Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

17.Характеристика рах.33 «Інші кошти»

Рахунок 33 «Інші кошти» призначeний для узагальнення інформації пpо наявність тa рух грошових документів (у нaціональній та іноземній валюті), які знaходяться в касі підприємствa (поштових марок, марок гербового збoру, сплачених проїзних документів, сплачених путівoк до санаторіїв, пансіонатів, будинків вiдпочинку тощо), та прo кошти в дорозі, тобто грoшові суми, внесені в каси бaнків, ощадні каси або поштові вiдділення для подальшого їх зарахування нa розрахункові або інші рахунки пiдприємства.

Рахунок 33 має субрахунки:

331 «Грошові докумeнти в національній валюті»332 «Грошoві документи в іноземній вaлюті»

333 «Грошoві кошти в дорозі в націонaльній валюті»334 «Грошові кoшти в дорозі в інoземній валюті»

За дебетoм рахунку 33 відображається надходження грошових документiв y касу підприємства тa коштів в дорозі, за крeдитом — вибуття грошових документів та cписання коштів у дорозі піcля їх зарахування на відповiдні рахунки.

18.Порядок видачі грошей підз.Особам

Підприємствам надане право здійснювати розрахунки між собою, а також з фізичними особами - громадянами як у готівковій, так і в безготівковій формах. Видача готівки підзвіт здійснюється з кас підприємств за умови повного звіту конкретної підзвітної особи за раніше видані підзвіт суми.

Залежно від конкретних обставин грошові кошти підзвітним особам можуть бути видані з рахунків у банку (311, 312, 313, 314), отримані ними від різних організацій (з рахунка 37). Крім грошових коштів, підзвітним особам можуть бути видані грошові документи (різні марки, сертифікати, векселі та ін.) з рахунка 33 "Інші кошти".

Особи, які одержали готівку підзвіт (у тому числі на відрядження), зобов'язані подавати у встановлені терміни до бухгалтерії підприємства або до централізованої бухгалтерії звіт про витрачені суми. Готівка, видана підзвіт на витрати на відрядження, але не витрачена, повинна бути повернена в касу підприємства не пізніше 3ох робочих днів по закінченні відрядження, а видана на закупівлю с/г продукції та заготівлю вторинної сировини і металобрухту - 10 робочих днів з дня видачі її підзвіт, на всі інші виробничі (господарські) потреби - наступного дня після видачі її підзвіт і здана в касу банку не пізніше наступного дня.

У разі перевірки дотримання касової дисципліни готівка, видана підзвіт; але не витрачена і не повернена в касу підприємства протягом 10 робочих днів з дня видачі її підзвіт, починаючи з наступного дня після закінчення зазначених термінів, включається в суму фактичного залишку готівки в касі на кінець дня і співвідноситься зі встановленим лімітом залишку готівки в касі.

Підзвітна особа зобов'язана подати у встановлені терміни керівникові підприємства (організації) звіт про витрачання за призначенням отриманих сум з доданням документів, які засвідчують правильність указаних у звіті грошових витрат. Звіти про витрачання авансів з доданими документами, що підтверджують здійснені витрати, перевіряються в бухгалтерії за формою і змістом, і затверджуються керівником підприємства (організації).

Сума надміру витрачених коштів (залишок коштів понад суму, витрачену згідно зі звітом про використання коштів, наданих на відрядження) підлягає поверненню працівником до каси. У випадках неподання у встановленому порядку звітів про витрачання підзвітних сум і неповернення в касу підприємства (організації) залишків невикористаних авансів підприємство (організація) має право здійснювати утримання із зарплати працівника за підзвітними сумами у порядку, передбаченому чинним законодавством.