Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

7.1.6.Страхування професійної відповідальності

Страхування професійної відповідальності об'єднує види страхування майнових інтересів різних категорій осіб, які при виконанні професійної діяльності можуть за­вдати матеріальних збитків третім особам.

На відміну від страхування майна або особистого страхування, при страхуванні професійної відповідальності настання страхового випадку залежить не від зовніш­ніх чинників (стихії, природних явищ, дії третіх осіб), а від кваліфікації особи, яка виконує професійну діяльність.

Необхідність укладання договорів страхування професійної відповідальності обу­мовлена тим, що, по - перше, ніхто не застрахований від помилок і упущень під час здійснення професійних обов'язків, а збитки, завдані такими помилками, підлягають обов'язковому відшкодуванню. Відомі випадки, коли неправильно зроблені нотаріу­сом виконавчі написи або помилки оцінювачів при оцінці нерухомості завдали їхнім клієнтам неабияких фінансових збитків. По-друге, фірми, що займаються оцінкою, наданням ріелторських послуг, лікарі, які мають приватну практику, нотаріуси та ін. не мають резервних фондів або інших джерел, що дають змогу компенсувати завдану шкоду. Уклавши договір страхування професійної відповідальності, фірма має фінан­сові гарантії перед своїми клієнтами.

Розглянемо докладніше страхування професійної відповідальності приватного нотаріуса.

Об'єктом страхування є професійна відповідальність приватного нотаріуса за шкоду, заподіяну фізичним або юридичним особам при вчиненні нотаріальних дій, передбачених ст. 34 та ст. 36 Закону України «Про нотаріат».

Страховим ризиком є спричинення страхувальником прямих матеріальних збит­ків третім особам (юридичним чи фізичним) внаслідок неналежного виконання ним своїх обов' язків або ненавмисні порушення при вчиненні нотаріальних дій, передба­чених ст. 34 та ст. 36 Закону України «Про нотаріат».

Страховик бере на себе зобов' язання відшкодувати третім особам прямі матері­альні збитки, що виникли в порядку правової відповідальності в період дії договору страхування внаслідок страхового випадку, яка підтверджена необхідними докумен­тами та за наявності рішення суду.

Страхова сума визначається за домовленістю сторін, але її розмір не може бути

менше 100-кратної мінімальної заробітної плати.

Страхові платежі визначаються за тарифами до страхової суми залежно від професійного стажу роботи страхувальника на посаді нотаріуса й ступеню ризику в межах від 2 до 15 відсотків.

При внесенні нарахованого страхового платежу одноразово страхуваль­нику надається знижка в розмірі до 15 відсотків від суми страхового платежу. Якщо страхувальник безперервно відновлює страхування своєї відповідальності про­тягом одного, двох, трьох і більше років і не отримував при цьому страхового від­шкодування, сума наступних страхових платежів зменшується відповідно на 5, 10 і 15 відсотків.

Договір страхування професійної відповідальності приватних нотаріусів має чин­ність лише на території України.

7.2. Навчальні завдання для практичного заняття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]