Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.16 Mб
Скачать

10.5. Перевезення

1. Чинним законодавством, що регулює відносини за дого­вором перевозки вантажу, встановлений перелік документів-доказів, які є підставою для покладення на перевізника відповідальності за втрату, псування, пошкодження або недо­стачу вантажу. Отже ніякі інші документи не можуть підтвер­джувати обставини, що є підставою для покладення на пе­ревізника відповідальності за незбереження вантажу.

[п.2.2 Роз'яснення від25.02.92р. № 01-6/244 «Про деякі питання прак­тики застосування Арбітражного процесуального кодексу України»].

2. Відповідно до статті 365 Цивільного кодексу України і статті 159 Статуту автомобільного транспорту Української РСР до пред'явлення автотранспортному підприємству позо­ву, що пов'язаний з втратами, недостачами, псуванням або по­шкодженням вантажу, розрахунками за перевозку, стягненням штрафів, а також з інших підстав, які випливають з цього Ста­туту, обов'язкове пред'явлення до нього претензії. Позови мо­жуть бути пред'явлені до автотранспортного підприємства вантажовідправником чи вантажоодержувачем тільки у ви­падках повної або часткової відмови задовольнити їх пре­тензію або неодержання у передбачені статтею 166 Статуту строки відповіді на претензію.

[п.1.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

3. Питання про те, кому належить право на звернення з претензією та позовом, пов'язаними з перевезенням вантажів, вирішується в залежності від предмета спору. Так, відповідно до статті 160 Статуту у випадках втрати вантажу таке право надане вантажовідправнику або вантажоодержувачу, а при не­достачі, псуванні чи пошкодженні вантажу - вантажоодержу­вачу. Щодо претензії та позовів про стягнення штрафу за про-строчку в доставці вантажу при міжміських перевезеннях (стаття 138 Статуту), то право на пред'явлення претензій та позовів також надане вантажоодержувачу.

[п.1.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

319

4. Стаття 163 Статуту передбачає можливість передачі пра­ва на пред'явлення претензій та позовів, зокрема вантажоодер­жувачем вантажовідправнику і навпаки, що засвідчується пе-реуступочним написом на товарно-транспортному документі (параграф 5 розділу 10 Правил перевезень вантажів авто­мобільним транспортом. Переуступка такого права може мати місце за попередньою згодою іншої сторони. Оформлення пе-реуступки права окремим листом чинним законодавством не передбачено. Однак, якщо автопідприємство, незважаючи на недодержання правил оформлення переуступки права, прий­няло і розглянуло претензію по суті, воно не може потім поси­латися на те, що позов пред'явлений неналежним позивачем.

[п.1.3 Роз'яснення від 21.07.92 p. № 01-6/S56 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

5. Претензії, що випливають з перевезення вантажів, пред'являються автотранспортному підприємству, що видав вантаж, а в разі повної його втрати - автотранспортному підприємству, яке прийняло вантаж до перевезення (стаття 161 Статуту).

[п.1.6 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»}.

6. Перевезення вантажів у міжміському сполученні з за­вантаженням у вантажовідправника і вивантаженням у ван­тажоодержувача (система наскрізного руху) здійснюється через обласні транспортно-експедиційні підприємства, які виписують товарно-транспортні документи (пункти 7 та 8 Положення про організацію і виконання міжміських та міжреспубліканських перевозок вантажів автомобільним транспортом в УРСР, затверджене наказом Міністерства ав­томобільного транспорту України від 14.07.86 р. № 159). От­же, автотранспортним підприємством, що прийняло вантаж до перевезення, вважається обласне транспортно-експе­диційне підприємство, до якого у випадку повної втрати ван­тажу слід пред'являти претензію.

[п.1.6 Роз'яснення від 21.07.92 р. 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

320

7. Якщо приймання вантажу до перевезення здійснило ав­тотранспортне підприємство без оформлення через обласне транспортно-експедиційне підприємство, претензії і позови про втрату вантажу належить пред'являти до цього автотранс­портного підприємства - володільця автомобіля.

[п.1.6 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

8. Відповідно до статті 127 Статуту автотранспортні підприємства (у тому числі транспортно-експедиційні), ванта­жовідправники та вантажоодержувачі несуть матеріальну відповідальність за порушення зобов'язань, що випливають з договору перевезень вантажів, на підставі Статуту. Будь-які угоди між ними, що мають на меті змінити відповідальність або звільнити від відповідальності, покладеної на них Стату­том або Правилами, не мають сили. Таким чином, автотранс­портні підприємства вантажовідправників і вантажоодержу­вачі в разі невиконання або неналежного виконання зо­бов'язань, що випливають із Статуту, несуть матеріальну відповідальність в межах, передбачених відповідними його статтями (стаття 153 Статуту).

[п.3.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

9. За загальними нормами цивільного законодавства особа, яка не виконала зобов'язання або виконала його неналежним чином, несе майнову відповідальність лише при наявності ви­ни, крім випадків, передбачених законом (стаття 209 Цивіль­ного кодексу України).

[п.3.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

10. Щодо підстав покладання відповідальності на авто­транспортне підприємство, вантажовідправника та вантажо­одержувача, то поряд із застосуванням принципу вини, Статут передбачає випадки, коли встановлену ним відповідальність зазначені особи несуть незалежно від їх вини.

[п.3.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

212-304 321

11. Дослідження наявності або відсутності вини необхідне при вирішенні питання про покладання на автотранспортне підприємство відповідальності за втрату, недостачу, псування або пошкодження вантажу (статті 133 та 134 Статуту). Тільки за наявності вини автотранспортного підприємства на нього може бути покладена відповідальність за прострочку в до­ставці вантажу (стаття 138 Статуту).

[п.3.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Яро деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

12. Як приклад застосування майнової відповідальності ав­тотранспортного підприємства і вантажовідправника без вини можна навести стягнення з них штрафу за невиконання зо­бов'язання щодо обсягів належного до перевезення вантажу, оскільки стаття 132 Статуту передбачає вичерпний перелік обставин, за якими вони звільняються від відповідальності за вказане порушення.

[п.3.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

13. Відповідальність за прийнятий до перевозки вантаж не­се автотранспортне підприємство (стаття 362 Цивільного ко­дексу України та стаття 133 Статуту). Розмір цієї відповідаль­ності встановлений статтею 136 Статуту. Поряд з цим слід ма­ти на увазі таке. Відповідно до підпункту «і« пункту 7 Типово­го договору на централізований завоз (вивіз) вантажів на станції залізниць, у порти (на пристані) і аеропорти (додаток 1 до розділу 47 Правил) перевізник зобов'язаний у випадках не­достачі або пошкодження вантажу витребувати від станції (порту, пристані) комерційні та інші акти, а в разі відмови від складання акта оскаржити таку відмову у встановленому по­рядку та здійснити прийомку у відповідності з чинними інструкціями. Якщо перевізник не виконав цього обов'язку, він несе перед замовником майнову відповідальність у розмірі фактичної шкоди (пункт 15 Типового договору), тобто тих сум, які б замовник мав право стягнути з попереднього пе­ревізника або з вантажовідправника.

[п.ЗЗ Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

322

14. Відповідно до статей 140 і 165 Статуту вантаж вва­жається втраченим по закінченні ЗО діб з дня закінчення строку його доставки при міжміських перевезеннях і 10 діб з дня прий­няття вантажу при міських і приміських перевезеннях. Строки доставки вантажу і порядок їх обчислення встановлені парагра­фом 12 розділу 45 та параграфу 16 розділу 46 Правил. Таким чи­ном, якщо вантаж не доставлений в зазначені строки вантажо­одержувач (вантажовідправник) має право пред'явити до авто­транспортного підприємства, яке прийняло вантаж до перевоз-ки, претензію про відшкодування дійсної його вартості (пункт «а« статті 136 Статуту). Після пред'явлення такої претензії до­ставка перевізником частки вантажу не породжує для заявника обов'язку пред'явити нову претензію про недостачу вантажу.

[п.4.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

15. Видача вантажу провадиться автотранспортним підприємством у залежності від того, як перевізник прийняв його від вантажовідправника. Якщо вантаж прийнятий за ва­гою та кількістю місць і перевозився не за пломбами відправ­ника, автотранспортне підприємство повинно видати вантаж з перевіркою у тому ж порядку, в якому вантаж було прийнято від вантажовідправника.

[п.4.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

16. Відповідно до статті 65 Статуту вантажі, вантажі, що прибули у справних автомобілях, причепах, окремих секціях автомобіля, контейнерах і цистернах з непошкодженими пломбами відправника видаються вантажоодержувачу без пе­ревірки ваги, стану вантажу і кількість місць.

[п.4.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

17. Перевізник зобов'язаний видати вантаж з перевіркою у випадках прибуття його в несправному кузові або з пошкод­женими пломбами, а також з пломбами попутної вантажної ав­тостанції. Вантаж видається з перевіркою і тоді, коли наванта­ження здійснено автотранспортним підприємством зі складу

21'2-ЗМ

323

вантажної станції або у випадках видачі зі складу автостанції (стаття 66 Статуту).

[п.4.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

18. В усіх випадках тарні і штучні вантажі видаються з пе­ревіркою ваги і стану вантажу тільки у пошкоджених місцях.

[п.4.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

19. У залежності від того, як вантаж прийнятий до перевоз-ки, також стану транспортних засобів, у пункті призначення вирішується питання про порядок оформлення результатів ви­дачі вантажу одержувачу. Якщо відправник здав автотранс­портному підприємству для перевозки вантаж без визначення ваги і кількості, тобто в опломбованих транспортних засобах, і автомобіль, його секція, контейнер прибули у справному стані з непошкодженими пломбами відправника, вантажоодержувач у товарно-транспортній накладній своїм підписом та печаткою (штампом) засвідчує прийом вантажу (параграф 7 розділу 5 Правил). За цих обставин прийомка вантажу за кількістю та якістю провадиться одержувачем без участі перевізника відповідно до вимог Інструкції про порядок прийомки про­дукції і товарів за кількістю та якістю. Оскільки у даному ви­падку водій не уповноважений брати участь у складанні акту прийомки вантажу одержувачем, акт, складений тільки за уча­стю одержувача та водія, визнається одностороннім.

[п.4.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

20. Обставини, що можуть служити підставою для ма­теріальної відповідальності автотранспортних підприємств при автомобільних перевезеннях, стверджуються записами в товарно-транспортних документах. Якщо перевізник зо­бов'язаний видати вантаж з перевіркою ваги і кількості місць, результати видачі фіксуються в товарно-транспортному доку­менті з зазначенням обставин, перелічених у параграфі 2 розділу 9 Правил. Відповідно до параграфу 3 цього розділу Правил записи в товарно-транспортних документах, зокрема,

324

про невідповідність ваги І кількості місць вантажу, повинні засвідчуватися підписом одержувача та водія, який є пред­ставником автотранспортного підприємства.

[п.4.3 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

21. Односторонні записи як вантажоодержувача, так і водія визнаються недійсними. Тому в разі розбіжностей між одер­жувачем і водієм, а також при ухиленні водія від засвідчення факту недостачі вантажу в товарно-транспортному документі або від складання акту вантажоодержувач зобов'язаний поруч із записом про недостачу вантажу у зазначеному документі, здійснити його приймання за правилами, встановленими па­раграфом 5 розділу 9 Правил.

[п.4.3 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

22. Автотранспортне підприємство несе відповідальність за прийнятий до перевозки вантаж поки не доведе, що втрата, не­достача, псування або пошкодження вантажу сталися через обставини, яким він не міг запобігти і усунення яких від нього не залежало. Перелік цих обставин, обов'язок доведення яких покладений на перевізника, наведений у статті 133 Статуту.

[п.4.4 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

23. Якщо незбереження вантажу сталося за обставин, пе­релічених у статті 134 Статуту, обов'язок доведення вини авто­транспортного підприємства покладений на заявника пре­тензії. Зокрема, якщо одержувач прийняв вантаж від авто­транспортного підприємства за нібито справними пломбами вантажовідправника, а потім судовими або слідчими органами буде встановлено, що до видачі вантажу справність пломби не була забезпечена, автотранспортне підприємство має нести відповідальність за недостачу вантажу, встановлену одержува­чем у належному порядку.

[п.4.4 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

325

24. Згідно з параграфами 4 та 14 розділу 3 Правил пломби вантажовідправника повинні мати скорочене найменування відправника та контрольні знаки з літерним і цифровим позна­ченням. Відповідно до параграфу 15 цього розділу Правил ав­тотранспортне підприємство не повинно здійснювати переве­зення вантажу з неправильно навішеною пломбою або з неяс­ним відтиском встановлених знаків. При виявленні цих обста­вин вантажоодержувачем за його вимогою автотранспортне підприємство повинно видати вантаж з перевіркою, результати якої зазначаються в товарно-транспортному документі або в акті. У цьому випадку перевізник несе відповідальність за нез-береження вантажу доки не доведе відсутність своєї вини.

[п.4.4 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про 'деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

25. З метою встановлення причин несхоронності вантажу, що не виключає необхідності проведення експертизи пломб, вантажоодержувач повинен індивідуалізувати пломби і зберігати їх до вирішення спору про місце і причини недостачі вантажу. Індивідуалізація пломб полягає у поданні доказів їх незалежності до конкретного транспортного засобу і виклю­чення можливості доступу до пломб у період їх зберігання.

[п.4.4 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

26. Відповідно до статті 128 Статуту автотранспортні підприємства, вантажовідправники і вантажоодержувачі несуть взаємну матеріальну відповідальність за невиконання плану пе­ревезень і прийнятого до виконання разового замовлення.

