Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

1.1.3. Страхування як самостійна економічна категорія. Функції та роль розвитку страхування в економіці країни

Страховик формує систему страхового захисту з використанням страхування, що є одним з основних елементів функціонування сучасної фінансової системи країни. Аналіз опублікованих визначень страхування показує, що кожне з них уточнює або доповнює попередні, залишаючи без змін їх основу (табл. 1.1).

Таблиця 1.1.

Трактування сутності страхування вітчизняними вченими

п/п

Вітчизняні вчені

Визначення суті страхування

Господарський кодекс України [87]

Страхування - це діяльність спеціально уповноважених дер­жавних організацій та суб'єктів господарювання (страховиків), пов'язана з наданням страхових послуг юридичним особам або громадянам (страхувальникам) щодо захисту їх майнових інтере­сів у разі настання визначених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошових фондів, які фор­муються шляхом сплати страхувальниками страхових платежів.

Закон України «Про страхування» [4]

Страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором стра­хування або чинним законодавством, за рахунок грошових фон­дів, що формуються шляхом сплати фізичними та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових пре­мій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

Фінансовий словник [32]

Страхування - система заходів щодо утворення страхових (гро­шових) фондів, призначених для повного або часткового відшко­дування втрат суб' єктам господарювання від непередбачених об­ставин (стихійних лих, аварій, нещасних випадків, невиконання зобов'язань контрагентами, що збанкрутували і т.ін.) та надання допомоги громадянам (чи їх сім' ям) у разі настання страхових випадків - досягнення певного віку, втрати працездатності, смер­ті тощо

Внукова Н. М.

[42]

Страхування - це економічні відносини, в яких беруть участь,як мінімум, дві сторони, два суб'єкта відносин: страхова орга-нізація, яка є страховиком, і страхувальник - юридична особаабо дієздатний громадянин, який уклав зі страховиком договірстрахування або є страхувальником відповідно до законодавстваУкраїни.

Страхування

Продовження таблиці 1.1.

це економічні відносини, що виникають між

2.

Говорушко Т. А. [87]

страховиком і страхувальником з приводу передачі міри матеріальної відповідальності за наслідки випадкових подій від страхувальника до страховика за певну плату.

3.

Гаманкова О. О. [86]

Страхування - це економічна категорія, яка виражає відносини розподілу та обміну, що виникають між учасниками формування, розподілу та використання цільових грошових фондів, призначених для забезпечення страхового захисту.

4.

Ротова Т. А. [58]

Страхування - це система економічних відносин, які виникають між двома сторонами (страховиком і страхувальником) щодо забезпечення захисту майнових інтересів останнього за рахунок сплати ним страхових платежів до спеціально створених для цього цільових фондів, звідки здійснюється відшкодування збитків.

5.

Осадець С. С. [37]

Страхування - це двосторонні економічні відносини, які полягають у тому, що страхувальник сплачуючи грошовий внесок, забезпечує собі (чи третій особі) у разі настання страхової події, обумовленої договором або законом, суму виплати з боку страховика, який утримує певний обсяг відповідальності, і для її забезпечення поповнює та ефективно розміщує резерви, вживає превентивні заходи, спрямовані на зменшення ризику, а при потребі перестраховує частину своєї відповідальності.

6.

Толстенко О. Ю. [98]

Страхування - це систему складних економічних і цивільно-правових відносин, пов'язаних з формуванням резервних грошових коштів для забезпечення страховиком виплат страхового відшкодування та отримання прибутку на базі актуарно розрахункових тарифних ставок для різних об'єктів страхування і страхових ризиків.

7.

Козьменко О. В. [90]

Страхування - це один з інструментів забезпечення переходу людства до концепції сталого розвитку на основі створення системи інтеграції економіки з навколишнім природним середовищем, дія якого реалізується шляхом проведення відповідної державної екологострахової політики та перетворення екологічних нормативів на ринкові можливості страховиків і страхувальників.

8.


Базилевич В. Д.

[36]


Економічний зміст страхування полягає в тому, що цей різновид людської діяльності спрямований на захист майнових інтересів юридичних та фізичних осіб, що потерпіли у зв'язку з настанням страхових випадків, визначених договором чи страховим законодавством, за рахунок страхових фондів, які формуються

| учасниками страхування.

■"Систематизовано авторами

Стаття 352 Господарського кодексу України визначає страхування як діяльність спеціально уповноважених державних організацій та суб'єктів господарювання (страховиків), що пов'язана з наданням страхових послуг юридичним особам або громадянам (страхувальникам) для захисту їхніх майнових інтересів у разі настання визначених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за раху­

нок грошових фондів, які формуються шляхом сплати страхувальниками страхових платежів. Тобто страхування тлумачиться як господарська діяльність з надання стра­хових послуг.

