Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Налоговая система.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

Тема 1. Роль податків в економічній системі суспільства План

1.1 Становлення і розвиток оподатковування

1.2 Загальні і часткові теорії податків

1.3 Податки і бюджетний процес

1.4 Функції податків

1.5 Сукупність принципів оподатковування

1.6 Політика податків. Сучасні проблеми і тенденції

1.1 Становлення і розвиток оподатковування

Податкова система виникла одночасно з появою держав. Перший етап розвитку оподатковування (древній світ і середні століття) характеризується неорганізованістю і випадковим характером цього процесу. Податки існували у виді безсистемних платежів, переважно в натуральній формі. Внаслідок зміцнення товарно-грошових відносин податки приймали в основному грошову форму.

У Європі до XVII в. розвиті системи оподатковування були відсутні, але до кінця століття податки стають основним джерелом дохідної частини бюджету багатьох держав. У цей другий період розвитку оподатковування з’являються системи, що включають прямі і непрямі податки.

Проблеми теорії і практики оподатковування почали розроблятися в Європі в останній третині XVIII в. Основоположник теорії оподатковування – шотландський економіст і фінансист А. Сміт (1723 - 1790 р.), автор книги «Дослідження про природу і причини багатства народів» (1776 р.).

Третій період розвитку зв’язаний зі становленням науково-теоретичних поглядів на природу оподатковування. Після першої світової війни були проведені науково обґрунтовані податкові реформи і закладено фундамент сучасної податкової системи.

Сучасний період розвитку оподатковування характеризується більш глибоким теоретичним обґрунтуванням його проблем. У 80-і рр. XX ст. одержала визнання бюджетна концепція, відповідно до якої податкові надходження є продукт двох факторів — податкової ставки і податкової бази. У 80 — 90-і рр. промислові країни з розвинутою ринковою економікою провели податкові реформи, спрямовані на удосконалення систем прямих і непрямих податків, стимулювання ділової активності.

Початок 90-х рр. – це період відродження і формування податкової системи Росії. Податки замінили існуючу систему планового розподілу прибутку підприємств. Держава стала впливати на розвиток процесів у суспільстві за допомогою оподатковування.

Однак дотепер не існує ідеальних податкових систем. В усіх країнах ведуться теоретичні пошуки наукового обґрунтування податкової політики і практичні пошуки ефективної і справедливої методики оподатковування. Для досягнення цих цілей необхідно в першу чергу знання податкових теорій.

1.2 Загальні і приватні теорії податків

Податкова теорія — це система наукових знань про суть і природу податків, їхньої ролі і значенні в житті суспільства. Податкові теорії являють собою моделі побудови податкових систем держави з різним ступенем узагальнення.

Існують узагальнені розробки (загальні теорії податків) і дослідження з окремих питань оподатковування (часткові теорії податків).

Загальні теорії податків відбивають призначення оподатковування в цілому. Коротко охарактеризуємо загальні теорії, починаючи із середніх століть (табл. 1.1).

Суть теорії обміну — безоплатний характер оподатковування, тобто, сплачуючи податок, громадяни купують у держави послуги по охороні, підтримці порядку й ін.

Відповідно до атомістичної теорії як різновиду попередньої, податок — результат договору між сторонами, по якому підданий вносить державі плату за різні послуги. Ніхто не може відмовитися від податків, що є платою громадян за одержувані вигоди. Відповідно до теорії насолоди податки — це ціна, що сплачується громадянином за одержувані задоволення від суспільного порядку, справедливого правосуддя, володіння власністю.

Теорія податку як страхової премії розглядає податки як платіж, що сплачується на випадок настання якого-небудь ризику. Платник податків як комерсант у залежності від доходів страхує свою власність від війни, стихійного лиха, пожежі і т. ін.

Прихильники класичної теорії розглядають податки як один з видів державних доходів, що повинні покривати витрати по утриманню уряду. При цьому яка-небудь інша роль (наприклад, регулювання економіки) податкам не приділяється; мито і збори не розглядаються як податки.

Таблиця 1.1 - Загальні теорії податків

Назва

Період

Основоположники

Теорія обміну

Середні століття

-

Атомістична теорія

Епоха Освіти

С. де Вобан, Монтеск’є, Гоббс, Вольтер, Мірабо

Теорія насолоди

Перша половина XIX ст.

Ж Сімонд де Сісмонді

Теорія податку як страхової премії

Перша половина XIX ст.

Дж Мак-Куллох, А. Тьєр

Класична теорія

Друга половина XVIII – перша половина XIX ст.

А Сміт, Д. Рікардо

Кейнсіанська теорія

Перша половина XX ст.

Дж. Кейнс

Монетаристська теорія

в. . 50-і рр. XX ст.

М Фрідман

Теорія економіки пропозиції

Початок 80-х рр. XX ст.

М. Берні, Г. Стайн, А. Леффер

Центральна ідея кейнсианської теорії полягає у тому, що податки — це головний важіль регулювання економіки й один з доданків її розвитку. При цьому великі заощадження як пасивне джерело доходу заважають росту економіки, тому їх варто вилучати за допомогою податків.

На кількісній оцінці грошового обігу заснована монетаристська теорія, відповідно до якої податки поряд з іншими компонентами впливають на звертання, вилучаючи зайву кількість грошей (а не заощаджень, як у кейнсіанській теорії) і тим самим знижуючи кількість несприятливих факторів для розвитку економіки.

Теорія економіки пропозиції в більшому ступені, чим дві попередні, розглядає податки як один з важливих факторів економічного розвитку і регулювання. Відповідно до цієї теорії зниження податкового тягаря приводить до бурхливого росту підприємницької й інвестиційної діяльності.

До приватних теорій податків відносяться теорія співвідношення прямого і непрямого оподатковуванні, теорія єдиного податку, теорія пропорційного і прогресивного оподатковування і теорія перекладання податків (табл. 1.2).

Таблиця 1.2 – Приватні теорії податків

Назва

Період

Суть теорії

Теорія співвідношення прямого і непрямого податку

Раніше середньовіччя

Податкові системи будуються на прямому оподатковуванні, непрямі податки вважаються шкідливими

Кінець середніх століть

Податкові системи будуються на непрямому оподатковуванні

Кінець XIX ст.

Необхідно підтримувати баланс між прямими і непрямими податками

Теорія єдиного податку

Різні часи

Єдиний податок – це єдиний, винятковий податок на визначений об’єкт оподатковування

Теорія пропорційного і прогресивного оподатковування

Різні часи

Податкові ставки встановлюються в єдиному чи відсотку збільшуються в міру росту доходу платника податків

Теорія перекладання податків

Середина XVII ст.

Розподіл податкового тягаря можливо лише в процесі обміну.