[п.5.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

27. Оскільки в даний час до автотранспортних підприємств плани перевезень вантажів не доводяться, сторони несуть за­значену відповідальність за невиконання зобов'язань щодо об­сягів належного до перевезення вантажу за договором (разо­вим замовленням).

[п.5.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

326

28. При вирішенні спорів, пов'язаних з невиконанням цих зобов'язань, слід виходити з того, що статтею 128 Статуту встановлена відповідальність за невивезення вантажу у кількості, передбаченій «місячним планом«. У зв'язку з цим, до зміни цієї статті Статуту, слід виходити з того, що встанов­лений нею штраф стягується за невивезення вантажу у кількості, передбаченій договором на певний місяць. Норма­тивними актами, що регулюють вказані відносини, не передба­чено загального принципу виконання квартальних обсягів пе­ревезення вантажу рівномірно по місяцях і тому арбітражний суд не має підстав при вирішенні спору, пов'язаного зі стягнен­ням штрафу, для поділу квартального обсягу на три місяці. Та­ким чином, якщо в договорі відсутні обсяги вивезення ванта­жу по місяцях, жодна з сторін не має права на стягнення вста­новленого статтею 128 Статуту штрафу.

[п.5.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозах вантажів ав­томобільним транспортом»].

29. Виконання зобов'язань щодо кількості належного до пе-ревозки вантажу враховується в обліковій картці, яка підпи­сується автотранспортним підприємством і вантажовідправ­ником (вантажоодержувачем). На підставі цієї картки авто­транспортне підприємство після закінчення місяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, повідомляє ванта­жовідправнику (вантажоодержувачу) розрахунок належної кожній з сторін суми штрафу, які підлягають сплаті в п'яти­денний строк. Якщо вантажовідправник або вантажоодержу­вач відмовляється від підписання облікової картки, про це складається акт (параграф 5 додатка 2 до розділу 1 Правил).

[п.5.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

30. У випадку ухилення боржника від сплати штрафу, пра­во на пред'явлення до нього претензії виникає з дня закінчен­ня строку, встановленого для звірення записів в обліковій картці (параграфи 6 та 12 додатка 2 до розділу 1 Правил).

[п.5.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

327

31. Відповідно до статті 44 Статуту автотранспортні підприємства в разі неподачі з їх вини рухомого складу, перед­баченого договором місячного обсягу перевезення вантажів, зобов'язані на вимогу вантажовідправника (вантажоодержу­вача) виділяти автомобілі для поповнення недовантаження протягом наступного місяця даного кварталу. Рухомий склад, не наданий в останньому місяці кварталу, повинен бути виділений в першому місяці наступного кварталу.

[п.5.3 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

32. Порядок виділення автомобілів для поповнення недован­таження встановлюється за погодженням сторін, і потім ці авто­мобілі подаються на підставі заявок вантажовідправника (ванта­жоодержувача) (параграф 11 розділу 1 Правил). Отже, при пору­шенні цього погодженого порядку сторони несуть відпо­відальність, встановлену статтями 128,128-1 та 131 Статуту.

[п.5.3 Роз'яснення вій 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

33. Статтею 132 Статуту встановлений вичерпний перелік обставин, за якими сторони звільняються від сплати штрафу за невиконання зобов'язань щодо обсягів належного до пере­везення вантажу.

[п.5.4 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

34. При вирішенні спорів про стягнення штрафу слід мати на увазі, що: а) автотранспортне підприємство має право відмовитись від перевезення, якщо вантажовідправником пред'явлено до перевезення вантаж, не зазначений заявкою або прийнятим до виконання разовим замовленням, або з при­значенням в інший пункт (стаття 145 Статуту); б) вантаж, який був пред'явлений вантажовідправником у стані, що не відповідає правилам перевезення, і не був приведений ним у належний стан у строк, який забезпечує своєчасне відправлен­ня, вважається непред'явленим (стаття 52 Статуту); в) до вне­сення провізної плати автотранспортні підприємства, як пра­вило, вантажі до перевезення не приймають (стаття 104 Стату-

328

ту); г) подача рухомого складу, непридатного до перевезення, передбаченого договором вантажу, дорівнюється неподачі транспортних засобів (стаття 44 Статуту).

[п.5.4 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 •«Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

35. Відповідно до статті 128-1 Статуту автотранспортне підприємство, вантажовідправник несуть відповідальність за неподачу або невикористання контейнерів, що належать авто­транспортному підприємству. Таким чином, ця норма поши­рюється на випадки невиконання автотранспортним підприємством зобов'язань по завозу контейнерів, що нале­жать залізниці. За невиконання такого зобов'язання авто­транспортне підприємство несе відповідальність за статтею 128 Статуту, тобто не за кількість недоданих контейнерів, а за тонни невивезеного вантажу.

[п.6.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

36. Згідно з параграфом 19 розділу 25 Правил перевезення вантажів в універсальних контейнерах Міністерства шляхів сполучення при здійсненні транспортно-експедиційного обслу­говування за договорами між автотранспортним підприємством і залізницею відповідальність перед залізницею за затримку ЇЇ контейнерів понад встановлені норми (стаття 157 Статуту залізниць) несуть автотранспортні підприємства. Виключення з цього зроблено лише щодо відповідальності за умови відкрит­тя пунктів обміну контейнерів на підприємствах-одержувачах. Відповідно до параграфу 27 зазначених Правил у випадках за­тримки контейнерів на цих пунктах понад встановлені норми відповідальність перед залізницею несе те підприємство (ор­ганізація), у веденні якого є такий пункт обміну контейнерів.

[п.6.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

37. З набранням чинності Законом України від 3 грудня 1996 року «Про внесення зміни до Цивільного кодексу Ук­раїнської РСР» не може застосовуватися стаття 149 Статуту. Спори, пов'язані зі стягненням штрафів, передбачених стаття-

329

ми 142, 143, частиною другою статті 146, статтею 148 Статуту, вирішуються арбітражними судами на загальних підставах.

[п.6.3 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про 'деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

38. Згідно з пунктом 25 Інструкції про порядок заванта­ження у попутному напрямі підприємствами автомобільного транспорту загального користування порожніх вантажних автомобілів підприємств і організацій відповідальність за не-схоронність вантажів перед вантажовідправниками несуть автостанції, які завантажили порожні автомобілі. У свою чергу володільці автотранспорту несуть цю відповідальність перед автостанціями, які забезпечили завантаження. Таким чином, вантажоодержувачі, які не одержали вантаж або одер­жали його з недостачею, зіпсованим або пошкодженим, не мають права пред'являти претензії та позови ні до авто­станції, яка завантажила автомобілі у попутному напрямі, ні до володільця автотранспорту.

[п.7.1 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

38. Взаємовідносини сторін щодо перевезення вантажів у попутному напрямі не випливають із Статуту автомобільного транспорту. Виходячи з п. 29 зазначеної Інструкції, питання про відшкодування шкоди, заподіяної несхоронністю ван­тажів, слід вирішувати на підставі загальних норм цивільного законодавства України. Щодо порядку доарбітражного врегу­лювання спору, то з цього питання необхідно керуватись розділом 2 Арбітражного процесуального кодексу України, а не Статутом автомобільного транспорту.

[п.7.2 Роз'яснення від 21.07.92 р. № 01-6/856 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевозок вантажів ав­томобільним транспортом»].

39. Відповідно до параграфу 12 розділу 4 та параграфу 14 розділу 3 Правил перевозок вантажів визначення ваги нетто здійснюється шляхом відрахування з ваги брутто маси вагону за трафаретом (з бруса).

[Лист від 14.08.92 р. № 01-8/958 «Про результати вивчення справ, пов'язаних з недостачами вугілля при поставках та перевозках»].

330

40. Відповідно до п. 12 Інструкції про порядок прийомки продукції за кількістю, якщо продукцію одержано у декількох вагонах, вартість якої сплачена за одним розрахунковим доку­ментом, одержувач зобов'язаний перевірити кількість цієї продукції в усіх вагонах.

[Лист від 14.08.92р. № 01-8/958 «Про результати вивчення справ, пов'язаних з недостачами вугілля при поставках та перевозках»].

41. Арбітражний суд відповідальність за недостачу вугілля поклав на залізницю тільки на тій підставі, що на станції відправлення представником залізниці було підтвер­джено правильність визначення ваги вантажовідправником, про що складений акт зважування. Помилковість такого підходу до вирішення спору полягає у тому, що участь залізниці у зважуванні вантажу, завантаженого засобами відправника, відповідно до Статуту залізниці ще не є дока­зом вини перевізника у несхоронності вантажу.

[Лист від 14.08.92р. № 01-8/958 «Про результати вивчення справ, пов'язаних з недостачами вугілля при поставках та перевозках»].

42. Деякі підприємства-одержувачі залучають як пред­ставників громадськості вантажників, прийомоздаваль-ників транспортного цеху, майстрів завантаження, вагарів тощо, які за змістом Інструкції про порядок прийомки про­дукції за кількістю не можуть залучатись як представники громадськості.

[Лист від 14.08.92р. № 01-8/958 «Про результати вивчення справ, пов'язаних з недостачами вугілля при поставках та перевозках»].

43. В процесі перевезення вугілля дрібних фракцій мо­же вирівнюватися і тому констатація комерційних актів про рівномірне навантаження ще не є обставиною, яка свідчить про відсутність відповідальності перевізника за схоронність прийнятого до перевозки вантажу. Якщо на станції призначення буде встановлено, що вагон прибув за­вантажений не до повної місткості, залізниця має нести відповідальність за недостачу вантажу доки не доведе вину вантажовідправника (стаття 148 Статуту залізниць). До того ж у розпорядженні залізниці є правовий засіб, засто­сування якого усуне розбіжності щодо місця виникнення недостачі вантажу, а саме використання залізницею нада­ного їй права відмовляти у прийнятті вагонів, які недован-

331

тажені до технічних норм або повної місткості, і вимагати здійснення дозавантаження таких вагонів (параграф 36 розділу 3 Правил перевозок вантажів).

[Лист від 14.08.92 р. № 01-8/958 Про результати вивчення справ, пов'язаних з недостачами вугілля при поставках та перевозках»].

44. Прибуття вагону з відкритими люками слід розглядати як одну з ознак несхоронної перевозки, а тому згідно зі ст. 148 Статуту залізниць перевізник повинний нести відповідальність за недостачу вантажу, доки не доведе відсутності своєї вини. Та­кими доказами можуть бути, зокрема, несправність запорів, що виключає можливість закриття люка; відсутність ознак відкриття люків іззовні та ін., що повинно знайти своє відобра­ження в комерційному акті та акті технічного огляду вагона. Перевізник зобов'язаний довести, що вагон був відправлений з відкритими люками з вини вантажовідправника, а залізниця не могла виявити цього при відправленні.

[Лист від 24.12.92 р. № 01-8/1530 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з недостачами продовольчих товарів при поставках і перевозках»].

45. Вивантаження вагону залізницею з одночасною вида­чею вантажу і перевіркою його кількості передбачає водночас приймання вантажу представником одержувача або авто­транспортного підприємства загального користування, який повинен засвідчити особистим підписом обставини, зазначені в комерційному акті, та кількість вантажу. Відсутність такого підпису є порушенням вимог параграфу 10 розділу 37 Правил перевозок вантажів і не дає підстав вважати цей акт доказом вини вантажовідправника в недостачі вантажу.

[Лист від 24.12.92 р. № 01-8/1530 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з недостачами продовольчих товарів при поставках і перевозках»].

46. Якщо факт прибуття вантажу в справному вагоні за непо-шкодженими пломбами відправника повинен засвідчуватись відміткою станції призначення про видачу вантажу в порядку, пе­редбаченому ст. 65 (67) Статуту залізниць, він не може засвідчу­ватись будь-якими іншими документами, в т.ч. і довідками станції призначення. Залізниця, як це передбачено її Статутом, повинна на вимогу одержувача в гр. 6 накладної робити відмітки про порядок видачі вантажу. При вирішенні спорів, пов'язаних з

332

недостачами, коли в накладній відсутня належна відмітка про те, в якому стані отримано вантаж від органу транспорту, немає підстав покладати відповідальність за недостачу на відправника, оскільки вона могла статись внаслідок несхоронної перевозки.

[Лист від 24.12.92 р. № 01-8/1530 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з недостачами продовольчих товарів при поставках і перевозках»].

47. Передбачена статтею 52 Статуту залізниць плата за збе­реження вантажів не є штрафом, а тому арбітражний суд не має права зменшувати цю плату.

[п.9 Листа від 14.06.93р. № 01-8/672 «Про деякі питання практики за­стосування чинного законодавства при вирішенні господарських спорів»].

48. Статтею 133 Статуту залізниць України і статтею 163 Статуту автомобільного транспорту України передбачений вичерпний перелік осіб, яким кредитор має право уступити свої вимоги щодо перевізника. Таким чином, переуступку та­кого права іншим особам слід визнати протиправною.

[п.2 Роз'яснення від 14.12.93 р. № 01-6/1301 «Про деякі питання уступки вимоги і переводу боргу»].

49. Радою по залізничному транспорту держав - учасниць Співдружності 26 - 27 травня 1994 року затверджено Інструк­цію по актово-претензійній роботі на залізницях держав -учасниць Співдружності, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Естонської Республіки. Інструкція набуває чин­ності з 1 січня 1995 року. Відповідно до Статуту залізниць та Правил перевозок вантажів Інструкцією передбачений поря­док складання комерційних актів, визначення розміру фак­тичної втрати та пошкодження вантажу при перевозках, об­числення та застосування норм природної втратида гранич­них розходжень в результатах визначення маси нетто, порядок пересилки комерційних актів та розгляд претензій при пере­возках вантажів у міжнародному сполученні тощо.

