Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

53. Документи, на підставі яких здійснюються безготівкові розрахунки

При здійсненні безготівкових розрахунків можуть застосовуватись акредитивна, інкасова, вексельна форми розрахунків, а також форма розрахунків за розрахунковими чеками та з використанням розрахункових документів на паперових носіях та в електронному вигляді.

Встановлені чіткі правила використання при здійсненні розрахункових операцій платіжних документів (інструментів):

- меморіального ордера; - платіжного доручення; - платіжної вимоги - доручення; - розрахункового чека;

- акредитива.

Розрахунки із застосуванням платіжних доручень.

Платіжне доручення оформляється платником та подається в банк, що його обслуговує, не менше чим у двох примірниках і приймається банком до виконання протягом десяти календарних днів з дати його виписки.

Банк приймає до виконання платіжне доручення за умови, якщо сума цього платіжного доручення не перевищує суму, що є на його рахунку.

Розрахунки дорученнями можуть здійснюватися:

- за фактично відвантажену/ продану продукцію (виконані роботи, надані послуги тощо);

- у порядку попередньої оплати - якщо такий порядок розрахунків установлено законодавством та / або обумовлено в договорі;

- для завершення розрахунків за актами звірки взаємної заборгованості підприємств, які складені не пізніше терміну, установленого чинним законодавством;

- для перерахування підприємствами сум, які належать фізичним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їх рахунки, що відкриті в банках;

- для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та / або державних цільових фондів;

- в інших випадках відповідно до укладених договорів та / або чинного законодавства.

Перший примірник доручення виконує функцію меморіального ордера і поміщається в документ для банку платника, другий - видається платнику з відміткою банку про одержання і виконання документа.

Платіжна вимога-доручення - це комбінований розрахунковий документ, який складається з двох частин:

- верхня - вимога постачальника безпосередньо до покупця оплатити вартість поставленої йому за договором продукції,

- нижня - доручення платника своєму банку перерахувати з його рахунка суму, проставлену в рядку "Сума до оплати прописом". Вимога-доручення заповнюється отримувачем коштів і направляється безпосередньо платнику. Платник заповнює нижню частину вимоги-доручення (тобто доручення) і здає його в обслуговуючий банк. Банк приймає до оплати вимогу-доручення в сумі, яка може бути уплачена за наявністю коштів на поточному рахунку.

Акредитив-це форма розрахунків, за якої банк-емітент за дорученням свого клієнта (заявника акредитива) зобов'язаний:

- виконати платежі третій особі (бенефіціару) за поставлені товари, виконані роботи та надані послуги;

- надати повноваження іншому банку виконати цей платіж.

Залежно від характеру акредитивної операції, що покладена банком-емітентом на виконуючий банк, він може виступати авізуючим або банком-платником. Умови та порядок проведення акредитивної форми розрахунків передбачаються у договорі між бенефіціаром і заявником акредитива. Банк-емітент може відкривати покритий та непокритий акредитиви. Акредитиви бувають відкличні та безвідкличні. Для відкриття акредитива підприємство подає банку-емітенту Заяву про відкриття аккредитива. Термін дії акредитива у банку-емітенті встановлюється покупцем у межах п'ятнадцяти днів з дня відкриття не враховуючи нормативний термін проходження документів спецзв'язком між банками. На окремому субрахунку рахунка 31 облічують також операції за розрахунковими чеками, які застосовуються для здійснення розрахунків у безготівковій формі між юридичними та фізичними особами з метою скорочення розрахунків готівкою за отримані товари, виконані роботи та надані послуги. Розрахунковий чек - це документ, що містить письмове розпорядження власника рахунка (чекодавця) установі банку (банку-емітенту). яка веде його рахунок, сплатити чекодержателю зазначену в чеку суму коштів. Чекові книжки виготовляються на Банкнотномонетному дворі Національного банку України і вміщують у собі 10, 20 та 25 зброшурованих розрахункових чеків. Чекові книжки є бланками суворої звітності. Для чекових книжок встановлено термін дії-один рік. Чек із чекової книжки пред'являється до оплати в банк чекодержателя протягом десяти календарних днів. Для отримання чекової книжки підприємство подає до банку-емітента заяву в одному примірнику за підписом осіб, яким надано право підпису документів для здійснення грошово-розрахункових операцій.