Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

Модуль 1. Сутність та організаційні засади страхової діяльності

Тема 1. Сутність, принципи і роль страхування

Тема 2. Класифікація страхування

Тема 3. Страхові ризики та їх оцінювання

Тема 4. Страховий ринок, страхова організація, державне регулювання страхової діяльності в Україні.

МОДУЛЬ 2. Основи галузевого страхування і теорії фінансової надійності страхової компанії

Тема 5. Особисте страхування Тема 6. Майнове страхування Тема 7. Страхування відповідальності Тема 8. Перестрахування і співстрахування Тема 9. Доходи, витрати, і прибуток страхової компанії Тема 10. Фінансова надійність страхової компанії

Мета дисципліни полягає у формуванні системи теоретичних знань та практич­них навичок в області страхування у майбутніх спеціалістів.

Предмет дисципліни: вивчення специфічних економічних відносин, що склада­ються в процесі передачі юридичними та фізичними особами за певну плату ризику матеріальних і фінансових втрат спеціалізованій організації, яка в разі настання обу­мовленої в договорі (полісі) події здійснює відповідні грошові виплати потерпілим.

Завдання вивчення дисципліни «Страхування» полягають у доведенні до студен­тів змісту страхування, формування цілісного уявлення про необхідність та сутність страхового бізнесу, про обов'язкове та добровільне страхування, законодавчу базу, що регулює розвиток страхування в Україні, формуванні цивілізоване ставлення до ко­лективного та особистого майна, власного життя та здоров'я, відповідальності перед третіми особами.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

^> об'єктивну необхідність, сутність, функції, принципи та роль розвитку страху­вання в економічній системі суспільства;

^> класифікацію страхування за економічними та юридичними ознаками;

^> критерії визначення страхового ризику, основні характеристики ризиків та їх класифікацію;

■=> суть, особливості та завдання актуарних розрахунків; методи розрахунку стра­хових тарифів; ^> організацію і шляхи розвитку страхового ринку; ^> види страхових організацій та їх організаційні структури; ^> державне регулювання страхової діяльності в Україні;

^> особливості особистого страхування, страхування майна підприємств і страху­вання відповідальності;

^ суть та необхідність перестрахування та співстрахування;

^ підходи до встановлення фінансової надійності страхової компанії;

^ сутність доходів, витрат і прибутку страховика.

Студенти повинні вміти: пояснити сутність страхування і його роль у життєді­яльності людини і розвитку суспільного виробництва, класифікаційних ознак стра­хування; пояснити методику розрахунку страхових тарифів для видів загального страхування та страхування життя; розрахувати страхову суму та страхове відшкоду­вання для різних видів страхових послуг; пояснити різницю між перестрахуванням і співстрахуванням, технічними та математичними резервами; розрахувати фінансові результати діяльності страхової компанії та її податкове зобов'язання.

Дисципліна «Страхування» базується на основних положеннях дисциплін «Фінан­си», «Теорія ймовірності», «Математична статистика», «Вища математика» та інші.

У навчальному виданні, що пропонується, матеріал викладено з урахуванням ви­мог типової програми. Наведені питання для обговорення, тести, практичні завдання дають змогу студентам закріпити й перевірити засвоєння матеріалу при самостійному опрацюванні змісту посібника, можуть бути використані викладачем при проведенні аудиторних занять.

Особлива увага авторами приділялась вивченню наукового доробку в теорії стра­хування, законодавчого забезпечення ринку страхових послуг. Було опрацьовано кодифіковане законодавство, велику кількість Постанов Кабінету Міністрів, Розпо­ряджень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, літературних джерел з поділом їх на підручники, навчальні посіб­ники, практикуми і монографії, правил українських страхових компаній, використано власний педагогічний досвід, набутий у процесі викладання навчальних дисциплін «Страхування» та «Страхові послуги».

Автори будуть щиро вдячні читачам за пропозиції щодо удосконалення змісту навчального посібника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]