[Лист від 08.12.94 р. № 01-8/891 «Про Інструкцію по актово-пре­тензійній роботі на залізницях держав-учасниць Співдружності, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Естонської Республіки»].

50. Згідно з параграфом 147 Інструкції по актово-пре­тензійній роботі на залізницях держав - учасниць Співдруж­ності, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Ес­тонської Республіки з недостачі маси вантажу, виявленої на

333

станції призначення, необхідно відрахувати норму природної втрати, встановлену для цього вантажу, та граничне розход­ження в результатах визначення маси нетто.

[Лист від 08.12.94 р. № 01-8/891 «Про Інструкцію по актово-пре-тензійній роботі на залізницях держав-учасниць Співдружності, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Естонської Республіки»].

51. Слід звернути увагу на те, що відповідно до параграфу 133 Інструкції по актово-претензійній роботі на залізницях держав -учасниць Співдружності, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Естонської Республіки, якщо згідно з транспортни­ми документами вантажоодержувачем (вантажовідправником) є структурна одиниця об'єднання (підприємства), яка не має ста­тусу юридичної особи, з претензією до залізниці має право звер­нутись об'єднання (підприємство) без оформлення переуступки такого права переуступочним написом. Інструкція не вимагає на­явності переуступочного напису і у тих випадках, коли з пре­тензією до залізниці за дорученням об'єднання (підприємства) звертається структурна одиниця, яка не є юридичною особою. Така структурна одиниця разом з документами, що обґрунтову­ють претензію, повинна додати до претензії виписку з положення про структурну одиницю, доручення або наказ об'єднання (підприємства), які свідчать про надання їй права на звернення з претензією до залізниці.

[Лист від 08.12.94 р. № 01-8/891 «Про Інструкцію по актово-пре­тензійній роботі на залізницях держав-учасниць Співдружності, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Естонської Республіки»].

52. Згідно з пунктом 33 статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» ліцензу­ванню підлягає надання послуг з перевезення пасажирів і ван­тажів. Тому, якщо такі перевезення не мають характеру послуг, що надаються іншим юридичним чи фізичним особам, а здійснюються суб'єктом господарювання виключно для забез­печення власних потреб, немає правових підстав вважати їх такими, що потребують ліцензування.

[п.2 Листа від 26.06.95 р. № 01-8/453 «Про деякі питання практики застосування окремих норм чинного законодавства при вирішенні спорів»].

53. Згідно зі статтею 372 Цивільного кодексу України та статтею 25 Декрету Кабінету Міністрів України від 10.05.93 № 47-93 «Про страхування» страхова компанія не позбавлена

334

права зворотньої вимоги (регресу) до залізниці. При визна­ченні обсягу відповідальності залізниці слід виходити з вимог статті 13 Закону України «Про транспорт» та Статуту залізниць. Відповідні претензії та позови повинні пред'явля­тись до Управління залізниці призначення.

[п.4 Листа від 07.12.95 р. № 01-8/870 «Про деякі питання практики застосування окремих норм чинного законодавства при вирішенні спорів»].

54. Частина перша статті 7 Закону України «Про транспорт» передбачає безакцентний порядок розрахунків за послуги транс­порту на основі чинних тарифів. Тому в разі надання послуг за до­говірною ціною такий порядок їх оплати застосовуватись не може.

[п.6 Інформаційного листа від 01.07.96 р. № 01-8/241 «Про деякі питання практики застосування окремих норм чинного законодавст­ва при вирішенні спорів»].

55. Статтею 5 Статуту залізниць України на Мінтранс Ук­раїни покладено розробку і затвердження Правил перевезення вантажів, Технічних умов навантаження і кріплення вантажів та деяких інших нормативних документів. До їх затвердження згідно з Постановою Верховної Ради України від 12.09.91 «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» у вирішенні спорів мають за­стосовуватись відповідні нормативні акти Союзу РСР у час­тині, що не суперечить Статуту.

[п.1 Листа від 17.04.98 р. № 01-8/142 «Про Статут залізниць України»].

56. Згідно з розділом III Статуту залізниць України взаємовідносини залізниць з вантажовідправниками та ванта­жоодержувачами будуються на договірних засадах. Форми до­говорів щодо організації перевезень встановлюються названи­ми вище Правилами.

[п.2 Листа від 17.04.98 р. № 01-8/142 «Про Статут залізниць України»].

57. Відповідальність залізниці, вантажовідправників, ван­тажоодержувачів, транспортних, експедиторських і посеред­ницьких організацій, представників вантажовідправника чи вантажоодержувача визначаються Статутом залізниць Ук­раїни та окремими договорами (розділ VII Статуту). Цим же розділом передбачено розміри відповідальності, порядок і строки звернення з претензіями та позовами, що випливають з

335

перевезень, а також порядок і строки розгляду претензій залізницею, умови, за яких залізниця звільняється від відповідальності за втрату, недостачу, псування або пошкод­ження вантажу і прострочки його доставки.

[п.З Листа від 17.04.98 р. № 01-8/142 «Про Статут залізниць України»].

58. У вирішенні питання визначення плати за користуван­ня вагонами, які належать іншим державам слід виходити з вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.96 № 1312 «Про номерний облік простою вантажних вагонів, які належать іншим державам» і Правил користування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Міністерства транс­порту України від 25.02.99 № 113, якими передбачено, зокре­ма, що ці Правила визначають порядок і умови користування вагонами і контейнерами парку залізниць інших держав.

[п.13Листа від 17.08.98р. № 01-8/314 «Про деякіпитання практики застосування окремих норм чинного законодавства у вирішенні спорів»].

59. Статут залізниць України та Правила експлуатації, номер­ного обліку і розрахунків за користування вантажними вагонами власності інших держав, затверджені 24 травня 1996 року згідно з дорученням Ради по залізничному транспорту, держав - учасниць Співдружності, Латвійської, Литовської і Естонської Республік, надають право залізницям України використовувати вагони, що належать власникам, розташованим за межами України, для пере­везення вантажів у внутрішньодержавному сполученні. Вимоги щодо такого використання вагонів містяться в розділі 1 згаданих Правил. Отже, вантажовласники, порти на підставі статті 119 Ста­туту залізниць України повинні відшкодовувати залізницям пла­ту за користування вагонами інших держав від часу прийому цих вагонів від залізниці до повернення їх після виконання вантажних операцій у порядку, визначеному Укрзалізницею відповідно до міжнародних договорів України з цих питань. Відповідний поря­док встановлено Правилами користування вагонами і контейне­рами, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 25.02.99 № 113, якими передбачено, зокрема, що ці Правила визначають порядок і умови користування вагонами і контейне­рами парку залізниць інших держав.

[п..7 Листа від 29.01.99р. № 01-8/46 «Про деякі питання практи­ки застосування окремих норм чинного законодавства у вирішенні спорів»].

336

60. На підставі статті 358 Цивільного кодексу України, статті 45 Статуту автомобільного транспорту Української РСР та розділу 14 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом України, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 № 363, розрахунки за переве­зення вантажів випливають з договору перевозки, тому відно­сини автотранспортного підприємства і замовників автотранс­порту регулюються згаданим Статутом та Правилами переве­зень вантажів. Отже, для позовів автотранспортних підприємств про стягнення заборгованості за надані послуги з перевезення вантажів слід застосовувати шестимісячний строк позовної давності, встановлений статтею 366 Цивільно­го кодексу України та статтею 168 Статуту автомобільного транспорту Української РСР. Цей строк обчислюється з дня настання події, що стала підставою подання позову.

[п.8 Листа від 29.01.99 р. JV? 01-8/46 «Про деякі питання практи­ки застосування окремих норм чинного законодавства у вирішенні спорів»].

61. Документом, який підтверджує вартість вантажу, не обов'язково повинні бути передбачені статтею 115 Статуту залізниць України рахунок або інший документ відправника. Такими доказами за змістом статті 130 названого Статуту мо­жуть бути й інші розрахункові документи, зокрема платіжні доручення на перерахування коштів. Отже, якщо розрахунки за продукцію здійснювались шляхом перерахування коштів поставщику (продавцю), який не є відправником вантажу, залізниця не має права залишати без розгляду претензію про відшкодування втрат, недостачі, псування або пошкодження вантажу тільки з тієї підстави, що до претензії не додано раху­нок відправника вантажу.

[п.3.1 Листа від 21.06.99 № 01-8/292 «Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм чинного законодавства»].

62. Згідно зі статтею 71 Статуту залізниць України (далі - Статут) взаємовідносини залізниці з іншими підприємствами щодо порядку і умов експлуатації залізничних під'їзних колій, подачі і забирання вагонів визначається договором. Статтею 76 Статуту передбачено, Що порядок розроблення та форми таких договорів вста­новлюються Правилами перевезення вантажів. До затвер-

222-3W 337

дження Міністерством транспорту України зазначених Правил взаємовідносини залізниці з контрагентами мають визначатись законодавством, чинним на момент укладан­ня відповідних договорів, та цими договорами. Залізниці також вправі на підставі угод надавати у користування суб'єктам підприємницької діяльності станційні склади і майданчики, що перебувають у їх віданні, та приймати рішення про складування за плату суб'єктами підприєм­ницької діяльності вантажів у смузі відведення, а також надавати дозвіл на будівництво тимчасових споруд (статті 9 і 12 Статуту). Розмір відповідної плати повинен встанов­люватись сторонами в договорі.

[п.3.2 Листа від 21.06.99 № 01-8/292 «Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм чинного законодавства»].

63. Накази Міністерства транспорту України від 02.02.99 № 53 «Про затвердження ставок плати за користування ваго­нами і контейнерами залізниць» та від 25.02.99 № 113 «Про за­твердження Правил користування вагонами і контейнерами» видані відповідно до чинного законодавства.

[п.3 Листа від 31.07.2000 р. № 01-8/380 «Про вирішення спорів Ви­щим арбітражним судом України (за матеріалами судової колегії Вищо­го арбітражного суду України по перегляду рішень, ухвал, постанов)»].

64. Порти повинні відшкодовувати залізницям плату за ко­ристування вагонами інших держав від часу прийому цих ва­гонів від залізниці до повернення їх після виконання вантаж­них операцій.

[п.1 Листа від 11.12.2000р. № 01-8/737 «Про практику вирішення окремих категорій спорів»].

65. Заяви суб'єктів господарської діяльності - власників під'їзних колій, які експлуатують вагони, забезпечуючи транс­портне обслуговування контрагентів (вантажовідправників, вантажоодержувачів), і водночас стверджують, що вони не по­винні вносити плату за користування вагонами, оскільки ніби­то фактично не користуються вагонами для власних госпо­дарських потреб, є безпідставними. Для цих суб'єктів, які взя­ли на себе функції приймання вагонів від залізниці, подачі їх під навантаження (розвантаження) вантажовідправникам (вантажоодержувачам) та повернення залізниці навантаже­них або порожніх вагонів, операції з вагонами є господарською

338

діяльністю і джерелом доходів. У цьому випадку саме зазна­чені суб'єкти виступають перед залізницею як користувачі ва­гонів. В інших випадках, згідно із статтею 119 Статуту залізниць, користувачами вагонів є вантажовідправники, ван­тажоодержувачі, порти, організації, установи, громадяни -суб'єкти підприємницької діяльності, які забирають вагони від залізниці своїми локомотивами або яким вагони подаються локомотивами залізниці.

[Інформаційний лист від 20.08.2001 р. № 01-8/917 «Про застосу­вання деяких норм Статуту залізниць України та Правил перевезен­ня вантажів»].

66. Факт непромивки, неочищення вагонів від залишків вантажу та сміття після вивантаження засобами одержувача засвідчується залізницею актом загальної форми, який підпи­сується особами, які беруть участь у засвідченні обставин, що стали підставою для складання акта. Відповідно до статті 35 Статуту залізниць України та підпункту 1.3 пункту 1 Правил перевезення вантажів навалом і насипом, затверджених нака­зом Міністерства транспорту України (далі - Мінтранс Ук­раїни) від 20.08.2001 № 542, промивання вагонів після виван­таження забруднювальних вантажів здійснюється одержува­чем у спеціально обладнаних місцях. Перелік таких вантажів зазначено у додатку 2 до названих Правил. У разі відсутності в одержувача умов та можливостей для промивання вагонів залізниця може виконувати ці роботи з оплатою за договором, виходячи із ставок зборів за промивання вагонів, затверджених відповідною залізницею. Статут не передбачає обов'язку ван­тажоодержувача оплачувати залізниці витрати, пов'язані з про­миванням вагонів, лише у разі подання документів, що засвідчують факт промивання вагонів. Тому вимоги щодо представлення таких документів є неправомірними. Чинним законодавством на залізницю не покладено обов'язку надання розрахункових документів, що підтверджують розмір витрат, пов'язаних з промиванням вагонів, оскільки відповідно до статті 60 Статуту ставки зборів з вантажоодержувачів за очи­щення, промивання та дезінфекцію вагонів засобами залізниць у випадках, передбачених вищеназваною статтею Статуту, за­тверджуються залізницями. Підставою для здійснення розра­хунків за надання залізницею додаткових послуг, зокрема про-

22'2-ЗМ

339

минання вагонів, згідно зі статтею 62 Статуту та з підпунктом 2.6 пункту 2 Правил розрахунків за перевезення вантажів, за­тверджених наказом Мінтрансу України від 21.11.2000 № 644, є підписана працівником станції та платником накопичувальна картка. Слід враховувати, що передбачену статтею 123 Статуту відповідальність за здавання неочищеного рухомого складу або контейнерів порти несуть не тільки у випадках, коли вони вис­тупають вантажоодержувачами, але і у випадках, коли вони не є вантажоодержувачами, а лише здійснюють вивантаження ва­гонів (при перевалці вантажу в прямому змішаному сполу­ченні, відвантаженні імпортного вантажу тощо).

