першої виписки банку звітного періоду. Залишок коштів на кінець звітного періоду повинен дорівнювати сумі вихідного залишку останньої виписки.

  1. Погашена поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями 61/31

  2. Перераховані кошти постачальникам і підрядникам 63/31

  3. Виставлено акредитив з поточного рахунку 313/311

  4. Погашені відсотки за користування позичкою 684/31

  5. Перераховані кошти іншим кредиторам 685/31