Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Налоговая система.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

Тема 7 система керування державною податковою службою в україні План

7.1 Структура системи управління державною податковою службою

7.2 Задачі й основні функції державних податкових адміністрацій

7.3 Права, обов’язки і відповідальність посадових осіб

7.4 Посадові особи державних податкових адміністрацій, їх правовий і соціальний захист

7.1 Структура системи керування Державною податковою службою

Система керування оподатковуванням в Україні являє собою єдину централізовану систему, побудовану за принципом багаторівневої ієрархічної організації. Кожен рівень має свої функції і специфіку.

Статус Державної податкової служби в Україні, її функції і правові основи діяльності регулюються Законом України «Про Державну податкову службу в Україні» і постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення діяльності Державної податкової адміністрації України».

Органом (суб’єктом) керування системою оподатковування в Україні є Державна податкова адміністрація, що складається з підрозділів, що здійснюють методичне керівництво і контроль за оподатковуванням по видах (галузям) податків.

До обласного рівня відносяться державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополеві.

Районний рівень охоплює територіальні державні податкові адміністрації, міські державні податкові адміністрації, міжрайонні територіальні податкові адміністрації, районні державні податкові адміністрації.

Територіальні державні податкові адміністрації створені на базі районних і міських податкових адміністрацій у містах обласного підпорядкування.

В обласних центрах і містах обласного підпорядкування, у яких кількість районів не перевищує трьох, районні державні адміністрації не створюються, їхні функції виконує міська державна податкова адміністрація.

На базі об’єднання державних податкові адміністрації, що здійснюють контроль за незначною кількістю платників податків, створені міжрайонні територіальні податкові адміністрації.

Очолює Державну податкову адміністрацію України Голова, що знаходиться на посаді міністра.

Державні податкові адміністрації Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополеві очолюються головами, що призначаються і звільняються з посади Президентом України з подачі Голови Державної податкової адміністрації України.

Голови державних податкові адміністрації районного рівня призначаються на посаду і звільняються з посади відповідно головами державних адміністрацій в областях, містах.

Державна податкова адміністрація діє при Міністерстві фінансів України.

Державні податкові адміністрації співробітничають з фінансовими органами, установами банків, судами й арбітражними судами. Службою безпеки України, органами внутрішніх справ і прокуратури.

Витрати на утримання Державних податкових адміністрацій визначаються Кабінетом Міністрів України і фінансуються з державного бюджету.

Державні податкові адміністрації можуть направляти на розвиток матеріально-технічної бази 30% донарахованих і стягнених за результатами документальних перевірок сум податки, інших платежів і внесків, фінансових санкцій (за винятком сум, повернутих платникам відповідно до їхніх позовів і державну податкову адміністрацію на підставі рішень чи суду арбітражного суду й в інших випадках, передбачених законодавством).

Державні податкові адміністрації є юридичними особами, мають самостійні кошториси витрат, поточні рахунки в установах банку і печатку з зображенням Державного герба України і своїм найменуванням.