[п.3.1 Інформаційною листа від 13.02.2002р. № 01-8/155 «Про де­які питання практики застосування окремих норм чинного законодав­ства у вирішенні спорів та внесення змін і доповнень до деяких інфор­маційних листів»].

67. Згідно зі статтею 119 Статуту залізниць України за ко­ристування вагонами і контейнерами залізниці ванта­жовідправниками, вантажоодержувачами, власниками під'їзних колій, портами, організаціями, установами, громадя­нами - суб'єктами підприємницької діяльності вноситься пла­та. Порядок визначення плати за користування вагонами (контейнерами) та звільнення вантажовідправника від зазна­ченої плати у разі затримки забирання вагонів (контейнерів), що виникла з вини залізниці, встановлюється Правилами ко­ристування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Мінтрансу України від 25.02.99 № 113. Під користуванням ва­гонами (контейнерами) слід розуміти використання відповідного рухомого складу певним суб'єктом господарської діяльності, у тому числі власником залізничної під'їзної колії, який безпосередньо приймає вагони (контейнери) від залізниці для виконання з ними подальших операцій, а потім повертає їх залізниці. Час користування, за який цим суб'єктом господарської діяльності вноситься відповідна пла­та, визначається від моменту прийому вагонів (контейнерів) від залізниці до моменту їх повернення залізниці. Що ж до взаємовідносин суб'єктів господарської діяльності з третіми особами-контрагентами, яких вони обслуговують (тобто без­посередньо з вантажовідправниками і вантажоодержувачами), то вони визначаються і реалізуються без участі залізниць.

340

Відповідальність перед залізницею у зв'язку з використанням вагонів (контейнерів) несе суб'єкт господарської діяльності, який приймає від неї цей рухомий склад.

[п.3.2 Інформаційного листа від 13.02.2002р. № 01-8/155 «Про де­які питання практики застосування окремих норм чинного законодав­ства у вирішенні спорів та внесення змін і доповнень до деяких інфор­маційних листів»].

68. Згідно із статтею 8 Закону України «Про залізничний транспорт» та статтею 17 Статуту залізниць України перевезення вантажів залізничним транспортом організовуються на до­говірних засадах. Форму договору про організацію перевезень вантажів і проведення розрахунків за перевезення та надані залізницею послуги встановлено Правилами розрахунків за пере­везення вантажів (додаток № 1 до пункту 2.3 названих Правил). У договорі визначаються обсяги, строки та умови надання транс­портних засобів, порядок розрахунків за перевезення та додаткові послуги, а також відповідальність за порушення зобов'язань.

[п.1.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

69. Наявність договору про організацію перевезень вантажів не звільняє вантажовідправника від обов'язку подання планів та заявок на перевезення вантажів у порядку і строки, передбачені Тимчасовим положенням про порядок місячного планування перевезень вантажів залізничним транспортом України. Цей до­говір не замінює договір на перевезення конкретного вантажу й не звільняє сторони від обов'язку укласти договір про експлуа­тацію залізничних під'їзних колій або про подачу та забирання вагонів у передбачених Статутом залізниць України випадках.

[п.1.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

70. Оскільки укладення договору про організацію переве­зень не є обов'язковим, у разі відмови однієї з сторін укласти такий договір вимоги іншої сторони про його укладання у су­довому порядку задоволенню не підлягають.

[п.1.1 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

341

71. Взаємовідносини залізниці з іншими підприємствами що­до порядку і умов експлуатації залізничних під'їзних колій, по­дачі та забирання вагонів згідно зі статтею 21 Закону України «Про залізничний транспорт» та статтею 71 Статуту залізниць України визначаються договором. Порядок розроблення та фор­ми таких договорів встановлено Правилами обслуговування залізничних під'їзних колій (додатки 1 та 2 до пункту 2.1). Поря­док виконання перевалочних операцій на під'їзних коліях морських (річкових) портів визначається договором, що укла­дається залізницею з портом за формою, яку також встановлено названими Правилами (додаток 3 до пункту 2.1). Отже, взаємовідносини залізниці з контрагентами мають визначатись Статутом, Правилами перевезення та відповідними договорами.

[п.1.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

72. У застосуванні відповідних норм господарському суду слід мати на увазі приписи статті 22 Закону України «Про залізничний транспорт» і статті 10 Закону України «Про при­родні монополії», згідно з якими залізниці не мають права відмовляти підприємствам в укладенні зазначених договорів. Тому за наявності такої відмови підприємство не позбавлене права на звернення до господарського суду з позовом про спо­нукання залізниці до укладення відповідного договору. Що ж до підприємств, то чинне законодавство не передбачає їх обов'язку укладати зазначені договори.

[п.1.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

73. Статут залізниць України і Правила обслуговування залізничних під'їзних колій не надають начальнику дирекції перевезень залізниці або начальнику станції права підписува­ти договір експлуатації залізничної під'їзної колії та договір подачі та забирання вагонів. Згідно зі статтею 77 Статуту і пунктом 3.5 цих Правил з боку залізниці договори підписує начальник залізниці (особа, що виконує його обов'язки) або особа, уповноважена начальником залізниці.

[п.1.3 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

342

74. У разі спору між залізницею та власником під'їзної колії щодо договору, підписаного начальником дирекції перевезень залізниці або начальником залізничної станції, залізниця по­винна надати господарському суду доручення на підписання договору начальником залізничної станції.

[п.1.3 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

75. Згідно з частиною другою статті 22 Статуту залізниць України та пунктами 8 і 9 Правил перевезення вантажів в універсальних контейнерах, пунктом 1.3 Правил перевезення вантажів навалом і насипом додаткові операції, пов'язані з пе­ревезенням вантажів (завантаження, розвантаження, зважу­вання, експедирування тощо), здійснюються залізницею на підставі окремих договорів.

[п.1.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

76. Залізниці вправі на підставі угод надавати у користу­вання суб'єктам підприємницької діяльності станційні склади і майданчики, що перебувають у їх віданні, та приймати рішен­ня про складування за плату суб'єктами підприємницької діяльності вантажів у смузі відведення, а також надавати дозвіл на будівництво тимчасових споруд (статті 9, 12 Стату­ту залізниць України і пункт 1.9 Правил обслуговування залізничних під'їзних колій). Розмір відповідної плати вста­новлюється сторонами у договорі.

[п.1.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

77. Накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди про перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею і одночасно є договором застави вантажу як гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення.

[п.1.5 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

343

78. Передача права пред'явлення претензій та позовів у по­рядку статті 133 Статуту залізниць України не є уступкою пра­ва вимоги у зобов'язаннях, пов'язаних з перевезенням вантажів.

[п.1.5 Роз'яснення aid 29.05.2002 p. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

79. У вирішенні спорів, пов'язаних з перевезенням ван­тажів у прямому міжнародному сполученні, слід враховувати приписи параграфа 4 статті 29 Угоди, який забороняє пред'яв­ляти претензії за однією накладною на суму до 23 швейцарсь­ких франків у разі повної або часткової втрати, зменшення ма­си, пошкодження, псування вантажу або зниження якості ван­тажу з інших підстав; на суму до 5 швейцарських франків - у разі прострочення доставки вантажу або перебору провізних платежів. Ці приписи мають застосовуватись господарським судом з урахуванням частини третьої статті 4 ГПК. Якщо суд дійде висновку, що суму відповідної претензії завищено штуч­но, у задоволенні позовних вимог слід відмовити повністю.

[п.2.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

80. Згідно зі статтею 363 Цивільного кодексу і статтями 114 і 115 Статуту залізниць України залізниця відповідає за незбе-реження прийнятого до перевезення вантажу у розмірі дійсної вартості втраченого вантажу чи в розмірі тієї суми, на яку було знижено його вартість. Вартість вантажу визначається на підставі загальної суми рахунка або іншого документа відправ­ника, який підтверджує кількість і вартість відправленого ван­тажу, зокрема, договору або контракту купівлі-продажу, спе­цифікації на вантаж, довідки відправника про кількість, ціну і вартість відправленого вантажу, підписаної головним (стар­шим) бухгалтером. Вартість вантажу, що перевозиться з оголо­шеною вартістю, визначається у такому ж порядку (пункт 4 Правил перевезення вантажів з оголошеною вартістю).

[п 2.8 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

81. У разі коли договори купівлі-продажу або поставки укла­даються між посередниками, а договір перевезення укладається

344

між першим продавцем-вантажовідправником і залізницею на доставку вантажу кінцевому покупцеві - вантажоодержувачу, документи посередників про кількість та ціну, за якими вони продали продукцію, не можуть визнаватись належними доказа­ми вартості і ціни відвантаженої продукції, оскільки залізниця несе відповідальність виходячи з вартості вантажу, визначеної на підставі документа вантажовідправника.

[п.2.8 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

82. Для подання позовів до залізниці згідно зі статтею 366 Цивільного кодексу та статтею 136 Статуту залізниць України встановлено двомісячний строк позовної давності. Перебіг цього строку починається з дня одержання відповіді на пре­тензію або з дня закінчення строку, встановленого для такої відповіді (стаття 135 Статуту). У разі коли згаданий двомісяч­ний строк пропущено з поважних причин, суд має право поно­вити цей строк на підставі статті 80 Цивільного кодексу.

[п.2.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

83. Якщо претензію не було пред'явлено, але залізниця за­лучається до участі у справі з ініціативи господарського суду, строк позовної давності обчислюється з дня, коли позивач по­винен був одержати відповідь на претензію у разі її своєчасно­го пред'явлення.

[п.2.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

84. У вирішенні спору за позовом до залізниці та ванта­жовідправника (вантажоодержувача) може виявитися, що строк позовної давності за позовом вантажовідправника (вантажоодер­жувача) менший ніж загальний строк для пред'явлення претензії та подання позову до залізниці. За цих обставин питання про по­новлення строку позовної давності за позовом до вантажовідправ­ника (вантажоодержувача) за наявності поважних причин підля­гає вирішенню господарським судом на загальних підставах.

[п.2.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

345

85. Для подання залізницею позовів до вантажовідправ­ника (вантажоодержувача), що випливають з перевезення вантажів, встановлено 6-місячний строк позовної давності (стаття 366 Цивільного кодексу та стаття 137 Статуту залізниць України).

[п.2.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

86. Строк позовної давності, встановлений статтею 31 Уго­ди про міжнародне залізничне вантажне сполучення, згідно з параграфом 4 статті 31 Угоди не підлягає поновленню судом навіть за поважних причин його пропуску.

[п.2.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

87. Статут залізниць України не надає права на звернення з позовами підприємствам, установам та організаціям залізнич­ного транспорту загального користування. Право на звернен­ня з позовами до вантажовідправників (вантажоодержувачів) за змістом статей 1 та 137 Статуту мають відповідні залізниці, а не їх дирекції, станції та інші структурні підрозділи.

[п.2.15Роз'яснення від 29.05.2002р. №04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

88. За змістом частини третьої статті 358 Цивільного ко­дексу, статті 105 Статуту залізниць України сторони несуть матеріальну відповідальність за перевезення у межах і розмірах, передбачених Статутом та окремими договорами. Тому у вирішенні спору, пов'язаного з невиконанням або нена­лежним виконанням залізницею, вантажовідправником, ван­тажоодержувачем обов'язків, що виникли у зв'язку з переве­зенням вантажів, слід враховувати, що вони несуть відповідальність лише в межах, передбачених Статутом, а у встановлених ним випадках - угодою сторін. Вимоги щодо відшкодування збитків, заподіяних невиконанням чи нена­лежним виконанням договору перевезення у розмірі більшо­му, ніж це передбачено Статутом, задоволенню не підлягають.

[п.2.16 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

346

89. За договором перевезення вантажу залізниця зо­бов'язується доставити ввірений їй відправником вантаж до пункту призначення та видати його одержувачу і несе відповідальність за збереження вантажу з моменту прийняття його для перевезення і до моменту видачі одержувачу, поки не доведе, що втрата, недостача, псування або пошкодження ван­тажу сталося внаслідок обставин, яким залізниця не могла за­побігти та усунення яких від неї не залежало (стаття 110 Ста­туту залізниць України).

[п.3.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

90. У статті 111 Статуту залізниць України наведено пе­релік обставин, наявність яких звільняє залізницю від відповідальності за втрату, недостачу, псування або пошкод­ження вантажу. Відповідно до статті 362 Цивільного кодексу залізниця може бути звільнена від відповідальності, якщо во­на доведе і інші обставини, що свідчать про відсутність її вини.

[п.3.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

92. Обставини, що можуть бути підставою для матеріальної відповідальності залізниці, вантажовідправника та вантажо­одержувача при перевезенні вантажів залізницею, засвідчуються комерційними актами або актами загальної форми, які склада­ють станції залізниць (стаття 129 Статуту залізниць України).

[п.3.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

93. Стаття 129 Статуту та пункт 2 Правил складання актів містять перелік обставин, за наявності яких залізниця повин­на скласти комерційний акт, якщо вона сама виявила зазна­чені обставини або якщо про існування хоча б однієї з них за­явив одержувач чи відправник вантажу. Форму такого акта визначено у додатку 1 до Правил складання актів. Комерційні акти у міжнародних перевезеннях складаються відповідно до угод про міжнародне сполучення.

