Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

6.2.5. Практичні завдання

  1. Обґрунтувати вибір системи страхового забезпечення (першого ризику), якщо підприємство виділило для сплати страхової премії 10 тис.грн., страховий тариф до­рівнює 4 % від страхової суми, а страхова оцінка майнового об'єкта - 50 тис.грн. Роз­робіть пропозиції для страхової компанії щодо покращення страхового забезпечення застрахованого об' єкта.

  2. Гуртожиток має бути застрахований від вогневих ризиків на суму 120 млн.грн. Страхова компанія за даним видом страхування використовує умовну франшизу 5%. Яке відшкодування буде виплачено, якщо збиток складає 5 млн.грн.

3. Розрахувати розмір страхової суми, страхового платежу та розміру страхового

  1. Підприємство застрахувало свої матеріальні активи на суму 180 тис. грн., що становить 80 % від їх вартості. В період дії договору власник придбав майновий об'єкт вартість 55 тис.грн.. та привів у відповідність страхову суму до повної страхо­вої оцінки шляхом оформлення адендуму. Страховий тариф становить 1 % від страхо­вої суми. Визначити початкову страхову премію та премію, яку повинно буде допла­тити підприємство за додатковим договором, якщо від моменту укладання адендуму до моменту припинення страхового захисту залишилось 7 місяців.

    відшкодування за заподіяну шкоду майну господарюючого суб'єкта за системою пер­шого ризику згідно з такими даними:

    Назва показника

    Варіанти

    п/п

    I

    II

    III

    1

    Обсяг відповідальності страховика, %

    80

    90

    85

    2

    Фактична вартість майна, тис. грн.

    2100,0

    6400,0

    8900,0

    3

    Тарифна ставка, %

    1,0

    1,75

    2.25

    4

    Знижка до тарифу, %

    -

    -

    10,0

    5

    Розмір фактичних збитків, тис. грн.

    1800,0

    4000,0

    8900,0

  2. ПАТ «Гулівер» уклало договір страхування зі страховою компанією «Надія» на страхування свого майна з відповідальністю у розмірі 80 % від страхової вартості: основних засобів первісною вартістю 24 000 тис. грн., ступінь зносу яких становить 15 %; оборотних коштів вартістю 7 500 тис. грн.

Договір страхування передбачає виплату страхового відшкодування при втраті майна підприємства або його пошкодження в результаті стихійного лиха, пожежі та крадіжки.

Крім того, договір покриває збитки від вимушеного простою підприємства, зу­мовленого страховим випадком (страхування на випадок втрати прибутку). При страхуванні збитків підприємства, пов' язаних з вимушеним простоєм, період відпо­відальності страховика становить три дні. Страховик компенсує збитки підприємства у вигляді недотриманого чистого прибутку. Причому за перший день простою ком­пенсується 100 % середньоденного чистого прибутку, у другий і третій дні - відповід­но 50 % і 25 %. За підсумками останнього звітного періоду чистий середньоденний прибуток підприємства становив 11 тис. грн.

Страхові тарифи за страховими випадками, передбаченими договором, склада­ють: зі страхування від стихійного лиха - 0,3 %; зі страхування від пожежі - 0,9 % - зі страхування від крадіжки - 1,5 %; - зі страхування вимушеного простою підприєм­ства - 0,2 %. При страхуванні за всім пакетом ризиків, передбачених у договорі, нада­ється знижка 20 % від суми загального страхового платежу. Договором передбачена система пропорційного страхового забезпечення, а також умовна франшиза в розмірі 5 % від страхової суми по ризиках «пожежа» і «стихійне лихо» і безумовна франшиза 300 тис. грн. за ризиком «крадіжка».

Визначте: а) страхову суму окремо для страхування майна від стихійного лиха, пожежі та крадіжки; страхування ризику вимушеного простою підприємства; б) за­гальну суму страхового платежу за повним пакетом ризиків, яке підприємство має сплатити страховикові; в) страхове відшкодування, яке отримає підприємство (кожний страховий випадок розглядається незалежно) при збитку від стихійного лиха на 450

тис. грн.; від пожежі на 750 тис. грн.; від крадіжки на 850 тис. грн. Зробіть загальний висновок стосовно привабливості зазначених умов страхування для ПАТ «Гулівер».

  1. Державне племінне господарство у 2010 р. застрахувало згідно з вимога­ми Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та правил обов'язкового страхування сільськогосподарських тварин» від 23.04.2003 р. № 590 сім племінних коней. Страхова вартість кожної тварини 20000 грн. Порядок встанов­лення страхової суми, величина страхового тарифу і франшизи відповідають вимо­гам постанови № 590. Крім того, підприємство на момент укладання договору мало статус беззбиткового страхувальника. Протягом дії договору одна тварина загинула внаслідок удару електричним струмом, а одна була частково травмована. Вартість лі­кування склала 500 грн. Норматив виходу м'яса від живої ваги становить 50 %, вага тварини 600 кг. М'ясо було реалізовано на переробку за ціною 20 грн. за 1 кг. Необ­хідно визначити страхову суму, страховий платіж, страхове відшкодування за загиблу та за травмовану тварину.

