Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинский.doc
Скачиваний:
1093
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

55.Позовна заява

Позовна заява - це документ, що засвідчує звернення до суду або в арбітраж за захистом порушеного права або інтересів, що охороняються законом. Мета позовної заяви полягає у задоволенні претензій, які раніше були пред'явлені відповідачу, але не виконані ним. Позовна заява повинна містити:

  1. найменування господарського (арбітражного) суду, до якого подається заява;

  2. найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційні коди суб'єкта господарської діяльності за їх наявності (для юридичних осіб) або індивідуальні ідентифікаційні номери за їх наявності (для фізичних осіб - платників податків);

  3. документи, що підтверджують за громадянином статус суб'єкта підприємницької діяльності;

  4. зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;

  5. суми договору(у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів);

  6. зміст позовних вимог; якщо позов подано до кількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

  7. виклад обставин, на яких грунтуються позовні вимоги;

  8. зазначення доказів, що підтверджують позов;

  9. обгрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство, на підставі якого подається позов;

  10. відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися;

  11. відомості про вжиття запобіжних заходів;

  12. перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, якщо вони необхідні для правильного вирішення спору.

Подання позовної заяви

Позовна заява підписується позивачем або його представником і зазначається дата її подання. Обов’язковою вимогою є те, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору та в майбутньому оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. У разі пред’явлення позову особами, які діють на захист прав, свобод та інтересів іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення. В разі подання позовної заяви представником позивача, до позовної заяви додається довіреність чи інший документ, що підтверджує його повноваження. Також позивач має додати не тільки копії позовної заяви, а й копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. Суддя, встановивши, що позовну заяву складено без дотримання встановленої законом форми або не сплачено судовий збір чи в майбутньому не будуть оплачені витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків. З умови усунення зазначених недоліків позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду, інакше вона вважається не поданою і повертається позивачеві.

Повернення позовної заяви

Позовна заява повертається для усунення недоліків при поданні. Також позовна заява повертається якщо:

  • позивач до відкриття провадження у справі подав заяву про повернення йому позову;

  • заяву подано недієздатною особою;

  • заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи;

  • справа не є підсудна цьому суду;

  • подана заява про розірвання шлюбу під час вагітності дружини або до досягнення дитиною одного року без дотримання вимог, встановлених Сімейним кодексом України.

Про повернення позовної заяви суддя постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено до апеляційного суду за правилами, встановленими ст. 293 ЦПК України. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.