[п.3.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

347

94. Обов'язок скласти комерційний акт виникає у залізниці лише у випадках, коли вона згідно зі статтею 52 Статуту залізниць України зобов'язана перевірити масу, кількість місць і стан вантажу.

[п.3.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

95. У разі вилучення або знищення підкарантинного ванта­жу карантинний інспектор складає акт загальної форми, у разі вилучення або знищення такого вантажу на прикордонній станції комерційний акт складається за участю представника карантинної інспекції. Витрати, пов'язані з поверненням та пе­реадресуванням підкарантинних вантажів, розкриттям та упа­куванням таких вантажів, доставкою їх до місця знезараження, стягуються на станції призначення з одержувача на підставі ак­та загальної форми про всі такі випадки та відмітки у накладній про складання такого акта (пункт 2.15 Правил перевезення вантажів, які підлягають фітосанітарному контролю).

[п.3.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

96. Відповідно до пунктів 18, 23 та 24 Правил видачі ван­тажів одержувач не може вимагати від залізниці проведення перевірки та складення комерційного акта після початку ви­вантаження, яке здійснюється на місцях загального користу­вання; коли одержувач розпочав вивантаження без представ­ника станції; у випадку видачі швидкопсувних вантажів, що прибули в справних рефрижераторних вагонах без порушення граничного терміну перевезення і режиму обслуговування.

[п.3.3 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

97. Згідно з пунктом 12 Правил видачі вантажів ко­мерційний акт про пошкодження тари також не складається у разі відсутності пошкодження вантажу. Факт відсутності або пошкодження однієї із пломб за наявності хоча б однієї справ­ної пломби на дверях з обох сторін критого вагона, рефриже­раторної секції, обладнаних додатковими запірно-пломбу-вальними пристроями відповідно до пункту 13 названих Пра-

348

вил, засвідчується не комерційним актом, а актом загальної форми. Інші обставини, за наявності яких складається акт за­гальної форми, передбачено пунктом 3 Правил складання актів, а форму таких актів визначено додатком 6 до Правил ко­ристування вагонами. У разі витікання, псування або підмочу­вання вантажу внаслідок технічної несправності вагону (кон­тейнера), крім комерційного акта, складається також акт про технічний стан вагона (додаток 2 до Правил складання актів). [п.3.3 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

98. Стаття 24 Статуту залізниць України надає залізницям право перевіряти правильність відомостей, зазначених відправ­ником у залізничній накладній, а також періодично перевіряти кількість та масу вантажу, що зазначаються у накладній, у тому числі і після прибуття вантажу на станцію призначення. Пункт 26 Тарифного керівництва також надає залізниці право на до­говірних засадах зважувати та перевіряти масу вантажів при прийманні, видачі і перевантаженні у випадках, не передбачених Правилами перевезення, і згідно зі статтею 129 Статуту складати комерційний акт. Тому складання залізницею комерційного акту у випадках, коли залізниця не зобов'язана була видавати вантаж з перевіркою, не може бути підставою для визнання відповідного комерційного акта таким, що не має доказового значення.

[п.3.3 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

99. Порядок складання комерційних актів передбачено Пра­вилами складання актів та розділами 2-4 Інструкції з актово-претензійної роботи. Якщо у комерційному акті відсутній до­кладний опис обставин, за яких сталося незбереження вантажу, зокрема, про стан запірно-штомбувальних пристроїв та пломб, технічного стану вагону (контейнера) тощо, залізниця несе за це відповідальність, доки не доведе відсутність своєї вини.

[п.3.3 Роз'яснення від 29.052002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

100. Якщо начальник залізничної станції необгрунтоване відмовився скласти комерційний акт або акт загальної форми,

349

вантажоодержувач має право оскаржити таку відмову у по­рядку, передбаченому пунктом 16 Правил складання актів, і здійснити приймання вантажу відповідно до Інструкції про порядок приймання продукції (товарів) за якістю та кількістю. У разі додержання порядку оскарження відмови у складанні зазначених актів вантажоодержувач має право звер­нутися до залізниці з претензією, до якої необхідно додати до­кази оскарження дій начальника станції залізниці та акти приймання вантажу.

[п.3.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

101. У разі коли начальник Дирекції залізничних переве­зень визнав обгрунтованою заяву вантажоодержувача про безпідставну відмову начальника станції скласти та видати ко­мерційний акт, з вантажоодержувача за весь час затримки складання та видачі комерційного акта плата за зберігання вантажу та користування вагонами протягом часу затримки складання акта не стягується.

[п.3.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

102. Підставою для покладення на залізницю відповідальності за втрату вантажу за позовом вантажоодержувача є квитанція, яка свідчить про те, що вантаж був прийнятий залізницею до переве­зення. Якщо вантажоодержувач не має можливості пред'явити та­ку квитанцію, він повинен додати до претензії та позовної заяви документ про сплату вартості вантажу і довідку станції відправ­лення про прийняття його до перевезення з відміткою станції при­значення про неприбуття вантажу. У разі ухилення залізниці від видачі зазначеної довідки або від вчинення відмітки про непри­буття вантажу доказами у вирішенні спору щодо відповідальності залізниці за втрату вантажу можуть бути, зокрема, документи, які підтверджують надіслання залізниці запиту про необхідність ви­дачі довідки або оскарження до Дирекції залізничних перевезень відмови станції призначення від вчинення відмітки про неприбут­тя вантажу. Ці докази додаються до претензії.

[п.3.5 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

350

103. Вантаж вважається втраченим, якщо його не було ви­дано одержувачу на вимогу останнього протягом ЗО діб з мо­менту закінчення терміну доставки, а у разі перевезення ван­тажу у прямому змішаному сполученні - після закінчення двох місяців з дня прийняття вантажу до перевезення (стаття 117 Статуту залізниць України).

[п.3.6 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

104. У випадках відвантаження матеріальних цінностей маршрутом або групою вагонів за однією накладною непри­буття на станцію призначення одного чи кількох вагонів слід розглядати як недостачу, а не втрату вантажу. Це має істотне значення не тільки для вирішення питання щодо порядку та строку пред'явлення до залізниці претензії, але й для визна­чення доказів, на підставі яких відповідальність за недостачу може бути покладено на перевізника. Таким доказом є ко­мерційний акт.

[п.3.6 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

105. Якщо вантаж надійшов на станцію призначення у кри­тому вагоні за справними пломбами чи запірно-пломбуваль-ними пристроями відправника, але з відчиненими люками, цю обставину слід розглядати як одну з ознак несправності ваго­на, якщо Правилами або угодою залізниці з відправником не передбачено перевезення цього вантажу у вагоні з відкритими люками (наприклад, для вентилювання). Тому відповідно до статті 110 Статуту залізниць України залізниця несе відповідальність за незбереження вантажу, якщо не доведе, що недостача виникла з вини відправника. Такими доводами мо­жуть вважатися, зокрема, несправність запорів, що виключає можливість зачинення люку; відсутність ознак відкриття лю­ку з зовнішнього боку вагона або та обставина, що за своїми га­баритами вантаж не міг бути вилучений через люки тощо. Усе це повинно знайти відображення у комерційному акті та в акті технічного огляду вагона.

[п.3.7 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

351

106. Коли з матеріалів справи вбачається, що відправник не зачинив люк, а перевізник прийняв вагон до перевезення, хоча мав можливість встановити цю обставину, і у процесі перевезен­ня вантаж було вилучено через люк, господарський суд може вирішити питання про покладення відповідальності як на відправника, так і на залізницю пропорційно вині кожного з них.

[п.3.7 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

107. Відповідно до параграфа 19 розділу 1 Технічних умов розміщення та закріплення вантажів на відкритому рухомому складі (далі - Технічні умови) правильність розміщення та закріплення вантажів перевіряє залізниця. У вагонному листі повинна бути зроблена відмітка «вантаж завантажений та закріплений правильно». Однак Статутом не передбачено відповідальність перевізника за пошкодження вантажу, що пе­ревозиться на відкритому рухомому складі, тільки з тієї підста­ви, що при завантаженні засобами відправника станція зробила зазначену відмітку. У разі пошкодження вантажу внаслідок не­правильного розміщення та закріплення відповідальність по­кладається на відправника, доки він не доведе вину залізниці.

[пЗ.8 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

108. Враховуючи, що перевізник фактично не проконтро­лював правильність розміщення та закріплення вантажу, прийняв до перевезення платформи або напіввагони, які за­вантажено з порушенням вимог Технічних умов, господарсь­кий суд має право вирішити питання про покладення відповідальності за заподіяну шкоду як на відправника, так і на перевізника у залежності від ступеня вини кожного з них.

[п.3.8 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

109. У вирішенні спорів, пов'язаних з пошкодженням залізобетонних, азбестоцементних виробів та конструкцій, слід мати на увазі, що відповідно до параграфа 4 глави 4 Технічних умов відповідальність за міцність усіх строповоч-них вузлів та дерев'яних прокладок, які застосовуються для

352

закріплення вантажу, несе вантажовідправник. Тому, якщо бу­де встановлено, що пошкодження цих виробів є наслідком неміцності строповочних вузлів, випадання (переміщення) прокладок, відповідальність повинен нести відправник, якщо він не доведе вину залізниці.

[п.3.8 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

110. На залізницю не може покладатися відповідальність за пошкодження вантажу через його неправильне кріплення в критих, ізотермічних та інших вагонах (контейнерах), що пломбуються, тому що залізниця приймає до перевезення ва­гони (контейнери) в опломбованому стані і не може перевіри­ти правильність кріплення.

[п.3.8 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

111. Відповідно до статті 31 Статуту залізниць України залізниця зобов'язана подавати під завантаження справні, придатні для перевезення відповідного вантажу, очищені від залишків вантажу, сміття, реквізиту, а у необхідних випадках -продезінфіковані вагони та контейнери. Оскільки незбере-ження вантажу може бути наслідком як технічної несправ­ності вагону або контейнера, так і їх непридатності для переве­зення певного вантажу (тобто у комерційному відношенні), то у вирішенні спорів слід розмежовувати відповідні поняття. Вагон (контейнер) може бути цілком справним, але таким, що не забезпечить збереження якості певного вантажу, напри­клад, має стійкий запах, що впливає на завантажені до нього продовольчі товари. Саме у такому випадку йдеться про не­придатність вагона (контейнера) у комерційному відношенні. Згідно з зазначеною статтею Статуту придатність рухомого складу для перевезення відповідного вантажу у комерційному відношенні визначається відправником або залізницею, якщо вона здійснює завантаження. Отже, якщо псування вантажу є наслідком комерційної несправності вагона (контейнера), відповідальність за це несе той, хто завантажив продукцію.

[п.3.9 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

232-ЗМ 353

112. У випадках коли під завантаження поданий не­справний за своїм технічним станом вагон або контейнер, відправник повинен відмовитись від їх використання. Як­що він цього не зробив, відповідальність за втрату, недоста­чу, псування або пошкодження вантажу, що сталися внаслідок технічної несправності рухомого складу, покла­дається на відправника. Винятки з цього правила можуть мати місце тоді, коли з матеріалів справи вбачається, що технічна несправність мала прихований характер або ви­никла у процесі перевезення вантажу. Прихованими є такі технічні несправності, які не могли бути виявлені відправ­ником під час звичайного огляду вагону або контейнера. У такому разі відповідальність за незбереження вантажу по­кладається на залізницю.

[п.3.9 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

113. Якщо незбереження вантажу сталося внаслідок то­го, що вагон чи контейнер поряд з прихованими несправно­стями або з несправностями, які виникли під час транспор­тування, мали ще й такі, які могли бути виявлені до заван­таження, господарський суд може вирішити питання про покладення відповідальності як на залізницю, так і на відправника. Для правильного вирішення питань щодо відповідальності за незбереження вантажу внаслідок технічної несправності рухомого складу господарський суд повинен провести досконале дослідження не тільки ко­мерційного акта, але й акта про технічний стан вагону або контейнера і дати їм відповідну оцінку.

[п.3.9 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

114. Відповідно до пункту 13 Правил перевезення вантажів у спеціальних та спеціалізованих контейнерах відправників і одержувачів питання відповідальності за несвоєчасне повер­нення та пошкодження спеціальних контейнерів регулюються між одержувачами і власниками контейнерів без участі залізниці. Проте, якщо спеціальні контейнери несвоєчасно по­вернуто або пошкоджено з вини залізниці, вона несе за це

354

відповідальність у порядку, встановленому статтею 126 Стату­ту залізниць України.

[п.3.10 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

115. Згідно зі статтею 41 Статуту залізниць України залізни­ця зобов'язана доставити вантаж за призначенням у встановле­ний строк. Терміни доставки вантажу визначені пунктом 1.1 Правил обчислення термінів доставки вантажів. Проте термін доставки вантажу, який підлягає фітосанітарному контролю, не може бути більшим за термін дії фітосанітарного сертифіката.

[п.3.11 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

116. Згідно з пунктом «в» статті 130 Статуту залізниць України належним доказом прострочення доставки вантажу залізницею є накладна. Доказом затримки, яка трапилася з вини відправника чи одержувача, що дає право залізниці на збільшення терміну до­ставки вантажу відповідно до пункту 2.9 Правил обчислення термінів доставки вантажів, є відмітка у перевізних документах, яка завіряється підписом працівника станції і календарним штем­пелем. Тому відсутність такої відмітки на накладній позбавляє залізницю права на збільшення терміну доставки вантажу.

[п.3.11 Роз'яснення від29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

117. Залізниця звільняється від відповідальності за псуван­ня швидкопсувного вантажу, якщо він прибув без порушення встановленого режиму перевезень (охолодження, опалення, вентиляція) і термін перебування вантажу в дорозі не переви­щив граничного терміну перевезень, встановленого правила­ми перевезення швидкопсувних вантажів (пункт «д» статті 111 Статуту залізниць України).

