Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

5.1.1. Сутність та особливості особистого страхування

Особисте страхування - галузь страхування, у якій об'єктом страхових відносин є життя, здоров'я та працездатність людини i яке спрямоване на забезпечення захисту сімейних доходів громадян, а також на нагромадження ними коштів для підвищення рівня свого фінансового добробуту [50].

Наведене визначення особистого страхування свідчить про те, що воно провадить­ся на випадок смерті страхувальника чи застрахованого, тимчасової або постійної втрати ними працездатності, дожиття страхувальника (застрахованого) до закінчення строку дії договору страхування або до визначеної у договорі події.

Особливістю цієї галузі є поєднання в її рамках усіх видів страхових послуг, що забезпечують страховий захист життя, здоров' я фізичної особи та дають змогу нако­пичити додаткову пенсію.

У складі особистого страхування функціонує три підгалузі: страхування життя, страхування від нещасних випадків та медичне страхування.

На відміну від об' єктів майнового страхування, об' єкти особистого страхування не мають вартісної оцінки. З цієї причини вважається, що в особистому страхуванні не відбувається компенсації страхових збитків, матеріальної шкоди, а виплати страхо­вика на користь страхувальника чи його родини мають характер фінансової допомоги,

за рахунок якої останні намагаються запобігти матеріальним труднощам, що виника­ють у разі смерті чи інвалідності.

Необхідно знати також про те, що виплати страхових сум за договорами особис­того страхування здійснюються незалежно від суми, яку має отримати фізична особа за державним соціальним страхуванням.

У разі смерті страхувальника, який уклав договір особистого страхування на ко­ристь третіх осіб, його права та обов'язки можуть перейти як до цих осіб, так і до осіб, на яких відповідно до чинного законодавства покладено обов'язки щодо охоро­ни прав і законних інтересів застрахованих.

За формою проведення особисте страхування може бути класифіковане на добро­вільне і обов' язкове. На сьогодні в Україні обов' язковість поширюється на медичне страхування; особисте страхування медичних та фармацевтичних працівників (крім тих, які працюють в установах та організаціях, що фінансуються з Державного бю­джету України) на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини при виконан­ні ними службових обов' язків; особисте страхування працівників відомчої (крім тих, які працюють в установах і організаціях, що фінансуються з Державного бюджету України) та сільської пожежної охорони й членів добровільних народних дружин (команд); страхування спортсменів вищих категорій; страхування життя та здоров'я спеціалістів ветеринарної медицини; особисте страхування від нещасних випадків на транспорті; страхування працівників (крім тих, які працюють в установах і організа­ціях, що фінансуються з Державного бюджету України), які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, в тому числі здійснюють догляд за особами, які стражда­ють на психічні розлади; страхування життя та здоров' я тимчасового адміністрато­ра та ліквідатора фінансової установи; страхування медичних та інших працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я та державних наукових установ (крім тих, які працюють в установах і організаціях, що фінансуються з Державного бюджету України) на випадок інфекційного захворювання, пов'язаного з виконанням ними професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб; страхування персоналу ядерних установок, джерел іонізуючого випромінювання, а також державних інспекторів з нагляду за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на ядерних установках від ризику негативного впливу іоні­зуючого випромінювання на їхнє здоров' я за рахунок коштів ліцензіатів.

Добровільні види особистого страхування:

  1. страхування життя;

  2. страхування від нещасних випадків;

  3. медичне страхування (безперервне страхування здоров 'я);

  4. страхування здоров 'я на випадок хвороби;

  5. страхування медичних витрат.

В таблиці 5.1. наведено динаміку валових страхових премій та виплат за догово­рами добровільного особистого страхування на страховому ринку за 2005-2011 р.р. і розраховано рівень страхових виплат по відношенню до страхових премій.

Статистика свідчить, що динаміка страхових премій із страхування життя в дослі­джуваному періоді була нерівномірною. Низький рівень страхових виплат по відно­

шенню до страхових премій пояснюється тим, що договори страхування життя укла­даються на тривалий період часу і тому значні виплати очікуються в майбутньому. З добровільного особистого страхування обсяг валових премій та страхових виплат впевнено зростав. Проте рівень страхових виплат не був стабільним і найнижчого значення досяг у 2011 році, склавши 39,8%. Варто зазначити, що у 2005 році цей по­казник був значно вищим - 51,7%. Зменшення рівня валових страхових виплат може розглядатися як негативна тенденція. Але остаточні висновки необхідно робити лише після встановлення всіх факторів, що сформували таке співвідношення.

Таблиця 5.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]