Офіційне тлумачення страхування наведено в Законі України «Про страхування»: «Страхування - це вид цивільно - правових відносин щодо захисту майнових інте­ресів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами стра­хових платежів (страхових внесків, страхових премій)»[4].

У термінологічному словнику страхування трактується як система заходів щодо утворення страхових (грошових) фондів, призначених для повного або часткового відшкодування втрат суб' єктам господарювання від непередбачених обставин (сти­хійних лих, аварій, нещасних випадків, невиконання зобов' язань контрагентами, що збанкрутували і т. ін.) та надання допомоги громадянам (чи їх сім' ям) у разі настання страхових випадків - досягнення певного віку, втрати працездатності, смерті тощо [50].

Класик страхової наукової думки К.Г. Воблий під страхуванням розуміє вид гос­подарської діяльності на основі солідарності і відплатності, що має на меті покриття майбутніх потреб або нестатків, які є наслідком випадкової, але разом з тим статис­тично вловимої події [43].

Досить широке визначення надає С.С. Осадець, який визначає страхування як «дво­сторонні економічні відносини, які полягають у тому, що страхувальник, сплачуючи грошовий внесок, забезпечує собі (чи третій особі) у разі настання події, обумовленої договором або законом, суму виплати з боку страховика, який утримує певний обсяг відповідальності і для її забезпечення поповнює та ефективно розміщує резерви, вживає превентивні заходи, спрямовані на зменшення ризику, а при потребі перестраховує час­тину своєї відповідальності» [37].

Баранова В.Г. трактує страхування, як «замкнуті перерозподільні економічні сто­сунки між зацікавленими особами (страхувальниками) з приводу запобігання, подо­лання, локалізації, надання і отримання страхового захисту внаслідок настання стра­хового випадку і пов' язаного з ним збитку» [43].

Горбач Л.М. вважає, що суть страхової діяльності «полягає в утворенні спеціалі­зованими організаціями страховиками - страхового фонду в грошовому вираженні, який формується із внесків страхувальників з метою відшкодування з нього збитків, спричинених окремим страхувальникам у результаті настання страхових випадків, передбачених договором страхування або чинним законодавством» [47].

Гаманкова О. О. пропонує таке визначення категорії страхування: «Страхування - це економічна категорія, яка виражає відносини розподілу та обміну, що виникають між учасниками з приводу формування, розподілу та використання цільових грошо­вих фондів, призначених для забезпечення страхового захисту» [86].

Ротова Т. А. розглядає страхування як систему економічних відносин, які вини­кають між двома сторонами (страховиком і страхувальником) щодо забезпечення за­хисту майнових інтересів останнього за рахунок сплати ним страхових платежів до спеціально створених для цього цільових фондів, звідки здійснюється відшкодування збитків [58].

Толстенко О. Ю. розглядає страхування як систему складних економічних і ци­вільно-правових відносин, пов'язаних з формуванням резервних грошових коштів для забезпечення страховиком виплат страхового відшкодування та отримання при­бутку на базі актуарно розрахункових тарифних ставок для різних об' єктів страхуван­ня і страхових ризиків [98].

На думку Козьменка О. В. страхування - це один з інструментів забезпечення пе­реходу людства до концепції сталого розвитку на основі створення системи інтеграції економіки з навколишнім природним середовищем, дія якого реалізується шляхом проведення відповідної державної екологострахової політики та перетворення еколо­гічних нормативів на ринкові можливості страховиків і страхувальників [90].

Економічний зміст страхування, з погляду Базилевича В.Д., полягає в тому, що цей різновид людської діяльності спрямований на захист майнових інтересів юри­дичних та фізичних осіб, що потерпіли у зв'язку з настанням страхових випадків, визначених договором чи страховим законодавством, за рахунок страхових фондів, які формуються учасниками страхування [36].

Закон України «Про страхування» та Господарський кодекс України дають най­більш ширші визначення сутності страхування, проте вони розглядають це поняття з правової точки зору. З економічної точки зору найбільш вдалим трактуванням, на думку авторів, є таке: страхування - це система економічних відносин, які виника­ють між двома сторонами (страховиком і страхувальником) щодо забезпечення за­хисту майнових інтересів останнього за рахунок сплати ним страхових платежів до спеціально створених для цього цільових фондів, звідки здійснюється відшкодування збитків.

Страхування як підприємницька діяльність має свої особливості:

  1. Акумуляція страхових внесків страховиками.

  2. Формування страхового фонду, що знаходиться у розпорядженні страхової організації і є фінансовою основою для проведення страхових виплат при настанні страхових випадків.

  3. Перерозподіл ризику щодо нанесення заподіяної шкоди майновим інтересам учасників страхування тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]