[п.3.12 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

118. Відповідальність за пред'явлений до перевезення ван­таж у нестандартній чи неякісній упаковці несе відправник (пункт 3 Правил приймання вантажів до перевезення). У разі

23-2.304

355

коли залізниця порушить вимоги пункту 22 названих Правил і прийме до перевезення навантажений в один вагон вантаж, який за своїм властивостями може пошкодити або зіпсувати інші вантажі, залізниця несе відповідальність за псування або пошкодження вантажу лише у випадках, якщо вона знала або повинна була знати про ці властивості.

[п.3.12 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

119. Псування вантажу може бути наслідком обставин, які залежать від відправника (наприклад, неправильне заванта­ження вагону, відвантаження перезрілої плодоовочевої про­дукції тощо) і поряд з цим - прострочки доставки, яка переви­щує граничний термін перевезень, що певною мірою сприяло збільшенню кількості зіпсованої продукції. За таких обставин господарському суду необхідно вирішувати питання про по­кладення відповідальності як на відправника, так і на пе­ревізника залежно від ступеню їх вини.

[п.3.12 Раз 'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

120. Якщо продукція зіпсована в результаті прострочення до­ставки, але одержувач не звернувся до залізниці з вимогою про її видачу і оформлення результатів видачі комерційним актом, він не має права на відшкодування збитків за рахунок відправника. У ви­падках псування продукції з вини відправника та залізниці, яка до­пустила прострочку доставки, у разі відсутності комерційного акта або доказів оскарження необгрунтованої відмови скласти такий акт з відправника не може бути стягнуто кошти, які господарський суд мав би стягнути з залізниці, якби вона брала участь у справі.

[пЗ. 12Роз'яснення від29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякіпитан-ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

121. Відповідно до статті 114 Статуту залізниць України залізниця відшкодовує завдану недостачею, псуванням або пошкодженням вантажу шкоду у розмірі дійсної його вартості або у розмірі тієї суми, на яку знижено вартість вантажу.

[пЗ. 13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

356

122. Недостача маси вантажу, з огляду на яку відшкодову­ються збитки, в усіх випадках обчислюється з урахуванням норми природної втрати та граничного розходження визна­чення маси нетто вантажу під час перевезення.

[п.3.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

123. Згідно із статтею 53 Статуту залізниць України, пунктом ЗО Правил видачі вантажів та розділом 5 Інструкції з актово-претензійної роботи у разі потреби встановлення розміру або причини недостачі, псування або пошкодження вантажу і суми, на яку знижено його вартість, залізниця за власною ініціативою чи на вимогу одержувача запрошує експертів. Якщо станція призначен­ня ухиляється від пред'явлення вантажу до експертизи, у тому числі на письмову вимогу одержувача, останній має право оскаржити таку відмову і сам пред'явити вантаж до експертизи, повідомивши про час її проведення станцію призначення. У разі відсутності доказів такого повідомлен­ня акт експертизи, складений без участі відповідного пред­ставника залізниці, не може вважатися належним доказом у господарському спорі.

[п.3.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

124. Якщо в акті експертизи, проведеної з ініціативи залізниці, відсутні дані про суму або відсотки зниження вар­тості пошкодженого (зіпсованого) вантажу, одержувач має право вимагати від начальника станції призначення повторної експертизи, а у разі його відмови від пред'явлення вантажу до експертизи одержувач може оскаржити цю відмову і сам пред'явити вантаж до експертизи.

[п.3.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»]

125. Згідно зі статтею 114 Статуту залізниць України по­ряд з відшкодуванням збитків залізниця зобов'язана відшко­дувати сплачену за перевезення цього вантажу провізну пла­ту, якщо її не включено до вартості втраченого вантажу, лише

357

у випадку повної втрати вантажу. Відшкодування провізної плати у разі нестачі, псування або пошкодження вантажу Статут не передбачає.

[п.3.13 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

126. Господарський суд не може зобов'язувати залізницю відремонтувати або доукомплектувати пошкоджену (розу­комплектовану) з її вини продукцію, оскільки це не передбаче­но Статутом залізниць України. Частину п'яту статті 114 Ста­туту, якою обумовлено, що витрати і збитки, не передбачені договором перевезення і Статутом, не підлягають відшкоду­ванню, слід застосовувати з урахуванням статті 4 ГПК.

[п.3.14 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

127. За пред'явлення вантажу, який заборонено до переве­зень або який потребує під час перевезення особливих заходів безпеки, та з неправильним зазначенням його найменування або властивостей з відправника, крім заподіяних залізниці збитків і витрат, стягується штраф у розмірі, передбаченому статтею 118 Статуту залізниць України.

[пЗ. 15 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

128. Перевезення небезпечних вантажів допускається у випадках, передбачених Правилами перевезення небез­печних вантажів залізницями, затвердженими 05.04.96 на п'ятнадцятому засіданні Ради залізничного транспорту держав - учасниць СНД. Якщо через порушення відправ­ником зазначених Правил сталася аварія, збитки відшко­довуються відправником.

[п.3.15Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

129. У застосуванні статті 118 Статуту залізниць України слід мати на увазі, що штраф підлягає стягненню за самий факт допущення вантажовідправником зазначених у цій статті порушень, встановлених залізницею як на станції призначен-

358

ня або під час перевезення, так і на станції відправлення після пред'явлення вантажу до перевезення, незалежно від того, чи завдано залізниці у зв'язку з цим збитки.

[п 3.15 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

130. Однак штраф за пред'явлення вантажу, який заборонено до перевезення, підлягає стягненню, якщо порушення виявлено залізницею після укладення договору перевезення. Договір про перевезення вважається укладеним з моменту прийняття ванта­жу до перевезення, що засвідчується накладенням календарного штемпеля станції відправлення в перевізних документах (пункт 28 Правил приймання вантажів до перевезення).

[п.3.15 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

131. Збитки, завдані залізниці через допущені відправни­ком порушення, що зазначені у статті 118 Статуту залізниць України, підлягають відшкодуванню відправником незалежно від сплати ним штрафу.

[пЗ. 15 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

132. У вирішенні спорів, пов'язаних з незбереженням окре­мих вантажів, перелік яких затверджено пунктом 1 Правил пе­ревезення вантажів у супроводі провідників відправників (одержувачів), необхідно виходити з того, що вони повинні транспортуватись у супроводі провідника вантажовідправника або вантажоодержувача. Якщо залізниця порушила цю вимогу і прийняла до перевезення зазначений вантаж без супроводжен­ня провідником вантажовідправника (вантажоодержувача), у тому числі на експорт, не забезпечила його збереження у про­цесі перевезення і не довела, що втрата, недостача або пошкод­ження виникли внаслідок обставин, яким залізниця не могла запобігти і усунення яких від неї не залежало, відповідальність за пошкодження та розукомплектування техніки згідно зі стат­тею 110 Статуту залізниць України повинен нести перевізник.

[п.3.16 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

359

133. Наказом Мінтрансу України від 20.01.97 № 18 «Про охо­рону І супроводження вантажів, що перевозяться залізничним транспортом України» (з подальшими змінами і доповненнями) встановлено перелік вантажів, які повинні супроводжуватися осо­бовим складом відомчої воєнізованої охорони на залізничному транспорті на всьому шляху прямування залізницями України. До цих вантажів віднесено автомобілі та їх частини усіх наймену­вань, у тому числі спеціальні, крім напівпричепів, причепів та ча­стин до автомобілів повною масою більш як 3,5 т і спеціальних, які підлягають супроводженню відправником, а також машини сільськогосподарські та їх частини, трактори та їх частини. Отже, відповідальність за несхоронність відповідного вантажу несе залізниця, якщо не доведе, що несхоронність виникла не з її вини, зокрема, нестачу виявлено у закритому та опломбованому відправником багажному відділенні автомобіля, подряпини кузо­ва виявлені в таких місцях, які залізниця не могла помітити при прийнятті вантажу до перевезення, пошкодження скла автотрак­торної техніки сталося з причин, яким працівник відомчої охоро­ни не міг перешкодити, та за інших подібних обставин.

[п.3.16 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

134. Відповідно до пункту 27 Правил видачі вантажів ван­таж вважається доставленим без утрати, якщо різниця між ма­сою, вказаною в пункті відправлення в залізничній накладній, та масою, визначеною на станції призначення, не перевищує норми природної втрати і граничного розходження у визна­чення маси нетто. Виходячи з цього, у разі виявлення недо­стачі чи надлишку маси, які не перевищують норми (за відсут­ності ознак розкрадання), станція на вимогу одержувача зо­бов'язана зробити в накладній відмітку, передбачену пунктом 31 названих Правил. Значення норм недостачі (суми норми природної втрати та граничного розходження визначення ма­си нетто) передбачено пунктом 27 Правил видачі вантажів.

[п.3.17 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

135. Якщо недостача маси вантажу знаходиться у межах норми природної втрати та граничного розходження визна-

360

чення маси нетто, у одержувача відсутні підстави вважати, що він одержав вантаж з недостачею та вимагати від залізниці складання комерційного акта.

[п.3.17 Раз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

136. Стаття 23 Статуту залізниць України надає право під час перевезення масових вантажів у випадках, передбачених пунктом 6.1 Правил оформлення перевізних документів, оформлення однієї накладної, на зворотному боці якої зазна­чаються для кожного вагона маса вантажу і кількість місць. Отже, у разі виявлення недостачі в окремому вагоні норму природної втрати та граничне розходження визначення маси нетто слід застосовувати саме щодо цього вагону, а не до за­гальної маси всього маршруту або групи вагонів. У разі вияв­лення недостачі норму природної втрати та граничне розход­ження визначення маси нетто застосовують до всієї ваги лише у випадку недодержання вимоги щодо оформлення накладної на маршрут або групу вагонів.

[п.3.18 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

137. Якщо у пункті відвантаження масу вантажу визначено шляхом зважування, а у пункті одержання - за обміром або навпаки, то у вирішенні спорів, пов'язаних з недостачею ван­тажу, слід виходити з того, що зважування є більш точним спо­собом визначення маси вантажу.

[п.3.18 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

138. У вирішенні спорів, пов'язаних із збереженням ванта­жу під час перевезення насипом у вагонах відкритого типу, зо­крема вугілля, необхідно виходити з того, що стаття 111 Ста­туту залізниць України звільняє перевізника від відповідаль­ності за втрату та недостачу вантажу, якщо вантаж прибув на станцію призначення у непошкодженому відкритому рухомо­му складі, завантаженому засобами відправника за відсутності ознак втрати, псування або пошкодження вантажу під час пе­ревезення. Це правило поширюється і на випадки, коли

361

відповідно до пункту 2 Правил перевезення вантажів у ваго­нах відкритого типу залізниця на прохання відправника, за згодою одержувача, перевозить у вагонах відкритого типу ван­тажі, не зазначені у додатку до цих Правил.

In 3 19 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан-практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

139 Відправник згідно зі статтею 37 Статуту залізниць Ук­раїни повинен визначити масу вантажу і зазначити ЇЇ у

алізничній накладній. Якщо залізниця використає своє право перевірити правильність даних, зазначених відправником у накладній, та візьме участь у контрольній перевірці маси ван­тажу то сама лише ця обставина не є підставою для покладан­ня відповідальності за недостачу вантажу на залізницю, а по­винна оцінюватись поряд з іншими обставинами справи.

In 3 19 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякіпитан-поактики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

140 Прибуття напіввагону на станцію призначення з недо­вантаженням до рівня бортів не свідчить про втрату або роз­падання вантажу при перевезенні, оскільки згідно із статтею

111 Статуту залізниць України позивач має довести вину пе­ревізника. Залізниця вправі перевіряти дані, зазначені відправ­ником у залізничній накладній, але не зобов'язана перевіряти

cv усіх вантажів, які вона приймає до перевезення. Не має також правового значення оцінка того, чи могла залізниця при прийнятті вантажу до перевезення побачити недовантаження у вагоні, оскільки Статут та Правила перевезення не передбача­ють визначення маси вантажу «на око». До того ж, різні ван-

жі мають різну питому вагу та вологість, внаслідок чого маса 70 тонн може займати лише третину або половину вагона.

In 3 19 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан-практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

141 За змістом статті 31 Статуту залізниць України та пунктів 5 і 6 Правил перевезення вантажів у вагонах відкрито­го типу вантажовідправник перед навантаженням вантажу у напіввагон повинен визначити придатність рухомого складу для перевезення вантажу у комерційному відношенні, при за-

362

вантаженні вантажів, які містять дрібні фракції, - усунути щілини та конструктивні зазори напіввагонів, а також вжити заходів щодо запобігання видуванню або висипанню вантажу. [п.3.20 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

142. Прибуття вагону з порушенням строку доставки не свідчить про вину залізниці у недостачі вантажу. Причинний зв'язок між простроченням доставки вантажу та його недоста­чею може бути встановлено, якщо відправник завантажив ван­таж у комерційне непридатний напіввагон, а залізниця доста­вила вантаж з порушенням строку доставки, внаслідок чого вантаж висипався і втрачався не тільки за час нормативного строку перевезення, а й після закінчення терміну доставки. За таких обставин суд має з'ясувати ступінь вини кожного у втраті вантажу та покласти відповідальність на відправника та залізницю у відповідній пропорції.

