Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

43.Облік касових операцій в бухгалтерських регістрах

Надходження і видачу грошей обліковують у Касовій книзі (тип. ф. № КО-4), записи до якої робить касир відразу після одержання або видачі грошей за кожним ордером чи документом, який його замінює. Наприкінці кожного робочого дня касир підсумовує операції за день, визначає залишок грошей у касі на наступний день і передає до бухгалтерії відривний листок касової книги з копіями записів за день та доданими прибутковими і видатковими касовими документами, як звіт касира, під розписку в касовій книзі. Підприємство веде тільки одну касову книгу.  Підприємства, за умови забезпечення належного зберігання касових документів, можуть вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп'ютерних засобів. Після закінчення календарного року касова книга на електронних носіях має передаватися для зберігання відповідно до законодавства України.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником. За наявності в підприємства кількох касирів старший касир перед початком робочого дня видає іншим касирам авансом потрібну для видаткових операцій суму готівки за власноручним підписом у книзі обліку прийнятих та виданих касиром грошей. Касири наприкінці робочого дня зобов'язані скласти звіт про одержання авансу і готівки, прийнятих (виданих) за відповідними касовими документами, і здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру за власноручним підписом у книзі обліку прийнятих та виданих касиром грошей.

Про аванси, одержані для оплати праці та виплати стипендій, касир зобов'язаний скласти звіт у встановлений термін з урахуванням дня їх одержання. До закінчення цього терміну касири зобов'язані щоденно здавати старшому касиру залишки готівки, яка не видана за видатковими відомостями. Готівка здається старшому касиру за власноручним підписом у книзі обліку прийнятих та виданих касиром грошей із зазначенням сум. За наявності в підприємства тільки одного касира облік прийнятої та виданої готівки веде цей касир.

44.Дивитись пит.50

45.Облік резерву сумнівних боргів

Сумнівний борг - це дебіторська заборгованість, щодо якої існує імовірність її неповернення боржником. П-во може створювати РСБ з віднесенням його суми на результати фінансово-господарської діяльності п-ва. Резерв утворюється на підставі інвентаризації дебіторської заборгованості по кожному сумнівному боргу в залежності від платоспроможності боржника і його можливості погасити борг. Облік РСБ здійснюється на рахунку 38. За призначенням він є регулюючим, контрарним, контрактивним, за структурою – пасивний, в активі балансу відображається з від’ємним знаком. По Кт – наявність і збільшення РСБ, по Дт використання РСБ для списання безнадійної дебіторської заборгованості.

БДЗ - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув термін позовної давності.

Регістром аналітичного обліку є відомість 3.2, синтетичного – Ж-О 3Б.

944/38- створено РСБ

38/36(377)- списана БЗД покупців (інших дебіторів) за рахунок РСБ.

36(377)/38 - в результаті зміни фін.стану дебіторів відновлюється сума їх заборгованості, яка раніше визначалася безнадійною по покупцям (ін. дебіторам)

38/716 – корегується сума нарахованого резерву після погашення раніше списаної БДЗ.

949/372 – списана БДЗ підзвітних осіб

949/375 - списана БДЗ МВО за завданими збитками