Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

17. На визначення частки участі перестраховика у покритті поточної збитко­вості згідно укладеного договору ексцедента збитковості.

Страховий портфель із страхування майбутнього врожаю перестрахований у по­точному році за договором ексцедента збитковості (стоп лосс).

Показник Значення

Страхові платежі, тис. грн. 650 Страхові виплати, тис. грн. 880 Пріоритет цедента, % 105 Ексцедент, % 120

Необхідно визначити форму перестрахування і частку участі перестраховика у покритті поточної збитковості. Рекомендації до розв'язування.

  1. Визначаться поточна збитковість: Зп = (880 : 650) х 100=135.4%.

  2. Поточна збитковість перевищує пріоритет 135.4 >105, отже діє договір екс­цедента збитковості.

3. Участь перестраховика у покритті поточної збитковості складає120 - 105=15%

  1. На визначення обсягу страхової виплати за договором обов'язкового стра­хування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Рекомендації до розв'язування.

Уперше цей вид страхування в Україні було запроваджено 1 січня 1996 року на підставі Положення про порядок і умови проведення обов 'язкового страхування ци­вільної відповідальності власників транспортних засобів, затвердженого поста­новою КМУ від 28.09.1996 № 1175. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2000 р. № 842 «Про внесення змін і доповнень до деяких постанов Кабінету Міністрів України» було визначено, що з 1 квітня 2000р. мінімальна страхова сума за обов' язковим страхуванням цивільної відповідальності власників транспортних засобів, яка виплачується за заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди шкоду життю й здоров 'ю третіх осіб, становить 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день укладення договору страхування, а за шкоду, заподіяну май­ну третіх осіб - 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день укла­дення договору страхування.

За шкоду, заподіяну здоров'ю третьої особи внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, страховик здійснював страхову виплату в разі: загибелі під час дорожньо-транспортної пригоди або смерті внаслідок цієї пригоди спадкоємцю третьої особи в розмірі страхової суми; установлення третій особі інвалідності І групи - в розмірі 100, ІІ групи - 80, ІІІ групи - 60% страхової суми; тимчасової втрати третьою осо­бою працездатності за кожну добу - в розмірі 0,2 %, але не більше 50 % страхової суми. Майнові збитки покривались у межах встановленого ліміту з урахуванням без­умовної франшизи 2 % від страхової суми.

  1. На визначення обсягу відповідальності за договором обов'язкового стра­хування відповідальності авіаперевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, бага­жу, пошті і вантажу.

Рекомендації до розв'язування.

Страхування відповідальності повітряного перевізника перед пасажирами, влас­никами вантажу, пошти, багажу має обов'язковий характер у міжнародному авіацій­ному просторі і регулюється Постановою Кабінету Міністрів України № 1535 від 12 жовтня 2002 р. Страхова сума не може бути меншою:

  • за шкоду, заподіяну життю та здоров 'ю пасажирів:

а) під час виконання польотів у межах України - суми, еквівалентної 20 000 дола-рів США за офіційним обмінним курсом Національного банку, за кожне пасажирськекрісло і відповідно до кількості пасажирських крісел, передбаченої сертифікатом екс-плуатанта повітряного судна. Страховик сплачує страхове відшкодування кожномупасажиру або його спадкоємцю;

б) під час виконання міжнародних польотів - у межах, передбачених міжнародни-ми угодами або законодавством країни (у тому числі для військових та пов'язаних ізними ризиків), на території якої здійснюються пасажирські перевезення, відповіднодо уніфікованих умов об'єднання лондонських страховиків або інших умов, що за-стосовуються у міжнародній практиці;

  • за втрату або шкоду, заподіяну багажу, пошті або вантажу, - суми, еквіва­лентної 20 доларам США за офіційним обмінним курсом Національного банку, за кожен кілограм ваги;

за речі (поклажу), що знаходяться у пасажира, - суми, еквівалентної 400 до­ларів США за офіційним обмінним курсом Національного банку.

Розмір максимального страхового тарифу на один рік має не перевищувати 2% страхових сум, визначених договором страхування.