[п.3.20 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

143. З метою забезпечення збереженості вантажу відповідно до пункту 6 Правил перевезення вантажів у вагонах відкрито­го типу на їх поверхню може наноситися захисне маркування або застосовуватися покриття чи інше закріплення верхнього шару вантажу. Конструкція відповідних пристроїв і установок, порядок ущільнення вантажів, застосування захисної плівки (емульсії), кріплення та маркування, що забезпечують збере­ження і свідчать про відсутність втрати вантажу при переве­зенні, визначається інструкцією, розробленою відправником і узгодженою з залізницею (пункт 7 названих Правил).

[п.3.21 Роз'яснення від 29.05.2002р. 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

144. Відправник відповідно до пункту 2.4 Правил оформ­лення перевізних документів може робити у залізничній на­кладній відмітку про застосування додаткових заходів щодо збереження вантажу.

[п.3.21 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

363

145. За послуги, пов'язані з видачею вантажу з перевіркою його маси, вантажоодержувач сплачує залізниці кошти відповідно до Тарифного керівництва № 1 «Тарифи на ван­тажні залізничні перевезення». У разі відсутності у залізниці вагів і зважування вантажу на вагах, що належать автотранс­портній організації або вантажоодержувачу, залізниця має право на одержання лише тієї суми, яка становить витрати з надання послуги свого працівника, що здійснив зважування.

[п.3.22 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

146. Вантаж, який надійшов у справному контейнері з не-пошкодженими пломбами відправника, видається без пе­ревірки кількості, стану та маси вантажу, у тому числі авто­транспортній організації.

[п.3.22 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

147. Якщо з посиланням на статтю 52 Статуту залізниць України залізниця видала вантаж без перевірки, а після відкриття вагону (контейнера) виявлено їх несправність прихованого характеру, внаслідок чого виникли втрата, не­достача, псування або пошкодження вантажу, одержувач має право звернутися до залізниці з вимогою видати вантаж з перевіркою та оформленням її результатів комерційним актом. Це повною мірою стосується й вантажу, який швид­ко псується, якщо його транспортували з охолодженням І після розкриття вагона було виявлено, що вантаж У процесі перевезення зіпсувався з обставин, які не виключають відповідальності залізниці.

[п.3.22 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

148. Передбачений статтею 122 Статуту залізниць України штраф за неправильно зазначені відомості про масу, кількість місць вантажу, його назву, код та адресу одержувача стя­гується з відправника, а не з одержувача, як це зазначено у пункті 5.5 Правил оформлення перевізних документів. Підставою для покладення на відправника відповідальності за

364

неправильне зазначення ним указаних відомостей є акт за-j-альної форми або комерційний акт, складений у випадках пе­редбачених статтею 129 Статуту залізниць України.

[п.3.23 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан-^іЯ практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

149. Підстави, з яких залізниця та вантажовідправник не­суть відповідальність за невиконання плану перевезень ван­тажів, передбачено статтею 106 Статуту залізниць України.

[п.4.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан-#я практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

150. Документом, що підтверджує виконання плану пе­ревезень, є облікова картка, яку відповідно до статті 20 Ста­туту залізниць України ведуть працівники станції і підпису­ють начальник станції та вантажовідправник після закінчення кожної доби. Відповідно до параграфа 2 розділу 2 Правил перевезення вантажів залізницями Союзу РСР цю картку ведуть у одному екземплярі за кожним вантажем номенклатури плану. Відповідальність за невиконання пла­ну перевезень сторони несуть щодо кожної номенклатури плану, тобто таку відповідальність визначають за кожною обліковою карткою окремо.

[п.4.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

151. На вимогу вантажовідправника за додаткову плату, розмір якої встановлено пунктом 9 розділу 2 Тарифного керівництва № 1, станція зобов'язана здійснювати облік вико­нання плану перевезень у двох екземплярах облікової картки, один з яких знаходиться на станції, а другий - у ванта­жовідправника.

[п.4.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

152. Згідно з пунктом 3 Правил складання актів у разі відмови вантажовідправника від підписання цієї картки скла­дається акт загальної форми. Таким чином, якщо ванта­жовідправник не підписав облікову картку і оскаржує факт

365

подачі вагонів для виконання плану перевезень, залізниця мо­же обґрунтовувати свої вимоги про стягнення штрафу за неви­конання плану перевезень обліковою карткою лише за умови подання доказу ухилення вантажовідправника від її підписан­ня, тобто акта загальної форми.

[п.4.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

153. Відповідно до статті 209 Цивільного кодексу боржник несе майнову відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов'язання лише за наявності його вини, крім ви­падків, передбачених законом або договором. Статутом залізниць України встановлено вичерпний перелік обставин, за яких залізниця та вантажовідправник не несуть майнової відповідальності за невиконання плану перевезень вантажів (статті 107 і 108 Статуту).

[п.4.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

154. Поряд з цим у вирішенні спорів слід виходити з того, що наведений у пунктах «а» зазначених статей Статуту залізниць України перелік явищ стихійного характеру (заме­ти, повінь, пожежа), не є вичерпним, тобто підставою для звільнення від відповідальності за невиконання плану переве­зень вантажів можуть бути і інші, крім зазначених, явища стихійного характеру.

[п.4.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

155. Вантажовідправник звільняється від сплати штрафу за невиконання плану перевезень у разі припинення виробництва відвантажуваної продукції протягом трьох і більше діб підряд лише у разі припинення виробництва внаслідок аварії, але не з інших причин, як-от: через відсутність сировини, електричної енергії і т. ін. Факт аварії та тривалість припинення у зв'язку з цим виробництва відвантажуваної продукції повинен довести вантажовідправник.

[п.4.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

366

156. Якщо аварія у вантажовідправника фактично не при­звела до припинення виробництва, підстав для його звільнен­ня від сплати штрафу за невиконання плану перевезень немає.

[п.4.2 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

157. У застосуванні пунктів «б» статей 107 і 108 Статуту залізниць України слід виходити з того, що заборона або при­пинення відвантаження вантажів у певному напрямку згідно зі статтею 29 Статуту може здійснюватись Укрзалізницею за погодженням з Мінтрансом.

[п.4.2 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

158. Затримкою вантажовідправником вагонів під виванта­женням (пункт «в» статті 108 Статуту залізниць України) слід вважати затримку вагонів, поданих під подвійні операції. Та­ким чином, залізниця звільняється від сплати штрафу за непо­дання тієї кількості і тих вагонів, які були затримані під виван­таженням чи не могли бути подані під навантаження з цієї причини. Факт затримки вантажовідправником вагонів під вивантаженням повинна довести залізниця.

[п.4.3 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

159. У застосуванні пункту «г» статті 108 Статуту залізниць України під неплатоспроможністю відправника слід розуміти відсутність на рахунку відправника коштів у розмірі, достатньому для сплати залізничного тарифу та сплати додат­кових послуг, пов'язаних з відправленням запланованої кількості вантажу у даний період.

[п.4.4 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

160. Відповідно до Тимчасового положення про порядок місячного планування перевезень вантажів залізничним транс­портом України, затвердженого наказом Мінтрансу -України від 02.03.95 № 89, у разі здійснення перевезення певних вантажів за планом, наданим до початку місяця, в якому планується переве-

367

зення, залізниця затверджує обсяги перевезень вантажів з роз­поділом їх за родом, станціями відправлення та залізницями призначення, а якщо вантаж перевозять у межах залізниці відправлення - з розподілом за станціями призначення.

[п.4.5 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

161. Вантажовідправник не несе відповідальності за неви­конання плану перевезень, якщо він змінив станцію призна­чення у межах однієї залізниці, оскільки статтею 106 Статуту залізниць України таку відповідальність встановлено лише за невиконання плану перевезень у межах залізниці призначен­ня, а не її станцій.

[п.4.5 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

162. Якщо залізниця у першій і другій декадах місяця пода­ла більшу кількість вагонів, ніж це було передбачено планом, і ці вагони були завантажені, а на третю декаду вантажовідправ­ник подав заявку без врахування зайво поданих вагонів і таку заявку було прийнято, відповідальність залізниці і відправни­ка за невиконання плану визначається за результатами роботи в цілому за місяць.

[п.4.6 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

163. Сплата штрафу за невиконання плану перевезень не звільняє залізницю від обов'язку надолужити недовантаження протягом наступного місяця. Відповідно до статті 19 Статуту залізниць України залізниця у разі неподання з її вини рухо­мого складу для виконання місячного плану перевезень ван­тажів зобов'язана на замовлення вантажовідправника виділи­ти рухомий склад, щоб надолужити недовантаження протягом наступного місяця.

[п.4.7 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

164. Недовантаження може надолужуватися лише на за­мовлення вантажовідправника, з яким він має звернутися до

368

залізниці не пізніше 2-го числа наступного за звітним місяця (пункт 17 Тимчасового положення про порядок місячного планування перевезень вантажів залізничним транспортом України, затвердженого наказом Мінтрансу України від 02.03.95 № 89). Отже за відсутності такого звернення, подано­го у зазначений строк, залізниця звільняється від обов'язку виділяти рухомий склад для надолуження недовантаження.

[п.4.7 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

165. Порядок виділення рухомого складу для надолуження не­довантаження, яке мало місце з вини залізниці, встановлюється за погодженням між залізницею та вантажовідправником. У разі по­рушення погодженого порядку залізниця за незабезпечення по­дачі вагонів, а вантажовідправник за невикористання поданих ва­гонів чи відмову від вагонів несуть відповідальність, встановлену статтею 106 Статуту залізниць України.

[п.4.7 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

166. Якщо вантажовідправник запропонував певний поря­док надолуження недовантаження, а залізниця — відмінний від нього, і жодну з цих пропозицій не було прийнято, порядок надолуження не можна вважати погодженим. У такому разі ні залізниця, ні вантажовідправник не несуть зазначеної відповідальності.

[п.4.7 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

167. Термін погодження порядку надолуження недованта­ження законодавством не встановлено, тому вантажовідправник має право у своєму замовленні зазначити строк для відповіді. Коли замовлення складено без зазначення строку для відповіді, залізниця повинна дати відповідь протягом нормально не­обхідного для цього часу, але не пізніше дня, що вказаний ванта­жовідправником як перший день виділення рухомого складу.

[п.4.7 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

242-3W 369

168. Якщо залізниця не дала відповіді на пропозиції ванта­жовідправника щодо порядку виділення рухомого складу для надолуження недовантаження або заперечує проти надолу­ження недовантаження з посиланням на відсутність рухомого складу, вона зобов'язана виділити рухомий склад для надолу­ження недовантаження у порядку, що був запропонований вантажовідправником.

[п.4.7 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

169. У випадку подачі під навантаження вантажів, що пла­нуються у тоннах та вагонах, рухомого складу, місткість та вантажопідйомність якого не дозволяє відправнику виконати передбачене планом перевезень статистичне навантаження, відправник не несе відповідальність за недовантаження проти плану перевезень (пункт «г» статті 107 Статуту залізниць Ук­раїни). За таких обставин у разі повного використання перед­бачених декадним планом вагонів залізниця зобов'язана до­датково подати, а вантажовідправник - прийняти та забезпе­чити завантаження вагонів у кількості, яка необхідна для ви­конання плану навантаження у тоннах.

[п.4.8 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

170. Згідно з пунктом 5 Тимчасового положення про по­рядок місячного планування перевезень вантажів залізнич­ним транспортом України перевезення вантажів у вагонах, які належать вантажовідправнику (вантажоодержувачу) або орендованих ним, коли щодо таких вагонів є дозвіл на їх вихід до загальної мережі залізниці, здійснюється за рахунок загального плану перевезень вантажів. Обсяг завантаження вантажів у такі вагони встановлюється вантажовідправни­ком та зазначається у розгорнутому плані перевезень. Якщо план перевезень у таких вагонах не виконано з вини ванта­жовідправника, ні він, ні залізниця не несуть відпо­відальність за невиконання плану.

[п.4.9 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

370

171. У разі коли вантажовідправник не може здійснити пере­везення у запланованих власних або орендованих вагонах з при­чин, які від нього не залежать (стихійне лихо, обмеження наван­таження та інші причини), залізниця зобов'язана надати рухомий склад загального користування згідно із замовленням відправни­ка, поданим не менш як за три доби до дня навантаження (пункт 5 Тимчасового положення про порядок місячного планування пе­ревезень вантажів залізничним транспортом України).

[п.4.9 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

172. Нарахування штрафу за невиконання плану переве­зень провадиться після закінчення місяця. Пункт 18 Тимчасо­вого положення про порядок місячного планування переве­зень вантажів залізничним транспортом України надає мож­ливість за погодженням між вантажовідправником та началь­ником залізниці встановлювати інший, крім декадного, строк розрахунків за невиконання плану перевезень вантажів.

[п.4.10 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

173. Не пізніше 10 числа наступного місяця начальник станції повідомляє вантажовідправнику розрахунок суми штрафу за невиконання плану перевезень. Повідомлення мо­же бути зроблено у будь-якій формі: вручення представнику рахунку-фактури, надсилання листа, телеграми, вручення другого примірника облікової картки або в інший спосіб. До­казами такого повідомлення можуть бути відповідні докумен­ти. Нараховані суми підлягають сплаті у п'ятиденний термін.

[п.4.10 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

174. Відсутність доказів повідомлення залізницею ванта­жовідправника про суми нарахованих штрафів не є перешко­дою для пред'явлення претензії та позову, оскільки встановле­ний статтею 109 Статуту залізниць України 10-денний строк не є присічним.

[п.4.10 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

24-2-3W 371

175. Платежі за перевезення вантажів і надання додаткових послуг відправник повинен сплатити залізниці на станції відправлення готівкою, чеками, або шляхом безготівкового розрахунку через розрахункові підрозділи залізниць. Оста­точні розрахунки між залізницями і одержувачами за переве­зення вантажів і надання додаткових послуг здійснюються на станціях призначення. Відправка або видача вантажів можуть бути затримані до внесення платежів (стаття 62 Статуту залізниць України).

