Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

10.1.4. Оцінка платоспроможності страхової компанії

Платоспроможність страхової компанії - об'єктивний показник поточного фінан­сового стану страховика шляхом його прогнозування в осяжному майбутньому. Інак­ше, це можливість виконання в осяжному майбутньому його зобов'язань завдяки тим активам, які є в розпорядженні страховика, являють собою реальні цінності, а тому є ліквідними.

Оцінка платоспроможності страхових компаній здійснюється з урахуванням всіх зобов'язань як зовнішніх, так і внутрішніх. Зовнішні зобов'язання - це зобов'язання перед страхувальниками, фінансовими установами, перестраховиками, бюджетом і т. ін.. Внутрішні зобов'язання - це зобов'язання перед засновниками, представництва­ми та філіями, співробітниками. За обсягом перевагу мають зовнішні зобов'язання, які можна поділити на страхові та інші. Обсяг зовнішніх зобов' язань є основним по­казником для визначення платоспроможності. Забезпечення платоспроможності стра­ховиків України контролюється згідно із Законом України «Про страхування», яким передбачено:

  1. наявність сплаченого статутного фонду та наявність гарантійного фонду стра­ховика, яким чинне законодавство вважає спеціальні та резервні фонди, а також суму нерозподіленого прибутку страховика;

  2. створення страхових резервів, достатніх для майбутніх виплат страхових сум і страхових відшкодувань;

3. перевищення фактичного запасу платоспроможності над розрахунковим норма­тивним запасом платоспроможності.

Фактичний запас платоспроможності визначається у такий спосіб: активи - не­матеріальні активи - зобов' язання. Він показує величину чистих активів страховика, тобто активів вільних від зобов' язань.

Принциповим моментом в українському законодавстві є введення маржі плато­спроможності, тобто перевищення фактичного запасу платоспроможності над роз­рахунковим, де розрахунковий нормативний запас встановлюється на рівні двох кое­фіцієнтів: 0,18 та 0,26, відповідно взятих від надходжень страхових премій за звітний період та від страхових відшкодувань за той самий період.

Нормативний запас платоспроможності (НЗП) за показником страхових премій та страхових виплат розраховується таким чином:

НЗП = (СП - СПпх0,5)х0,18, (10.5)

СП - премії за попередні 12 календарних місяців; СПп - премії, що перераховані перестраховикам;

0,18 - понижуючий коефіцієнт, взятий на рівні стандартів директив ЄС. НЗПсв = (СВ - СВпх0,5)х0,26 (10.6)

СВ - страхові виплати за попередні 12 календарних місяців; СВп - виплати, сплачені перестраховиками; 0,26 - понижуючий коефіцієнт.

Зміст методики визначення платоспроможності страховика полягає в по­рівнянні обсягу зобов' язань страховика перед страхувальниками з обсягом власних коштів, які можуть бути використані на покриття зобов' язань. По­рівняння фактичного запасу платоспроможності над нормативним запа­сом відображає частку власних коштів страховика в загальних зобов' язаннях. Фактичний запас платоспроможності страховика має перевищувати розрахунковий нормативний запас платоспроможності. Нормативний запас платоспроможності стра­ховика дорівнює більшій з двох визначених величин.

Платоспроможність залежить також від розміру ресурсів страховика і зобов'язань, які бере на себе страховик. Якщо страховик бере страхові зобов'язання, які не відпо­відають його фінансовим можливостям, то частина зобов'язань лишається не покри­тою ресурсами, за рахунок яких страховик мав би змогу їх виконати. З урахуванням забезпечення виконання зобов'язань перед страхувальниками Законом України «Про страхування» передбачено обов'язкове укладання договору перестрахування в разі, коли страхова сума за окремим об' єктом страхування перевищує 10 % суми сплачено­го статутного фонду і сформованих страхових резервів.

У сфері страхування життя нормативний запас визначається шляхом множення резерву довгострокових зобов'язань на 0,05.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]