  2. Страхова компанія «Український страховий дім» уклала договір з приватним підприємцем Івановим І.П. на страхування легкового автомобіля «Пежо» від угону та крадіжки запасних частин терміном на 1 рік. Визначити розмір страхового платежу та страхового відшкодування згідно з такими даними:

Назва показника

Варіанти

I

II

III

2

3

4

5

Вартість нового автомобіля, тис. грн.

180,0

190,0

150,0

Термін служби, років

1

3

0

Страхова оцінка автомобіля, тис. грн..

170,0

170,0

?

Система страхового забезпечення

Дійсна вартість

Пропорційна відповідальність

Перший ризик

Страхова сума, тис. грн.

?

100,0

115,0

Безумовна франшиза, %

5

-

-

Розмір збитків в результаті страхового випадку, тис. грн.

20,0

12,0

150,0

Тарифна ставка, %

4,0

5,5

3,5

  1. В результаті дорожньо-транспортної пригоди повністю знищено легковий ав­томобіль. Роздрібна ціна автомобіля становила 300000 грн, знос на день укладення договору - 20%. Автомобіль застраховано на 100% дійсної вартості. Після аварії зали­шились придатні для експлуатації деталі на суму 35000 грн, ступінь знецінення дета­лей становить 50%, витрати на приведення деталей до придатного стану визначені в розмірі 1200 грн. Визначити страхову суму, суму збитку та страхового відшкодування.

  2. Визначити, що доцільніше застосувати для захисту легкового автомобіля - са­мострахування чи страхування авто каско на основі таких даних. Вартість автомобіля 150 тис.грн. Страхові тарифи: на випадок пошкодження в ДТП - 2%, на випадок по­шкодження стихійними лихами, вибухами, пожежами - 0,5%, на випадок угону чи крадіжки - 5 %, на випадок неправомірних дій третіх осіб - 3 %. Безумовна франшиза 10 % від страхової суми, що відповідає вартості автомобіля. Витрати часу на урегу­лювання питань щодо заподіяних збитків - 7 днів, на проведення ремонтних робіт - 6 днів.

  3. Власник автомобіля уклав договір його страхування на суму 300 тис. грн.

  4. Строк дії договору страхування - 1 рік; розмір тарифу - 5,0 %; величина без­умовної франшизи - 1,0 % від суми збитку; враховується амортизаційний (фізичний) знос.

  5. В квітні стався страховий випадок, в результаті якого автомобілю було завдано збитків. За висновком експерта сума відновлювального ремонту буде складатися з наступних статей: вартість відновлювальних робіт - 65 тис. грн.; вартість замінних деталей - 180 тис. грн. Коефіцієнт амортизаційного (фізичного) зносу замінних дета­лей автомобіля склав 15,0 %. Визначити розмір збитку і франшизи. Розкрийте її зміст для страхувальника.

  6. Громадянин уклав договір страхування домашнього майна із страховою ком­панією «Скайд» на суму 45 тис. грн. Під час дії договору із будинку було викрадено майна на суму 50 тис. грн., у тому числі коштовностей і готівки, які не були застра­ховані за спеціальним договором, на суму 5 тис. грн.. Згідно з договором страхуваль­ник сплатив страховий платіж в сумі 1,0 тис. грн.. та прийняв необхідні заходи щодо збереження застрахованого майна. Визначити обсяг відшкодування, якщо розмір без­умовної франшизи складає 5% від страхової суми.

  7. На момент укладення договору страхування житлового будинку страхувальник сплатив 15000 грн. страхового внеску. Через шість місяців будинок було продано. Чи має право страхувальник право на повернення надмірно сплаченої частини страхо­вого платежу. Якщо так, то яким чином можна її визначити ? Додатково поясність сутність страхової премії.

  8. Під час пожежі в квартирі повністю згорів холодильник, який було оцінено страховою компанією за товарним чеком на суму 15000 грн. Ступінь зносу холодиль­ника на день укладення договору - 35%. Придатних деталей для використання не за­лишилось. Визначити розмір збитку та суму страхового відшкодування за системою «першого ризику», якщо холодильник було застраховано на 13000 грн.

  9. Вартість домашнього майна складає 10 млн.грн. Страховий тариф на страху­вання майна дорівнює 2,5%. Бюджет страхувальника складає 10 тис. грн.. Чому до­рівнює страхова сума?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]