Документальне забезпечення страхової виплати згідно умов обов'язкового страхування відповідальності повітряного перевізника й виконавця повітряних ро­біт щодо відшкодування збитків, заподіяних пасажирам, багажу, пошті, вантажу, прийнятим до перевезення, іншим користувачам повітряного транспорту та тре­тім особам:

Оригінали або нотаріально засвідчені копії:

  1. заяви про страхове відшкодування;

  2. страхового поліса (сертифіката);

  3. розрахункового документа, що підтверджує внесення страхових платежів;

  4. заяв пасажирів або їх спадкоємців, власників вантажу;

  5. документів, які підтверджують розмір збитків (висновки експертів, рішення судових органів, якщо страховий випадок був винесений на їх розгляд);

  6. корінців авіаквитків та багажних квитанцій пасажирів повітряного судна;

  7. свідоцтва про смерть та документи про правонаступництво для спадкоємців (у разі загибелі чи смерті пасажира);

  8. актів про пошкодження/втрату багажу;

  9. документів на перевезення вантажів та пошти;

10. документів реєстрації події з повітряним судном.

  1. На визначення величини заробленої страхової премії.

Рекомендації до розв'язування.

ЗПназв. дату = (РНПпоч. - ЧПпоч.) + (СПзв.пер. - ППзв.пер.) - (РНПкін. - ЧПкін.), де ЗП на зв. дату - зароблені страхові премії на звітну дату;

РНП поч. - резерв незароблених премій на початок звітного періоду;

ЧП поч. - частка перестраховика у резерві незароблених премій на початок

звітного періоду;

СПзв.пер. - страхові премії, що надійшли у звітному періоді; ППзв.пер. - страхові премії, що передані перестраховикам у звітному періоді; РНП кін. - резерв незароблених премій на кінець звітного періоду; ЧП кін.- частка перестраховика у резерві незароблених премій на кінець звіт­ного періоду.

  1. На визначення доходу від реалізації послуг зі страхування життя. Рекомендації до розв'язування.

ДСЖ на зв. дату = СПзв. пер. - СППзв.пер. - ВРСЖзв.пер. + ПРСЖзв.пер., де ДСЖ на зв. Дату - дохід від реалізації послуг зі страхування життя на звітну дату;

СПзв. пер. - страхові премії, отримані за договорами страхування життя протягом звітного періоду;

СПП зв.пер. - частки страхових премій, належні перестраховикам у звітному періоді;

ВРСЖ зв.пер. - відрахування у резерви зі страхування життя протягом звіт­ного періоду;

ПРСЖ зв.пер. - суми, що повертаються з резервів із страхування життя про­тягом звітного періоду.

  1. На визначення резерву незароблених премій методом «плаваючих квар­талів» (1/4).

Рекомендації до розв'язування.

Порядок формування резерву незароблених премій встановлено ст.31 Закону України «Про страхування». Згідно з Законом величина резерву незароблених премій на будь-яку звітну дату встановлюється залежно від часток надходжень сум стра­хових платежів (страхових премій, страхових внесків), які не можуть бути менши­ми 80 % загальної суми надходжень страхових платежів (страхових внесків, стра­хових премій), з відповідних видів страхування у кожному місяці з попередніх дев 'яти місяців (розрахунковий період), і обчислюється в такому порядку:

частки надходжень страхових платежів (страхових премій, страхових внесків), за перші три місяці розрахункового періоду множаться на одну четверту (1/4);

частки надходжень страхових платежів (страхових премій, страхових внесків), за наступні три місяці розрахункового періоду множаться на дві четвертих (1/2);

частки надходжень страхових платежів (страхових премій, страхових внесків), за останні три місяці розрахункового періоду множаться на три четвертих (3/4);

одержані добутки додаються.

РНПз.д. = (0.25х-П1 + 0,5хП2 +0,75хП3) х 0.8,

де РНП з.д. - резерв незароблених премій на звітну дату;

П1 - сума надходжень страхових премій у першому кварталі розрахункового періоду;

П2 - сума надходжень страхових премій у другому кварталі розрахункового періоду;

П3 - сума надходжень страхових премій у третьому кварталі розрахункового періоду.

0,8 - мінімальний коефіцієнт встановлений ст. 31 закону України «Про стра­хування».

  1. На визначення показника фактичного рівня збитковості за видами стра­хування.

Рекомендації до розв'язування.

зф = фв + {рззк - РЗЗп ) + {рзнзк - РЗНЗп )

зсп

де ЗФ - збитковість фактична;

ФВ - фактичні виплати за страховими випадками у звітному періоді;

РЗЗк - величина резерву заявлених, але не виплачених збитків на кінець періоду

за вирахуванням частки перестраховика;

РЗЗп - величина резерву заявлених, але не виплачених збитків на початок пері­оду за вирахуванням частки перестраховика;

РЗНЗк - велична резерву збитків, які виникли, але не заявлені на кінець періоду за вирахуванням частки перестраховика;

РЗНЗп - велична резерву збитків, які виникли, але не заявлені на початок періо­ду за вирахуванням частки перестраховика; ЗСП - зароблена страхова премія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]