Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Налоговая система.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

7.4 Посадові особи державних податкових адміністрацій і їх правовий і соціальний захист

Посадовою особою державної податкової адміністрації може бути особа, що має освіту за фахом і відповідає кваліфікованим вимогам, установленим Міністерством фінансів України. Під час прийняття на роботу посадовій особі може бути встановлений іспитовий термін від шести місяців до одного року. На роботу в державні податкові адміністрації не приймаються особи, що були засуджені за здійснення навмисних злочинів. Посадові особи державних податкових адміністрацій не мають права займатися підприємницькою діяльністю, а також працювати за сумісництвом на підприємствах, в установах і організаціях (крім наукової і викладацької діяльності). Посадові особи державних податкових адміністрацій підлягають атестації. Порядок атестації встановлюється Головною державною податковою адміністрацією України. Посадовим особам державних податкових адміністрацій привласнюються спеціальні звання:

  • головний державний радник податкової служби;

  • державний радник податкової служби I рангу;

  • державний радник податкової служби II рангу;

  • державний радник податкової служби III рангу; радник податкової служби I рангу; радник податкової служби II рангу;

  • радник податкової служби III рангу;

  • інспектор податкової служби I рангу;

  • інспектор податкової служби II рангу;

  • інспектор податкової служби III рангу.

Положення про спеціальні звання і порядок їхнього присвоєння, розмір надбавок за звання затверджується Кабінетом Міністрів України.

Покладання на посадових осіб державних податкових адміністрацій обов’язків, не передбачених законодавчими актами України, забороняється.

Держава гарантує захист життя, здоров’я, честі, достоїнства і майна посадових осіб державних податкових адміністрацій і членів їхніх родин від злочинних посягань і інших протиправних дій.

Образа посадової особи державних податкових адміністрацій, погроза убивства, насильства, знищення майна і насильницькі дії щодо посадової особи державної податкової адміністрації, а також навмисне знищення чи ушкодження його майна й інші протиправні дії спричиняють установлену законом відповідальність.

У випадку загибелі посадової особи державної податкової адміністрації під час виконання службових обов’язків, родині загиблого чи його утриманців виплачується одноразова допомога у розмірі десятирічної заробітної плати загиблого відповідно до останньої посади, що він займав, за рахунок коштів державного бюджету з наступним стягуванням цієї суми з винної особи.

У випадку нанесення посадовій особі державної податкової адміністрації тяжких тілесних ушкоджень під час виконання їм службових обов’язків, що не дозволяють у майбутньому займатися професійною діяльністю, йому виплачується одноразова допомога у розмірі п’ятилітньої заробітної плати відповідно до його останньої посади за рахунок коштів державного бюджету з наступним стягуванням цієї суми з винної особи.

У випадку нанесення посадовій особі державної податкової адміністрації менш тяжких тілесних ушкодженні під час виконання їм службових обов’язків, йому виплачується одноразова допомога у розмірі річної заробітної плати відповідно до його останньої посади за рахунок коштів державного бюджету з наступним стягуванням цієї суми з винної особи.

Рішення про виплату одноразової допомоги приймається головою державної податкової адміністрації за місцем роботи потерпілого на підставі обвинувального вироку суду, постанови слідчих органів чи прокурора про закриття кримінальної справи по нереабілітуючих підставах чи про призупинення попереднього слідства.

Збитки, нанесені майну посадової особи державної податкової адміністрації чи членів його родини в зв’язку з виконанням їм своїх службових обов’язків, відшкодовуються в повному розмірі за рахунок коштів державного бюджету з наступним стягуванням цієї суми з винних осіб.

Відшкодування збитків, нанесених майну посадової особи державної податкової адміністрації чи членів його родини, проводиться на підставі рішення чи вироку суду.

Для обліку фактичних витрат, зв’язаних з виплатою сум одноразової допомоги і відшкодуванням збитку, нанесеного майну особи державної податкової адміністрації чи членам його родини, для державних податкових адміністрацій у відділеннях банків відкриваються спеціальні рахунки.

Посадові особи державних податкових адміністрацій підлягають обов’язковому державному особистому страхуванню за рахунок коштів державного бюджету на випадок загибелі чи смерті на суму десятилітньої заробітної плати на їхній останній посаді, а у випадку поранення, контузії, травми чи ушкодження, захворювання чи інвалідності, що наступило в зв’язку з виконанням службових обов’язків, — у розмірі від шестимісячної до п'ятилітньої заробітної плати на їхній останній посаді (у залежності від ступеня втрати працездатності).