[п.5.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

176. Відповідно до статті 62 Статуту залізниць України у разі несвоєчасного внесення вантажовідправником, вантажо­одержувачем, експедитором належної плати, зборів та штрафів справляється пеня за кожний день затримки у розмірі, встановленому законодавством. Чинне законодавство не встановлює розмір такої пені. Проте залізниця може уклас­ти з вантажовідправником та вантажоодержувачем угоду про порядок розрахунків за перевезення та додаткові послуги, пе­редбачивши у ній конкретні умови оплати послуг та розмір пені за порушення умов такої оплати згідно з Правилами роз­рахунків за перевезення вантажів.

[п.5.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

177. Згідно з Правилами розрахунків за перевезення ван­тажів та Типовим договором про організацію перевезень ван­тажів і проведення розрахунків за перевезення розрахунковий підрозділ залізниці (далі - ТехПД) на підставі укладеного до­говору отримані в порядку передоплати суми зараховує на особовий рахунок платника і списує їх в міру оформлення та надходження розрахункових документів за здійснені переве­зення, надані послуги та штрафи.

[п.5.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

178. Списання коштів з особового рахунку проводиться на підставі перевізних документів, накопичувальних карток, відо-

372

мостей плати за користування вагонами та контейнерами. Усі належні залізниці платежі за додаткові послуги, штрафи (якщо вони не були включені у відомості плати за користування ваго­нами і контейнерами) включаються в накопичувальні картки. [п.5.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

179. Перевізні документи, відомості плати за користування вагонами і контейнерами, накопичувальні картки мають бути підписані уповноваженим працівником платника. У разі відмо­ви від підписання зазначених документів залізниця складає акт загальної форми, додає його до відповідного документа та над­силає в ТехПД для списання грошей з особового рахунку.

[п.5.1 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

180. У разі незгоди платника з підставами або розміром нарахування, він має право звернутися з претензією та позо­вом до залізниці з вимогою повернути у встановленому Ста­тутом залізниць України порядку на особовий рахунок зайво нараховану суму.

[п.5.1 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

181. Вантажі видаються на станції призначення зазначено­му у накладній одержувачу після внесення усіх належних залізниці платежів. Підприємства залізничного транспорту за­гального користування мають право на заставу переданих їм для перевезення вантажів як гарантії отримання належної провізної плати та інших платежів (стаття 51 Статуту залізниць України). Залізнична накладна одночасно є догово­ром застави вантажу. Заставне право діє, поки вантаж перебу­ває у віданні залізниці. З цього випливає, що заставне право на вантаж залізниця може використовувати лише для забезпе­чення отримання платежів за даною конкретною накладною, але не як гарантію отримання платежів за попередні чи на­ступні перевезення та послуги.

[п.5.2 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

373

182. Стаття 48 Статуту залізниць України не надає залізниці права реалізувати вантаж, що надійшов на станцію призначення у зв'язку з невнесенням вантажоодержувачем усіх належних залізниці платежів до закінчення тридобового терміну, наданого названою статтею вантажовідправнику для розпорядження вантажем. У разі порушення встановленого статтями 48 та 51 Статуту термінів реалізації вантажу залізниця повинна відшкодовувати вантажовідправнику (вантажоодержувачу) шкоду, пов'язану з неправомірною ре­алізацією вантажу.

[п.5.2 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

183. У разі використання залізницею згідно зі статтею 51 Статуту залізниць України свого заставного права на вантаж, застосовується порядок реалізації, встановлений статтею 49 Статуту та Правилами реалізації вантажів.

[п.5.2 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

184. Кошти, одержані залізницею за реалізований вантаж, за мінусом належної залізниці суми, перераховуються зазна­ченим у накладній одержувачу або відправнику в залежності від того, хто з них оплатив вартість вантажу і заявив пре­тензію залізниці. У разі неможливості такого розрахунку залізниця використовує кошти згідно зі статтею 50 Статуту залізниць України.

[п.5.2 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

185. Пунктом 5 Правил зберігання вантажів передбаче­но, що у разі коли одержувач не вивіз вантаж з місця за­гального користування у терміни, встановлені статтею 46 Статуту залізниць України, з нього стягується плата за зберігання вантажу, встановлена тарифом, незалежно від того, чиїми засобами здійснюється охорона вантажу. Ви­нятком з цього правила може бути прострочення та достав­ка залізницею вантажу до порту призначення після закінчення навігації. У такому випадку згідно зі статтею 88

374

Статуту відповідальне зберігання в порту здійснюється за рахунок залізниці.

[п.5.3 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

186. Якщо залізниця не повідомить про прибуття ванта­жу, одержувач звільняється від внесення плати за користу­вання вагонами (контейнерами) і за зберігання вантажу до того часу, як буде надіслано повідомлення (пункт 4 Правил видачі вантажів).

[п.5.3 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»-].

187. У разі здавання одержувачем, портом після виванта­ження неочищеного рухомого складу або контейнерів одержу­вач, порт відшкодовують залізниці витрати, пов'язані з очи­щенням порожніх вагонів у пунктах їх наступного наванта­ження шляхом сплати залізниці штрафу у розмірі, передбаче­ному статтею 123 Статуту залізниць України, і плати за за­тримку вагонів під очищенням згідно зі статтею 119 Статуту.

[п.5.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

188. Оскільки відповідно до статті 125 Статуту залізниць України після прибуття вантажу на станцію призначення всю відповідальність перед залізницею несе одержувач, він відшкодовує зазначені витрати і у випадку, коли вантаж було навантажено у неочищені вагони відправником.

[п.5.4 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

189. Факт непромивки, неочищення вагонів від залишків вантажу та сміття після вивантаження засобами одержувача засвідчується залізницею актом загальної форми, який підпи­сується особами, що беруть участь у засвідченні обставин, що стали підставою для складання акта.

[п.5.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

375

190. Відповідно до статті 35 Статуту залізниць України та підпункту 1.3 пункту 1 Правил перевезення вантажів навалом і насипом промивання вагонів після вивантаження забрудню­вальних вантажів здійснюється одержувачем у спеціально об­ладнаних місцях. Перелік таких вантажів зазначено у додатку

2 до названих Правил.

[п.5.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

191. У разі відсутності в одержувача умов та можливостей для промивання вагонів залізниця може виконувати ці роботи

3 оплатою за договором, виходячи із ставок зборів за проми­вання вагонів, затверджених відповідною залізницею. Статут залізниць України не передбачає обов'язку залізниці подавати вантажоодержувачу документи, що засвідчують факт проми­вання вагонів. Тому вимоги щодо документального підтверд­ження виконання відповідних робіт є неправомірними.

[п.5Л Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

192. Чинним законодавством на залізницю не покладено обов'язку надання розрахункових документів, що підтверджу­ють розмір витрат, пов'язаних з промиванням вагонів, оскільки відповідно до статті 60 Статуту залізниць України ставки зборів з вантажоодержувачів за очищення, промивання та дезінфекцію вагонів засобами залізниць у випадках, перед­бачених вищеназваною статтею Статуту, затверджуються залізницями.

[п.5.4 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

193. Підставою для здійснення розрахунків за надання залізницею додаткових послуг, зокрема промивання вагонів, згідно зі статтею 62 Статуту залізниць України таз підпунктом 2.6 пункту 2 Правил розрахунків за перевезення вантажів є підписа­на працівником станції та платником накопичувальна картка.

[п.5.4 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

376

194. Слід враховувати, що передбачену статтею 123 Стату­ту залізниць України відповідальність за здавання неочищено-го рухомого складу або контейнерів порти несуть не тільки у випадках, коли вони виступають вантажоодержувачами, але і у випадках, коли вони не є вантажоодержувачами, а лише здійснюють вивантаження вагонів (при перевалці вантажу в прямому змішаному сполученні, відвантаженні імпортного вантажу тощо).

[п.5.4 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

195. Тарифи на перевезення, розмір додаткових зборів, пов'язаних з перевезенням, а також розмір штрафів, які засто­совуються на усіх залізницях України для усіх відправників і одержувачів вантажів, встановлено Тарифним керівництвом № 1, а також Тарифною політикою залізниць України, яка за­тверджується кожного року. Назване Керівництво вміщує по­яснення щодо застосування та схеми обліку тарифів за переве­зення (провізної плати), розміри додаткових зборів за опе­рації, пов'язані з перевезенням вантажів, а також перелік до­даткових операцій, які залізниця може виконувати на прохан­ня відправника або одержувача за окремими договорами на підставі вільних тарифів.

[п.5.5 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

196. Слід враховувати, що без виконання додаткових опе­рацій, зазначених у розділі 2 Тарифного керівництва № 1, ван­таж не може бути навантажено та прийнято до перевезення або видано вантажоодержувачу на станції призначення.

[п.5.5 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

197. Виконання залізницею додаткових операцій, пов'яза­них з перевезенням вантажів (завантаження, розвантаження, зважування, експедирування тощо), згідно зі статтею 22 Ста­туту залізниць України здійснюється на підставі окремих до­говорів. Оплата за ці операції вноситься у розмірах, встановле­них Тарифним керівництвом № 1. У разі виникнення спору

377

про підстави та розмір такої оплати обов'язок доведення відповідних обставин покладається на залізницю.

[п.5.5 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

198. Вантажі, зазначені у Переліку, який затверджено нака­зом Мінтрансу України від 20.01.97 № 18 «Про охорону і су­проводження вантажів, що перевозяться залізничним транс­портом України», приймаються до перевезення під воєнізова­ною охороною залізниці, за що відправник вносить залізниці окрему плату. У разі супроводження вантажу під час переве­зення провідником відправника (одержувача) плата за охоро­ну не справляється.

[п.5.6 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

199. Стаття 58 Статуту залізниць України дозволяє залізницям виконувати перевезення, роботи та надавати по­слуги, які не є обов'язковими для залізниць. Орієнтовний пе­релік таких послуг та робіт містить пункт 26 розділу 1 Тариф­ного керівництва № 1. Вартість цих послуг сплачується за вільними тарифами, які визначаються за домовленістю сторін у порядку, що не суперечить антимонопольному законодавст­ву. У такому разі залізниця та підприємство-замовник са­мостійно визначають способи встановлення договірних відно­син та погодження тарифу: укладання угоди, підписання про­токолу, обмін листами, погодження за допомогою засобів зв'язку та інше, виходячи з умов надання послуг. У разі виник­нення спору з приводу безпідставного нарахування платежів за додаткові послуги залізниця має довести, що відправник, одержувач або експедитор замовляли ці додаткові послуги і що між сторонами встановлено договірні відносини та погод­жено відповідні тарифи.

[п.5.7 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

200. Згідно зі статтею 119 Статуту залізниць України за кори­стування вагонами і контейнерами залізниці вантажовідправни­ками, вантажоодержувачами, власниками під'їзних колій, порта-

378

ми, організаціями, установами, громадянами - суб'єктами підприємницької діяльності вноситься плата. Порядок визна­чення плати за користування вагонами (контейнерами) та звільнення від зазначеної плати у разі затримки вагонів (контей­нерів), що виникла з вини залізниці, встановлюється Правилами користування вагонами і контейнерами.

[п.5.8 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

201. Під користуванням вагонами (контейнерами) слід ро­зуміти використання відповідного рухомого складу певним суб'єктом господарської діяльності, у тому числі власником залізничної під'їзної колії, який безпосередньо приймає ваго­ни (контейнери) від залізниці для виконання подальших опе­рацій з ними, а потім повертає їх залізниці.

[п.5.8 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

202. Час користування, за який цим суб'єктом господарсь­кої діяльності вноситься відповідна плата, визначається від моменту прийняття вагонів (контейнерів) від залізниці до мо­менту їх повернення залізниці.

[п.5.8 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

203. Взаємовідносини суб'єктів господарської діяльності з третіми особами-контрагентами, яких вони обслуговують (тобто безпосередньо з вантажовідправниками і вантажоодер­жувачами), визначаються і реалізуються без участі залізниць. Відповідальність перед залізницею у зв'язку з використанням вагонів (контейнерів) несе суб'єкт господарської діяльності, який приймає від неї цей рухомий склад.

[п.5.8 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

204. Правила експлуатації, номерного обліку і розра­хунків за користування вантажними вагонами, що є власністю інших держав, затверджені 24 травня 1996 року згідно з дорученням Ради залізничного транспорту, держав -

379

учасниць Співдружності, Латвійської, Литовської і Естонсь­кої Республік, надають право залізницям України використо­вувати вагони, що належать власникам, розташованим за ме­жами України, для перевезення вантажів у внутрішньодер­жавному сполученні. Вимоги щодо такого використання ва­гонів містяться у розділі 1 згаданих Правил.

[п.5.9 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

205. Вантажовласники, порти на підставі статті 119 Стату­ту залізниць України повинні відшкодовувати залізницям плату за користування вагонами інших держав від часу при­йому цих вагонів від залізниці до повернення їх після виконан­ня вантажних операцій у порядку, визначеному Укрзалізницею відповідно до міжнародних договорів України з цих питань. Відповідний порядок визначено постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.96 № 1312 «Про номерний облік простою вантажних вагонів, які належать іншим державам» та Правилами користування вагонами і контейнерами.

[п.5.9 Роз'яснення від 29.05.2002р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею »_/.

206. Розрахунки за перевезення експортно-імпортних ван­тажів здійснюються згідно з міжнародними угодами та чин­ним законодавством.

[п.5.9 Роз'яснення від 29.05.2002 р. № 04-5/601 «Про деякі питан­ня практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»].

380